BonusCoin Banner

Jumaat, Disember 31, 2004

Jangan Sambut 1 Januari

Kuliah Maghrib yang disampaikan oleh saudara Zulkifli Nordin.

Dibawah ini adalah intipati kuliah beliau yang sempat disalin.

Diantara lain, beliau mengupas ayat 120, surah Al Baqarah, mafhumnya:-

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama merekayang telah terpesong itu.

Katakanlah (kepada mereka):

"Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang ku beri) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

Beliau juga menyebut hadith Rasulullah SAW yang berbunyi, lebih kurang:

UmatKu dilalaikan tanpa disedari seperti semut hitam diatas batu hitam di malam yang gelap.
Siang ia Islam, malam ia kufur; dan siang ia kufur, malam ia Islam. Yahudi & Nasarah yang tidak redha akan Islam kita akan menggunakan apa saja cara untuk menyesatkan kita. Sekarang mereka menggunakan cara yang begitu halus sampai kita sendiri tidak sedar yangkita telah mengikuti mereka. Tengok saja disekeliling kita ...

Contohnya,haribulan. Berapa ramai yang tahu bahawa cara tarikh Masehi ini ada kaitannya dengan tuhan mereka???

21hb Ogos 2002 AD. Apa maksudAD dibelakang? Makna AD ialah "Anno Domini" bahasa Latin yang bermaksud "Anno" ialah aku/ saya dan "Domini" ialah tuhan dilahirkan. Jadi 21hb Ogos 2002 boleh diertikan sebagai ".... beberapa hari setelah tuhan aku dilahirkan." Nauzubillah ....

Insaflah kita kerana secara halus kita mungkin termasuk dalam kategori umat Nabi Muhammad SAW seperti diatas.

Sebab itulah kita dianjurkan supaya beristighfar selalu.

Bila sampai 31 Disember, berapa ramaikah umat Islam yang meraikan tahun baru?

Tetapi sedarkah mereka bahawa telah difatwakan oleh Sheikh-ul-Azhar,Sheikh Tantawi,
Sheikh Yusof al-Qardhawi dan ulama2 contemporary bahawa menyambut 31 Dis. bererti menyambut ulangtahun hari jadi tuhan Yahudi & Nasarah? Bagi mereka yang tidak tahu, hukumnya fasik, tetapi bagi mereka yang tahu (kita sekarang sudah tahu) hukum nya ialah MURTAD.

Nauzubillah. Sesugguhnya yang baik itu adalah dari Allah swt dan yang kurang sertasalah dan silap adalah dari kelemahan saya sendiri.

Wallahualam. Dapatlah kiranya dipanjangkan, Insyallah.

Ahad, Disember 26, 2004

Tsunami

hari ini gembira dan sedih.... gembira sbb anak-anak dan isteri balik ke rumah. Kami bertolak dari Kedah jam 8 pagi. Tiba di Bandar Seri Putra jam 3 petang. Sempat singgah Majlis Perkahwinan Abang Fairuz di Taman PKNK, Alor Setar.

Dalam kegembiraan aad dukanya. Malam tu, tengok berita Malaysia dilanda Tsunami. Terkejut gak... Banyak yang musnah, terpaku bila melihat berita seumpama itu di TV. Sebelum ini mungkin kita tak ambil endah bila malapetaka seperti ini berlaku di negara luar. Bila berlaku di negara sendiri baru tersentak.

Subhannallah...

Isnin, Disember 20, 2004

NIOSH FamilyDay 2004

NIOSH Family Day 2004 baru lepas... 17-19 December 2004 di The Legend, Cherating, Pahang...

boleh ler... seronok... dapat group yang sporting habis... sayangnya kurang tangkap gambar.... kalau dapat pergi dengan family lagi seronok... anyway lucky draw tahun nie dapat vacuum cleaner 1200 watt... hadiah tukar ngan member... jadi tahun nie bawa balik Panasonic Cordless Phone KX-TCD430...

Berbekalkan semangat dapat phone baru nie... terus pergi kedai telekom dan masukkan line ke rumah.... :) sekarang rumah aku dah ada talian tetap telekom Malaysia... bolehler cakap banyak-banyak.... tambah lagi satu bill bulanan family...


Jumaat, Disember 17, 2004

Gelagat Abang

Inilah keseronokan seorang ayah dan ibu.. melihat anak-anaknya membesar... alhamdulillah dengan teknologi kini, mudah kita merakam gelagat-gelagat mereka....


Tengah siram pokok... sebenarnya nak main air...


Abang Nuqman sedang menyuap adiknya twisties... tak kedekut dengan adik...


makan sendiri


memupuk minat membaca dari kecil lagi...

Family Day NIOSH

NFD 2004... di The Legend, Cherating, Pahang...

tahun nie pergi seorang.... apa nak buat dah anak n bini kat kg....

apa agaknya ada di cherating yerk??? Lama dah tak pergi Pantai Timur, Malaysia nie... last time ke sana dalam tahun 1997 kalau tak silap... itu pun pergi Jambori Pengakap seMRSM...

ok.. harap NFD 2004 nie dapat cover last year punya sekali... last year kena kerja... tak dapat nak pergi....

Rabu, Disember 15, 2004

Statistik

hmmm 3 hari kursus RnD.... banyak belajar statistik.... ingat-ingat balik.... banyak gunanya statistik nie... dulu kat U 3 semester amik statistik... tapi lepas keja tak guna... mungkin sbb tak nampak apa kegunaannya... sekarang Alhamdulillah.... nak cuba balik refreshkan nota statistik dulu.... lepas nie kalau nak amik Master mudah sikit....

Selasa, Disember 07, 2004

Percutian

banyak cuti bulan nie.... raya hari dah cuti 12 hari... lepas masuk kerja 4 hari cuti lagi 10 hari, kali nie 'Paternity' leave lak... perkataan baru yang aku belajar hari ini, 'PATERNITY' bagi cuti isteri bersalin.... hmmm, prestasi bulan nie memangmembrangsangkan.....

insya-Allah... aku akn lebih berusaha...

Selasa, November 30, 2004

Iman Nafeesa

Alhamdulillah, tanggal 29 November 2004 (Isnin) bersamaan 16 Syawal 1425 jam 1.29 pagi seorang bayi perempuan selamat dilahirkan oleh Isteri tersayang. Cukuplah sepasang anak kami.
Iman Nafeesa, 10 minit selepas kelahiran.

Alhamdulilah, rezeki kami. Terima kasih kepada isteri tersayang, 12 jam tunggu di bilik bersalin.

Selasa, November 23, 2004

gambar raya


bila nengok-nengok balik.... rupanya satu gambar jer aku amik masa raya lepas... itu pun budak umur 5 tahun yg amik....


ini jer gambar yang ada... keluarga tersayang...


takper... taun depan akan aku amik gambar bebanyak... hahahaha

Jumaat, November 19, 2004

Dah nak abis

hmm..... dah nak abis dah cuti raya aku... esok balik bangi... Isnin nie sambung keja balik.... cuti 12 hari membuatkan aku malas nak pegi keja... raya tahun nie cuma dapat berjalan raya beberapa buah rumah jer... sehari paling banyak 2 buah rumah..... insya-Allah tahun depan boleh berjalan banyak sikit....

esok balik seorang memandangkan bini aku sarat mengandung... insya-Allah dalam beberapa minggu nie aku bakal menimang anak perempuan...

Isnin, November 08, 2004

Mari Berforum

ish..... dlm bulan ramadhan nie asyik berforum jer keja aku... insya-Allah semua perbincangan tak melalut sangat...

seronok berforum nie... boleh share apa yg kita minat.... banyak topik aku berforum nie.... sekurang-kurangnya boleh memupuk minat seseorang tue menulis... memang salah satu impian aku nak menulis buku...

Selasa, November 02, 2004

Barang Star Trek

hehhehe... hari Ahad lepas aku gi The Weld, KL... lepas baca kat forum StarTrek.com.my, baru tahu ada kedai yg jual beberapa keychain dan pin Star Trek nie... gembira rasanya... abis RM 69.90... aku beli 3 keychain, 7 pin dan 1 Poster... :) kat bawah nie ada beberapa gambar yg aku dah beli...






Amacam??? OK tak???.... haaaa, kalau sesapa yg ternampak kedai yg jual bebarang Star Trek nie jangan lupa bagitau aku tau...

Jumaat, Oktober 29, 2004

Barang Free

hmmmm .... berbaloi gak join Cosway nie... semalam aku dah berjaya redeem kupon lagi... :)

Empress 7-in-1 Grill Pan

7-in-1 Grill Pan

Electric, non-stick Grill Pan with six mini pans. Ideal to grill chicken, beef, corn, seafood or vegetables. Mini pans make perfect fried eggs, mini pita breads toasts or for heating up different kinds of sauces at the same time. Ideal for dinner gatherings or parties.

  • 850W
  • Non-stick, removable grill pans
  • On/off switch with pilot light

    sebuah periuk karan untuk wife di hari lebaran ini.... cheh... romantik tak aku???

    itulah... antara kelebihan Cosway yg aku dapat.... ini bukan first time redeem barang.... ini yg ketiga sejak aku join 7 bulan yang lalu... http://income2nd.cjb.net

    Khamis, Oktober 28, 2004

    hmm...

    hmm.. lapo nya... rasa boring pon ada... dah ler keja banyak... rasa macam nak gi tido jer...

    semalam merupakan hari yg paling penat sekali... tak pernah rasa kecewa begitu... ia membuatkan aku berfikir kembali apakah tujuan hidup ini... betul ke apa yg aku lakukan selama ini...

    next impian aku... nak beli Digicam.... nak tangkap gambar anak aku yg banyak perangai...

    apa aku mengarut nie...

    Selasa, Oktober 26, 2004

    2 lagu utk Abg Samy

    Hi Hi Bye Bye (lagu Izlyn)
    (Jawapan ku untuk semua-Samy Velly)

    Mula terasa resah bagai ada yang mendedah
    Mungkin ku lewa atau kroniku dah berpaling tadah
    Bila politik tak seperti dahulu kala
    Definisi gembira bermakna bila ku tiada
    Dulu senyum ku manis rambut palsu ku kau suka
    Kini semua pahit tak seperti era Mahathir
    Namun hakikatnya serik ku mendengar cemuhan
    Letih dan bosan asyik kena komplen pasal jalan

    ( korus )
    Kau mahu caraku, sempurna untukmu
    Bukankah aku ahli silap mata
    Kau berikan duit, kau berikan dusta
    Kini kau kata hi hi, nak ku katakan bye bye
    Biar ku berdikari cari taktik sendiri
    Jangan kau hampiri suruh ku berhenti

    ( verse 2 )
    Mula ku kau kenali, gunung sanggup kudaki
    Setelah duit kucuri, apa yang kau peduli?
    Ingatkah siapa membuat jalanraya satu Malaysia
    Benar kata Dr M, Melayu mudah lupa
    Berikan semula projek ketika bersamaku
    Pulangkan semua kontrak hadiah di hari jadimu
    Mungkin nanti kau tahu rasa sakitnya hati
    Bila duit dan rasuah bagai tak dihargai

    ( ulang korus )

    ( rap )
    Sesekali terlintas di fikiran
    Suruh kau terima saja keadaan
    Baik kau semua kecewa Biar aku habiskan Ringgit Malaysia
    Pasti egoku tak hairan
    Merasakan penangan
    Tak mungkin lain yang mengganti
    Ku petik jari ramai yang takuti
    Hi, Hi, Hi, Yai, Yai, Ho Ho Ho Ho Ho Ho
    Hi, Bi Bi

    ( ulang 2X )
    Kini kau kata, Hi, Hi
    Nak ku katakan, Bye, Bye

    ( ulang korus )
    Tak termakan rayu takkan ku menyesal
    Dengarkan kataku aku kan kekal



    issue : SAMY VELLU BUKAN ORANG BIASA
    Song issue : Sila nyanyik lagu di bawah ni seperti melodi BUKAN CINTA BIASA-siti nurhaliza.
    note : kalau tettau lagu siti, pi download kat jakionline.


    BUKAN ORANG BIASA

    Begitu banyak lebuhraya,
    Ada retak dan tak rata,
    Tapi menteri kerja raya,
    Bukan lah orang biasa...

    Projek2 yang berbeza,
    Beri kontraktor yang sama,
    Ku tak ingin rakyat tahu,
    Tetapi mereka sering bertanya..

    Diriku bukan orang biasa,
    Diriku menteri kerja raya,
    Tak perlu di paksa,
    Tak perlu di tanya,
    Kerna ku yakin tiada jawabnya.. oooo

    Walau ku bisa merubah semua,
    Hingga tiada orang cedera,
    Tapi biarlah terkorban nyawa,
    Akan ku salahkan takdirNYA...

    Diriku bukan insan biasa,
    Diriku menteri yang lama,
    Tak ingin berhenti,
    Tak ingin berganti,
    Peduli hapa orang nak kata..

    Andai ku mahu repair semua,
    Ku beri kontraktor yang sama,
    Highway kan runtuh telah ku duga,
    Jangan harap ku letak....
    jawatannnnn.....

    credit to : MJ
    objective : Just for fun @ Ingat2 lah KITA SEMUA ORANG BIASA JE WEHHH


    Jumaat, Oktober 15, 2004

    Selamat Berpuasa

    Hari ini 1 ramadhan..... Selamat Berpuasa...

    Banyak SMS yg diterima mengucapkan selamat
    1. Selamat Berpuasa & Semoga Segala Amalan kita diberkati. - from Saiful Anuar AmAssurance Bhd
    2. Happy Ramadhan, May ALLAH bless us with joy & Nur into our life & grant us total forgiveness insya-Allah! SELAMAT BERPUASA. - from Alfian
    3. Most beautiful word = ALLAH, Most beautiful song = AZAN, World's perfect encyclopedia = AL QURAN, Best exercise = SOLAT, Best Diet = FASTING. Selamat berpuasa - from D

    Terima kasih semua...

    SELAMAT BERPUASA, INSYA-ALLAH

    Rabu, Oktober 06, 2004

    Semangat Datang Balik

    hmmm...... dalam beberapa hari nie tetiba je semangat je nak buat bisness balik... banyak bisnes yg aku pikir nie...

    memula aku nak hidupkan balik MLM yg aku join....

    Rabu, September 29, 2004

    My Surf Habit!!!

    Just to share... inilah surf habit aku setiap hari....

    Pagi
    1. musti on Spedia Bar
    2. On autosurf StudioTraffic
    3. On autosurf AussieEarner
    4. On autosurf JDIPromotion
    5. Lawat site AdOnDemand
    6. Lawat site XPWork's
    7. Lawat site Time2Click
    8. Lawat site ClickMeMoney
    9. Lawat site Super-Program
    10. Check email Yahoo!

    semua nie amik masa dlm 30 minit ke 1 jam 30 minit. Dalam sebulan adalah 20 hari buat camni... dan hujung bulan aku dapat collect dlm USD 6++

    Kemudian barulah aku surf ke tempat-tempat lain seperti Forum, Check YahooGroup, Surfing, Download... dsb

    kemudian sebelah petang aku check semua akaun investment HYIP utk e-Gold aku.

    1. WeeklyInterest
    2. OFSCorps
    3. HourlyFxGold
    4. ApexInGroup
    5. G-Gold
    6. Triplexinvest

    nie semua aku check dan kuarkan keuntungan yg dapat lebih kurang USD 0.09 setiap hari. Ini penting kalau-kalau syarikat tue bankrupt... takler terkilan sangat... apa yg boleh dikeluarkan, aku cuba keluarkan... kalau untung banyak baru invest lebih...

    inilah rutin aku setiap hari dan kalau ada masa, aku akan join program lain... setakat ini aku gembira sbb dalam akaun e-gold, boleh dapat dlm USD 10++ setiap bulan... esok-esok bila dah banyak akan aku kuarkan dan belanja...

    Sabtu, September 25, 2004

    kerja bodoh!!!

    hmmm.... apa nak jadi.... tensen tul... mungkin sbb usia dah bertambah... so buat keja ada je yg terlupa...

    aku format komputer, dah 3 tahun komputer tak format... saja nak kasi fresh sket... seperti biasa semua data-data aku buat backup... dekat 2 hari aku backup.... tapi lepas format ada jer data yg lupa nak backup... argggggghhhhh.. tensennye...

    abis keja-keja aku selama 3 tahun.... sbb satu folder nie... poning kepala aku.....

    lepas nie tak boleh pikir 2 hari.. kena confirmkan dalam 3 hari baru boleh format...

    Rabu, September 22, 2004

    Marah Yang Merana

    Sedih...... insya-Allah cerita ini dapat memberikan peringatan kepada kita semua



    Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar - meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja. Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci.

    Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

    Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya... kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.


    Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.


    Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?" Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.


    Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan "Tak tahu... !" "Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri lagi.


    Sia anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.


    Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.


    Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar. Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.


    Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.


    Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya. Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. "Ita demam... " jawap pembantunya ringkas.


    "Bagi minum panadol tu," balas si ibu. Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu. Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu. Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu. "Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sedah terlalu teruk. "Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan. Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan.


    Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata. "Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa. "Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria. "Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu. Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.

    Isnin, September 20, 2004

    HYIP egold aku... part 4

    HYIP = High Yield Investment Program
    start program = 31 mei 2004 until today!!!

    maklumat lanjut
    HYIPMonitor
    TheBestHYIP

    yang kat bawah nie aku dah joint....

    1. http://www.weeklyinterest.com/?refcode=1153
    Earn 6.5% interest weekly

    minimum deposit USD 1.00

    deposit : USD 1.29
    dapat : USD 0.36



    2. www.completeprofits.com/?refcode=1225
    Earn 1.274% interest daily
    minimum deposit USD 0.001

    deposit : USD 0.68



    3. www.ofscorps.biz/?ref=is150

    Earn 1-1.7% daily - direct to E-gold
    minimum USD 1
    Referal 7%

    deposit : USD 4.08



    4. http://www.hourlyfxgold.biz/?r=is150

    Earn 0.05% - 0.1% hourly
    minimum US 1
    Referal 5%

    deposit : USD 2.66



    5. http://www.apexingroup.com/?ref=80373

    minimum USD 1Earn 1.6% dailyreferal 1-5%

    deposit : USD 2.60
    dapat : USD 0.92



    6. http://www.g-gold.com/?ref=is150

    minimum USD 1
    2.0-2.1% daily
    16-17% weekly
    referal 10%

    deposit : USD 2.20
    dapat : USD 1.22



    7. http://www.triplexinvest.com/?ref=663

    minimum USD 1
    2% daily for 300 days
    referal 7%

    deposit : USD 1.00
    dapat : USD 0.12


    setakat nie aku tak berani nak kata boleh untung.. daripada bebanyak diatas aku baru dapat USD 2.62 daripada pelaburan aku sebanyak USD 14.50... yg lain aku buat auto investment... target aku hujung tahun 2004 akaun e-gold aku USD 100++

    Jumaat, September 17, 2004

    Citer Pasal Nak Kahwin

    Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak

    Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.

    So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

    Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

    Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

    1. Kadi :

      At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.

      kos kadi : RM80++
    2. Kursus rumahtangger:

      Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is
      kan
      baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
      kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

    3. Book Mak Andam:

      Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

      Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)
    4. Photographer:

      Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.

      Kos
      : RM800
    5. Kompang / Hadrah

      Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

      Kos
      :RM300
    6. Dekorasi blok dan pelamin

      Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

      Kos
      :RM1000
    7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

      Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

      Kos
      : RM7000 (tengok kepaler yg datang)
    8. Kerete

      Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!

      Kos
      : RM300
    9. DJ/Karaoke

      Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah
      kan
      ? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

      Kos
      :RM850 (dengan dinner sekali)
    10. Berkat

      Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

      Kos
      : RM3000++
    11. Miscellaneous

      Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...

      Kos : RM2500 ++

    TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

    Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!

    Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni
    kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

    Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

    Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.

    Hah... korang bacalah:-

    Sebab

    1. Anak pompan sorang
    2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
    3. Anak pompan paling jambu dalam family
    4. Anak pompan kerja high post
    5. Anak pompan biasa pakai barang branded
    6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
    7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
    8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
    9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
    10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

    Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

    1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

      Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih
    2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."
    3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
    4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek je."
    5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"
    6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"

    Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

    1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."
    2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
    3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."
    4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."
    5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."
    6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

    Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

    1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."
    2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."
    3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."
    4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah."
    5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."
    6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"

    Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

    Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

    Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, 'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah. Entahlah... . dunia... dunia... "

    P/S: Saje2 je pesan kat korang, sebab I nie kira da sampai seru. Tengok lah kalau da sampai jodoh………..Sama2 la kiter bertawakkal ; - )

    Jumaat, September 10, 2004

    Peringatan

    Hanya ingin mengingatkan

    Kubur setiap hari menyeru manusia sebanyak lima kali:


    1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.


    2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.


    3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.


    4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Basmallah sebagai penawar.


    5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan


    "Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawaban kepadanya.



    Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya;



    1. Dunia itu racun, zuhud itu obatnya.


    2. Harta itu racun, zakat itu obatnya.


    3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu obatnya.


    4. Seluruh umur itu racun, taat itu obatnya.


    5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu obatnya.



    Nabi Muhammad S.A.W bersabda:


    " Ada 4 di pandang sebagai ibu ", yaitu :


    1. Ibu dari segala OBAT adalah SEDIKIT MAKAN.


    2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.


    3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.


    4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR



    Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan Kesabaran.


    Beberapa kata renungan dari Qur'an :


    Orang yang tidak melakukan sholat :


    Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar

    Dzuhur : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya


    Ashar : Dijauhkan dari kesehatan/kekuatan

    Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.


    Isha' : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya.

    Rabu, September 01, 2004

    12 Muka di Hari Akhirat

    1. Dibangkitkan tanpa kaki dan tangan. Dosa kerana bermusuh-musuhan dengan rakan atau jiran tetangga. Mati tidak bertaubat.
    2. Dibangkitkan dengan rupa khinzir. Dosa kerana meninggalkan , mencuaikan sembahyang atau sembahyang berselang-selang. Mati tidak bertaubat.
    3. Dibangkitkan dengan perut buncit seperti bukit, berisikan ular bisa dan kala. Dosa kerana tidak mengeluarkan zakat. Mati tidak bertaubat.
    4. Dibangkitkan dengan mulutnya keluar darah dan api serta perutnya terjulur ke atas bumi. Dosa orang menyembunyikan perkara maksiat. Mati tidak bertaubat.
    5. Dibangkitkan dengan berlindung-lindung daripada pandangan manusia dan badannya berbau busuk.dosa orang yang menipu dalam perniagaan atau berjual-beli. Mati tidak bertaubat.
    6. Dibangkitkan dengan halqumnya terpotong daripada belakang. Dosa orang yang menjadi saksi bohong. Mati tidak bertaubat.
    7. Dibangkitkan dengan tiada berlidah dan dari mulutnya keluar darah dan bersama-sama nanah. Dosa kerana tidak mahu menjadi saksi yang benar. Mati tidak bertaubat.
    8. Dibangkitkan dengan menutup kepala sambil berjalan akrobatik ( kepala di bawah dan kaki di atas ) serta keluar nanah bersama danur seperti air sungai mengalir daripada kemaluannya. Dosa kerana berzina. Mati tidak bertaubat.
    9. Dibangkitkan dengan muka hitam legam dan mata biru serta perutnya berisikan api neraka. Dosa kerana memakan harta anak yatim. Mati tidak bertaubat.
    10. Dibangkitkan dengan penyakit sopak dan juzam. Dosa orang yang menderhakakan kepada kedua ibu bapanya. Mati tidak bertaubat.
    11. Dibangkitkan dengan gigi panjang seperti tanduk lembu dan bibir mulutnya labuh hingga ke dada. Dosa orang yang suka minum arak. Mati tidak bertaubat.
    12. Dibangkitkan dengan muka berseri seperti bulan purnama kemudian melintasi titian "Siratalmustaqim" pantas seperti kilat. Balasan kepada orang yang beramal soleh, tidak melakukan maksiat dan tidak melalaikan sembahyang. Mati dengan bertaubat.

    Selasa, Ogos 17, 2004

    Kepong Bridge is falling down

    In years to come, our children may be singing this nursery rhyme in the tadikas...Parody sing along to "London Bridge Is Falling Down"

    Kepong Bridge is falling down,
    Falling down, falling down.
    Kepong Bridge is falling down,
    My fair Samy.

    Take a gag and shut us up,
    Shut us up, shut us up.
    Take a gag and shut us up,
    My fair Samy.

    How will we build it up,
    Build it up, build it up?
    How will we build it up again,
    My fair Samy?

    Build it up with tax and toll,
    Tax and toll, tax and toll.
    Build it up with tax and toll,
    My fair Samy.

    Roads and bridges bend and break,
    Bend and break, bend and break.
    Roads and bridges bend and break,
    My fair Samy.

    Blame it on an Act of God,
    Act of God, Act of God.
    Blame it on an Act of God,
    My fair Samy.

    Rocks and blames will wash away,
    Wash away, wash away.
    Rocks and blames will wash away,
    My fair Samy.

    Khamis, Ogos 12, 2004

    HYIP egold aku... part 3

    HYIP = High Yield Investment Program
    start program = 31 mei 2004 until today!!!

    maklumat lanjut
    HYIPMonitor
    TheBestHYIP

    yang kat bawah nie aku dah joint....

    1. http://www.weeklyinterest.com/?refcode=1153
    Earn 6.5% interest weekly

    minimum deposit USD 1.00

    dep : USD 0.70 (310504)






    2. http://www.usergate.net/?ref=is150
    The best internet investment
    Earn a 3% daily profit!
    minimum investment USD 1.00

    dep : USD 1.00 (070604)
    USD 1.05 (120804) - dr Profit
    baru dpt : USD 0.21 (170604)






    3. www.completeprofits.com/?refcode=1225
    Earn 1.274% interest daily
    minimum deposit USD 0.001

    dep : USD 0.035 (080604)
    USD 0.25 (030704)





    4. www.ofscorps.biz/?ref=is150

    Earn 1-1.7% daily - direct to E-gold
    minimum USD 1
    Referal 7%

    dep : USD 1.50 (070704)




    5. http://www.hourlyfxgold.biz/?r=is150

    Earn 0.05% - 0.1% hourly
    minimum US 1
    Referal 5%

    dep : USD 1.60 (070704)




    6. http://www.apexingroup.com/?ref=80373

    minimum USD 1Earn 1.6% dailyreferal 1-5%

    dep : USD 2.20 (120804)




    7. www.zelmex.org/invest.php?1263123

    minimum USD 1
    Earn 10% for 15 days
    referal 5%

    dep : USD 2.00 (120804)




    8. http://www.g-gold.com/?ref=is150

    minimum USD 1
    2.0-2.1% daily
    16-17% weekly
    referal 10%

    dep : USD 1.20 (120804)




    setakat nie aku tak berani nak kata boleh untung.. daripada bebanyak diatas aku baru dapat USD 0.21... yg lain aku buat auto investment... target aku hujung tahun 2004 akaun e-gold aku USD 100++

    Rabu, Ogos 11, 2004

    Name Acronym

    IInspirational
    SSerious
    KKinky
    AAwkward
    NNeglected
    DDirty
    AAdventurous
    RRespectable
    SSilky
    YYucky
    AArty
    HHandy
    RRefined
    IIntelligent
    LLively

    Name / Username:


    Name Acronym Generator
    From Go-Quiz.com

    Heart of Gold

    gold heart
    Heart of Gold


    What is Your Heart REALLY Made of?
    brought to you by Quizilla

    10 Alasan Insan Menolak MLM

    Mungkin ada antara kita yang mempunyai persoalan tentang MLM (Multi Level Marketing)..

    Alasan-alasan yg digunakan oleh orang ramai yg salah faham tentang MLM

    1. \" Jangan bercakap dgn saya tentang MLM, ia adalah skim cepat kaya\"
    2. \" MLM adalah perniagaan jangka masa pendek. Ia tak berkekalan\"
    3. \" Perniagaan yg tak stabil\"
    4. \" Saya tak boleh berniaga & tak suka berniaga\"
    5. \" MLM tak layak utk saya\"
    6. \" Saya tak ramai kawan\"
    7. \"Saya tahu MLM baik utk saya, tapi saya tidak mempunyai masa utk itu\"
    8. \" Saya nak tumpukan pada kerjaya\"
    9. \" Saya belajar tinggi-tinggi, tak nak buang masa dgn MLM\"
    10. \" Orang lain boleh buat, tapi saya tak mampu\"

    Adakah anda tergolong dlm kategori di atas???

    Selesaikan alasan diatas dengan

    1. \" Jangan bercakap dgn saya tentang MLM, ia adalah skim cepat kaya\"
      Jawapan : MLM dijalankan oleh syarikat berdaftar dan berlesen.
    2. \" MLM adalah perniagaan jangka masa pendek. Ia tak berkekalan\"
      Jawapan: Kalau seorang kerani boleh boleh collect duit MLM RM400,000 dalam masa setahun, sama seperti dia bekerja selama 30 tahun dengan gaji RM1,000 sebulan. Bermakna MLM adalah pendapatan jangka pendek yang membolehkan kita bersara awal
    3. \" Perniagaan yg tak stabil\"
      Jawapan: MLM tidak memerlukan kita meninggalkan pekerjaan kita sekarang. Kerja atau bisnes biasa pun ada yang tak stabil, ada pembuangan kerja atau ada juga bisnes yang kerugian.
    4. \" Saya tak boleh berniaga & tak suka berniaga\"
      Jawapan: MLM banyak memperkenalkan konsep tukar produk atau pengguna bijak. Anda tidak perlu berniaga atau menjual barang...
    5. \" MLM tak layak utk saya\"
      Jawapan: Kebanyakan orang mencari pekerjaan tidak pula berkata kerja tu sesuai atau layak untuknya. Yang penting gaji tinggi. Kalau MLM boleh bagi pendapatan tinggi, di manakan isu layak atau tidak.... sebenarnya nak atau tidak...
    6. \" Saya tak ramai kawan\"
      Jawapan: MLM tak memerlukan kita mencari ramai orang kerana ada konsep duplikasi. Biasanya anda hanya perlu bermula dengan 2 orang dan memastikan orang itu melakukan perkara yang sama
    7. \"Saya tahu MLM baik utk saya, tapi saya tidak mempunyai masa utk itu\"
      Jawapan: Bayangkan seseorang mempunyai masa untuk bekerja dari pukul 9 pagi hingga 5 ptg, kadang2 dengan gaji kurang dari RM1,000. Sedangkan MLM boleh di buat separuh masa, dan ada yang dah bersara awal dan menikmati kebebasan masa
    8. \" Saya nak tumpukan pada kerjaya\"
      Jawapan: Biasanya kerja adalah untuk mendapat pendapatan tetapi adakah pendapatan itu berterusan atau boleh di wariskan seperti dalam MLM?
    9. \" Saya belajar tinggi-tinggi, tak nak buang masa dgn MLM\"
      Jawapan: Ramai graduan yang belajar tinggi2 dan masih menganggur atau mendapat gaji yang rendah setelah belajar lebih 3 tahun... mereka ini pun telah membuang masa mereka untuk belajar tetapi tidak dapat apa yang diinginkan
    10. \" Orang lain boleh buat, tapi saya tak mampu\"
      Jawapan: persoalannya samaada kita nak atau tidak pendapatan dalam MLM? Orang lebih mampu keluar modal perniagaan RM10,000 dari mendaftar MLM RM60..... dan orang lebih mampu cari pelanggan ramai untuk bisnes dari mencari beberapa rakan kongsi dalam MLM...

    Fikir2 kan lah..

    Jangan tunggu lagi. masa tidak menanti kita..

    http://www.mygiantnetwork.com/index.php?web=is150

    Jumaat, Ogos 06, 2004

    Jenis Lelaki......

    Aries (21 Mac - 20 April)
    Orang Nya: Anak mak! smart mamat. intelligent, (boleh la....)
    Tips utk memikat: Bagus utk minah2 tudung (NO OFFENCE) but its true.. Jejaka Aries suka wanita yg sopan, tata-tertib.. sebab nak bawa tunjuk mak so kena lah bawa balik yg bagus punya
    WARNING: Jika anda betol anda rasa aries ini pilihan anda, pilih lah. Kalau tidak, jgn lah main-mainkan hatinya. Hati dah luka sukar nak dibaiki. Macam moto yang dah rosak, makan bulan di workshop baru baik.

    Leo (24 Julai - 23 Ogos)
    Orang nya: penyayang, warm hearted, tidak kedekut bila mahu berkongsi kesenangan dan kemewahan dengan org yg disayangi nya. Jejaka Leo ini juga seorg yg ambitious, self-centered tapi tak ego.(kadang2 je ego). Pandai berkata2.
    Tips utk memikat: sebagai perempuan, harus lah menunjukkan kewanitaan yg selembut-lembut nya. Kena tahu bagaimana menilai dan menghargai setiap ciri dan kualiti ada pada jejaka leo.
    WARNING: Jgn.. saya ulangi.. JGN bercakap atau memuji lelaki lain di hadapan LEO. Mereka tak suka dibanding-bandingkan dengan org lain.. mereka tu sensitif! Sikit sikit tak boleh, nanti merajok, balik bilang mak.

    Virgo (24 Ogos - 23 September)
    Orang nya: pemalu, tak pandai mengawal emosi, ceng'eng. Suka mencari perhatian dari perempuan.
    Tips utk memikat: Lelaki Virgo suka yg pendiam, tak kecoh, sofisticated, simple, jgn banyak cakap.. (cerewet pulak si virgo nie) So kenalah pandai menyerlahkan nilai2 kewanitaan, gaya yang manis, kelembutan dan tak lupa kesabaran.. (virgo ceng'eng.. kuat merajuk)
    WARNING: Bila pergi dating, jgn pakai yg ter "over welming".. virgo ini gatal..(chicky duck) kalau dia over gatal, kasi jer flying kick sama dia.

    Libra ( 24 September - 23 Oktober)
    Orang nya: cerewet, posessive, takes things lightly when comes to quarrel tapi jujur dlm segala hal. Suka buat keputusan `last minute`. Seringkala kontrol diri depan perempuan.
    Tips utk memikat: Senang aje.. Libra suka perempuan yg ceria, happy go lucky.. SO be urself
    WARNING: So bila nak date.. makai lah make-up yg sederhana.. tapi jgn lupa cover-up pimple jika ada.. a big turn off for Libra pasal diorang ingat diorang nie semua hensem

    Scorpio ( 24 Oktober - 23 November)
    Orang nya: action serius, mudah cemburu, mood swing..
    Tips utk memikat: Sentiasa menghargai nya.. nak bergayut di talifon berjam-jam pun takpe! janji dgn dia, kerana Scorpio ini macam Libra juga, posessive. Tak suka berkongsi perempuan nya dgn org lain.
    WARNING: Buat pilihan yg betol bila mahu memikat scorpio, kerana bila dah terjerat susah nak escape dari scorpio... (jgn kata aku tak kasi warning)

    Cancer ( 22 Jun - 23 Julai)
    Orang nya: Segak, Step kaya, bermurah hati, suka menunjuk-nunjuk dengan kemewahan.. tetapi mereka adalah sebalik nya..(berhati-hati ya)
    Tips utk memikat: Jgn pulak anda pun nak step kaya... nanti habis duit dikebas.
    WARNING: TOLONG Jgn terpedaya dgn kata manis nyer.. first first manis, kalau dah lama jadi masam.. kadang kadang jadi basi...

    Sagitarius ( 23 November - 21 December)
    Orang nya: Fu.. yoh.. siapa dpt memang untung... Sagitarius org nya happy aje.. suka (bergembira tepok tangan sama2.. la la la..) bawa partner jalan2.. sort of adventurous
    Tips utk memikat: Sentiasa ada kan plan bila nak keluar.. tengok wayang ke? kanoeing ke? anything asal kan jgn membosan kan...
    WARNING: Jgn "u plan.. i plan lah"..'confirm tak ada plan'.

    Capricon ( 22 December - 20 Januari)
    Orang Nya: Egoistic, ada batu duduk di atas itu kepala, pendek kata Capricon seorg yg sukar nak meluah kan perasaannya. Jarang sekali anda akan mendengar dia melafazkan 'cinta' pada anda
    Tips utk memikat: COOL aje sis.. nak tekel mereka bukan mudah.. jgn give in selalu.. ajar sikit.. mereka jual mahal.. kita jual lagi mahal
    WARNING: Macam layang2 putus tali.. jual mahal.. mahal jugak sis.. jgn mahal sampai terputus tali.. melepas lah kau nanti...

    Aquarius ( 21 Januari - 19 Februari)
    Orang Nya: Pijak semut tak mati..(mcm sapo aaaa kat misc nie) .Suka yg cantik dan menarik perhatian.
    Tips utk memikat: Kacang aje.. sentiasa berpakaian cantik, glamer.. comfirm dia sentiasa nak berkepit aje dgn u
    WARNING: Lelaki Aquarius nie cepat bosan dgn org.. so sbelum dia tinggal kan kita.. kita blah dulu

    Pisces (20 Februari - 20 Mac)
    Orang Nya: Segak, bergaya, ngada-ngada, choosy.. Mudah perasan.walaupon tak hensem..
    Tips utk memikat: Senyum sikit kat dia,mesti dia akan ingat sampai bila2.
    WARNING: Mungkin bakal jadi playboya.

    Taurus (21 April - 21 Mei)
    Orang nya: Mencabar. garang seperti singa, takut seperti tikus. Mereka tidak tetap dgn pendirian sendiri.Suka Bantu org lain.
    Tips utk memikat: Low profile sikit, mereka suka sesuatu yg mencabar, let him find out the real you...
    WARNING: Kadang-kadang diorang suka buat kelakar seorang seorang... kesian takde orang lain layan...

    Gemini (22 Mei - 21 Jun)
    Orang nya: Mudah Gemok! egoistic, tak suka kalah. Kalau ada debate, jgn harap anda nak menang.. dalam apa2 persoalan jua mereka ada aje alasan nya
    Tips utk memikat: Sabar aje lah.. be patient. Sebagai perempuan, mengalah lah sikit.. lambat laun hati nya akan lembut jugak.. Lelaki Gemini nie suka pada perempuan yg lembut, hatinya akan lembut jua.
    WARNING: Jgn bersikap terlalu kasar dgn nya.. kalau dah tak tahan dgn mereka.. blah aje jgn banyak cakap.. mereka panas baran. Tak guna bertengkar anda tak akan menang punya pasal diorang nak menang jer.....

    Selasa, Julai 27, 2004

    Perihal Jin

    1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
    2. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.
    3. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak> Islam).
    4. Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu (sambil berseloroh).
    5. Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.
    6. Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " Sala Mun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin> !!!!
    7. Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.
    8. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).
    9. rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, digalakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!
    10. Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

    Isnin, Julai 19, 2004

    Aktiviti e-Gold part 1

    hmm... nie saja aku nak share aktiviti e-gold aku...
     
    ada banyak aktiviti... tapi ini yg kerap dan yg aku dah dapat pulangannya....
     


    dlm sebulan adalah dlm USD 0.10.... gambar bawah buktinya... tapi kena istiqamah lah...
     
    nak dapat USD 0.10 tue dekat sebulan aku klik iklan diaorang... bila dah confirm... senang sket nak buat iklan kat member... bulan kedua aku dpt 2 org referel (tajaan) tue yg tak sampai sebulan dpt USD 0.12 kemudian cari lagi referel.... sekarang tak sampai 20 hari dah dapat USD 0.13... tapi kena istiqamah ler beb....
     

    kelau nak join boleh klik http://www.adsondemand.net/index3.php?ref=is150

    satu hari aku luangkan dlm 10 minit utk benda-benda nie... aku buat waktu rehat atau waktu balik kerja...

    Rabu, Julai 14, 2004

    Rabu, Julai 07, 2004

    HYIP egold aku... part 2

    HYIP = High Yield Investment Program
    start program = 31 mei 2004

    maklumat lanjut
    HYIPMonitor
    TheBestHYIP

    yang kat bawah nie aku dah joint....
    http://www.weeklyinterest.com/?refcode=1153
    Earn 6.5% interest weekly

    minimum deposit USD 0.50

    dep : USD 0.70 (310504)


    http://www.usergate.net/?ref=is150
    The best internet investment
    Earn a 3% daily profit!
    minimum investment USD 1.00

    dep : USD 1.00 (070604)
    baru dpt : USD 0.21 (170604)


    http://www.completeprofits.com/?refcode=1225
    Earn 1.274% interest daily
    minimum deposit USD 0.001

    dep : USD 0.285 (030704)


    tp://www.ofscorps.biz/?ref=is150

    Earn 1-1.7% daily - direct to E-gold
    minimum USD 1
    Referal 7%

    dep : USD 1.50 (070704)


    http://www.hourlyfxgold.biz/?r=is150

    Earn 0.05% - 0.1% hourly
    minimum US 1
    Referal 5%

    dep : USD 1.60 (070704)


    setakat nie aku tak berani nak kata boleh untung.. daripada bebanyak diatas aku baru dapat USD 0.21... yg lain aku buat auto investment... target aku hujung tahun 2004 akaun e-gold aku USD 100++

    Sabtu, Julai 03, 2004

    Rasa malas nak update

    hmm.... apa nak buat nie... rasa malas je nak online...

    ntah ler... lelama ngan teknologi nie rasa cam malas jer.... tapi internet nie ler antara sumber rezeki aku... harap-harap boleh berjaya ngan internet... :)

    ok... sambung main PS2.... nak abiskan semua party dalam game Dinasty Warrior 4... :)

    Selasa, Jun 15, 2004

    Penerbangan Percuma

    Bila kita akan berangkat dari alam ini ianya ibarat penerbangan ke sebuah negara

    Di mana maklumat tentangnya tidak terdapat dalam sebarang brosur penerbangan, tetapi melalui Al-Quran dan Al-Hadith

    Di mana penerbangan bukannya melalui Air Asia atau
    AirJordan, tetapi Al-Jenazah

    Di mana bekalan kita bukan lagi beg seberat 23 kg, tetapi amalan yang tiada caj lebihan berat, atau tiada caj lebihan berat
    Ianya atas kesudian Pencipta kita

    Di mana bajunya bukan Pierre Cardin, atau setaraf dengannya tetapi kain putih kotton

    Di mana pewanginya bukan Channel atau Paco Rebone,
    tetapi air mawar dan cendana

    Di mana pasport kita bukan Malaysia, British atau American, tetapi Al-Islam

    Di mana visa kita bukan lagi sekadar 6 bulan, tetapi 'Lailaillah'

    Di mana pelayannya bukan pramugari jelita, tetapi Izrail dan lain-lain

    Di mana layananya dalamnya bukan lagi kelas business atau ekonomi, sekadar kain yang diwangikan

    Di mana destinasi mendarat bukannya KLIA, Heathrow
    Airport atau Jeddah International, tetapi tanah perkuburan

    Di mana ruang menunggunya bukan lagi bilik air-cond dan permaidani, tetapi bilik 6 kaki dalam gelita

    Di mana pegawai imegresen adalah Munkar dan Nakir,
    mereka hanya memeriksa samada kita layak ke destinasi yang diidamkan

    Di mana tidak perlu pegawai kastam dan alat pengesan

    Di mana lapangan terbang transit adalah Al-Barzakh

    Di mana destinasi terakhir samada Syurga yang mengalir sungai di bawahnya atau Neraka Jahannam

    Penerbangan ini tidak dinyatakan nilainya.. Ianya percuma, jadi simpanan (savings) anda tidak akan dihabiskan

    Penerbangan ini tidak akan dirampas, oleh itu tidak perlu bimbang..

    Sajian tidak akan disediakan, oleh itu tak perlu risaukan masalah alergi atau halal-haram makanan

    Jangan risaukan delays, penerbangan ini sentiasa tepat waktunya, ia berangkat dan tiba tepat pada masanya

    Jangan fikirkan tentang hiburan dalam penerbangan, anda telah hilang selera bersuka-ria

    Jangan bimbang tentang tempahan, ianya telah siap ditempah sejak anda disenyawakan di dalam rahim ibu

    Ya! Berita Baik!!
    Jangan bimbangkan siapa yang duduk di sebelah anda
    Anda adalah satu-satunya penumpang penerbangan ini
    Oleh itu bergembiralah selagi boleh! dan sekiranya anda boleh!

    Hanya ingat!! Penerbangan ini datang tanpa 'amaran'
    Cuma perlu ingat! Nama anda telah ditempah untuk penerbangan

    ADAKAH KITA TELAH BERSEDIA UNTUK BERANGKAT???

    Punca Hati Tidak Bahagia

    Antara puncanya adalah sifat mazmumah yg bersarang di dalam hati.

    Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

    1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..)

    2. Pendendam - tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam walaupun secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

    3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

    4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)

    ** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

    5. Tamak - orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut,walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak lagipun org tamak selalu rugi.. cam pantun zmn sekolah,dlm semak ada duri,ayam kuning buat sarang,org tamak selalu rugi,cam anjing ngan bayang-banyang

    ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

    6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

    7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut

    8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada(harta,ilmu amal dll)

    9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. dan biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah

    ** Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

    Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain sekian

    Nota: ****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.*

    Khamis, Jun 10, 2004

    HYIP e-Gold aku... part 1

    HYIP = High Yield Investment Program

    maklumat lanjut
    HYIPMonitor
    TheBestHYIP

    yang kat bawah nie aku dah joint....
    http://www.weeklyinterest.com/?refcode=1153
    Earn 6.5% interest weekly
    minimum deposit USD 0.50
    deposit yng buat USD 0.70


    http://www.usergate.net/?ref=is150
    The best internet investment
    Earn a 3% daily profit!
    minimum investment USD 1.00

    deposit yg buat USD 1.00
    baru dpt : USD 0.02


    http://www.completeprofits.com/?refcode=1225
    Earn 1.274% interest daily
    minimum deposit USD 0.001

    deposit yang aku buat USD 0.035


    setakat nie aku tak berani nak kata boleh untung.. daripada bebanyak diatas aku baru dapat USD 0.02... yg lain aku buat auto investment... target aku hujung tahun 2004 akaun e-gold aku USD 100++

    Selasa, Mei 25, 2004

    Apa itu E-Gold

    eGOLD adalah salah satu eCurrency ( matawang online ) yang digunapakai di Internet. Dalam banyak-banyak eCurrency eGOLD adalah eCurrency paling lama, paling dipercayai dan paling banyak digunakan di internet. Antara contoh eCurrency yang lain adalah seperti INTgold, EVOcash, NETPAY, eBULLION, PECUNIX dsb.

    Konsep penggunaan eGOLD adalah seperti perbankan online ( cth MAYBANK2U ) dan duit dalam akaun eGOLD kita bersandar kepada gram emas semasa. Bagaimana kita nak menggunakan eGOLD kita terserah kepada kita.

    BUKA AKAUN eGOLD ADALAH PERCUMA DAN ANDA BOLEH MEMBUKANYA dengan KLIK DISINI. Setelah membuka akaun, anda boleh menambah eGOLD dalam akaun anda dengan pelbagai cara, antaranya beli daripada merchant menggunakan kad kredit, bank in kepada orang yang jual eGOLD. eGOLD walaubagaimanapun ada caj transaksi 1% tetapi maksimum USD0.50 paling tinggi per transaksi. Harus diingat yang kekal hanyalah gram emas dan nilai dalam USD mungkin akan berkurang dan bertambah sedikit mengikut harga emas semasa.

    APA YANG ANDA PERLU FAHAM TENTANG eGOLD

    1. eGOLD ada caj transaksi.Setiap transaksi ada caj dia 1% setiap USD tetapi maksimum satu transaksi USD 0.50 sahaja. Setiap tahun juga ada pemotongan keatas akaun egold masing masing utk membayar kos menyimpan emas tersebut.

    2. eGOLD berkadaran dengan nilai emas yang senantiasa turun naik.
      Yang kekal hanya gram emas tersebut. Jadi jika anda ingin menyertai program USD10, elok beli lebih sikit seperti USD11 kerana kemungkinan masa anda hendak menggunakan eGOLD tersebut jumlahnya berkurangan disebabkan harga emas turun.

    3. eGOLD di Malaysia dijual pada kadar antara RM3.80 - RM4.30 per Dollar mengikut persetujuan pembeli dan penjual dan mengikut supply and demand semasa.


    4. maklumat lanjut sila lawati https://www.e-gold.com/unsecure/qanda.html


    Sabtu, Mei 22, 2004

    Siri Bimbingan III: Membuat Pilihan, Melakar Masa Depan

    Zaman di mana syarikat MLM wujud semata-mata untuk mengaut keuntungan mudah dan besar telah lama berlalu. Tiada apa lagi yang perlu ditakutkan tentangnya. Industri yang menyumbang kepada jualan runcit lebih US$83 bilion di seluruh dunia, kini lebih menumpukan kepada pewujudan sebuah masyarakat yang penyayang dan saling bantu membantu.

    Setiap tahun puluhan syarikat MLM tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Setiap satunya menawarkan pelbagai produk-produk unik, di samping skim bonus dan insentif yang menarik. Syarikat-syarikat baru ini turut sama mewarnai industri yang sedang berkembang pesat bersama-sama syarikat yang telah lama bertapak.

    Sama ada anda baru berjinak-jinak dalam industri ini atau merupakan seorang veteran, anda tetap berdepan dengan dilema ini: “Syarikat mana yang paling baik untuk dipilih?

    1. Syarikat Baru – syarikat ini memberikan anda peluang untuk berada di posisi terbaik, tempat teratas dan terawal, dalam hirarki organisasi syarikat. Penyertaan awal anda menjanjikan ganjaran yang sangat hebat.
    2. Syarikat Lama – syarikat ini menawarkan kestabilan. Kemampuan syarikat untuk bertahan lama membuktikan ianya mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh, produk yang bermutu dan pelan bonus yang terbukti menguntungkan para pengedar.

    Ayuh kita lihat satu persatu ciri-ciri syarikat ini…

    A. Syarikat Baru

    Lahirnya syarikat-syarikat baru ini telah menarik ramai pengedar yang mengharapkan tempat teratas di dalam organisasi syarikat terbabit. Jika anda sertainya dulu, sudah pasti para pengedar seterusnya akan berada di bawah rangkaian perniagaan anda. Bayangkan menjadi antara puluhan pengedar terawal... tentunya menjanjikan pulangan yang sangat lumayan. Namun begitu realitinya tidak seindah yang disangka. Secara purata 80% syarikat-syarikat baru ini tidak dapat bertahan lama. Kebanyakannya terpaksa gulung tikar sebelum sempat menyambut ulang tahun ke-5, meninggalkan para pengedar yang pernah bekerja keras terbiar kerugian dan kehilangan punca pendapatan.

    Secara umumnya syarikat-syarikat baru tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh dan kurang pengalaman dalam keperluan dan kehendak industri MLM yang amat berbeza dengan model perniagaan konvensional.

    B. Syarikat Lama

    Syarikat yang mampu bertahan melebihi 5 tahun boleh kita terima sebagai syarikat yang kukuh. Kemampuannya untuk bertahan begitu lama menjadi bukti yang ia mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh, produk bermutu yang diperlukan ramai dan pelan ganjaran yang menarik.

    Tetapi syarikat yang sudah lama beroperasi tentunya mempunyai rangkaian pengedar yang sangat ramai. Jika anda baru menyertainya anda akan dapati agak sukar untuk menaja pengedar baru kerana... mereka sama ada sudah menyertai syarikat ini, atau pernah sertainya atau sekurang-kurangnya merupakan pembeli setia kepada pengedar sedia ada. Anda berdepan dengan situasi “pasaran tepu” di mana anda menghadapi kesukaran untuk mengembangkan rangkaian perniagaan anda.

    ...Syarikat Yang Ideal...

    Syarikat yang ideal tentunya syarikat yang mempunyai ciri-ciri terbaik kedua-dua jenis syarikat di atas. Ia mestilah memberikan peluang yang luas untuk berkembang, mempunyai pelan ganjaran yang hebat dan disokong oleh sebuah syarikat yang kukuh.

    Saya akan beritahu anda apakah syarikat ini nanti... Tetapi sebelum itu Siri Bimbingan IV akan menyentuh perihal peri penting produk dan perkhidmatan dalam industri ini.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...