BonusCoin Banner

Jumaat, Disember 21, 2007

lama

hmm... banyak kerja tertangguh... terutamanya nak update blog nih... rasa macam berlambak benda nak cerita, cuma tidak kesempatan jer. Alhamdulillah, sempat gak singgah ke blog sendiri nih... itu pun sebab hari nie opis lengang, ramai masih bercuti sehingga christmas. Hari nie bawak Nuqman ke Opis dan Umi bawa Pica.

Semalam kami sekeluarga bersama Mak, Abah, Imran dan Alya ke rumah Mertua Anna di KL. Lepas tue pi perabih duit abah kat Jusco Wangsa Maju... hehehehe

Isnin, November 19, 2007

Maintanance

banyak yg aku update tapi takleh upload... sebab hosting aku dah penuh... nie tgh kautim nak tambah saiz... 40MB tak cukup rupanya... heheheh

Maintanance

banayk yg aku update tapi takleh upload... sebab hosting aku dah penuh... nie tgh kautim nak tambah saiz... 40MB tak cukup rupanya... heheheh

Selasa, November 13, 2007

Kerja lagi

Program Reunion 10 tahun MRSM Terendak... khirnya tamat... lega banyak dah kepala otak aku... hilang satu bebanan... tapi seronok giler.. tak sabar nak anjur lagi... seronok dapat berkumpul dan bersembang. Lama dah tak jumpa kekawan... 10 tahun satu tempoh yang amat bermakna... majoriti dah beranak pinak. Terutamanya aku... dah banyak berubah... hehehehe

Hari ini aku di Summerset, Rompin, PAHANG. Survey tempat bagi Family Day NIOSH 2007. Alhamdulillah... tempat agak menarik. Ada combination hutan dan laut.... Ingat jauh dalam hutan tak de signal 3G... tapi sangkaan aku meleset... lagi elok dari rumah.

Camanapun, esok nak balik awal... amik anak dan tido kat rumah...

Rabu, Oktober 31, 2007

Kelajuan Membunuh

hehehehe... Sudah 5 hari aku menggunakan Celcom Broadband di rumah... Dengan kelajuan sambungan yang diberi sama ada 56kbps atau 384 kbps (selalunya 384)... tapi hakikatnya aku cuma dapat???? (gambar bawah)... ini dengan sambungan 384 kbps...

itulah hakikatnya... camano aku nak donlod game-game psp nih? Cuma dapat satu jer > "Super Collapse 3" itupun sebab 32.3 MB jer..

Takper... nanti aku test lagi kat tempat lain atau dengan laptop lain... jadi jgn marah aku sebab tak on YM atau apa-apa yg lain... kelajuan yg kau dapat cukup utk mencepatkan darah aku naik sampai otak...

Selasa, Oktober 30, 2007

My home

Sebab lamo tak updet... jadi aku upload ler sikit gambo-gambo peristiwa yg berlaku di sekitar hidup aku nih...

Nuqman first 2 at Photobucket
Nuqman first tulis nombor '2' dengan sendiri

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica n Nuqman makan aiskrim kat rumah Mak Ros

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica unplug

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica bergaya

Iman Nafeesa at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
haaa.... nak apa?

22hb Okt lepas... akhirnya rumah aku ada katil... Semua bilik, kecuali stor dan bilik air jer aku tak beli. Aku bayo katil dari bulan Julai lagi... tapi sebab kewangan agak sesak sikit... tangguh ler, awal bulan Oktober baru amik...

Dapat ler aku tidor di katil King sorang-sorang malam tue....

Lori Cavenzi at Photobucket
Lori sampai

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Almari bilik aku

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Katil bilik Nuqman

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Katil bilik Pica

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Meja solek bilik aku

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Katil bilik tetamu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nuqman dan PSP

Pica rasmi katil king at Photobucket
Pica rasmi dulu

3G Data card at Photobucket
3G datacard

Meja Kerja isis at Photobucket
Meja kerja

Alhamdulillah... sedikit demi sedikit... lama-lama jadi bukit... hehehehe

Isnin, Oktober 29, 2007

Akhirnya

Alhamdulillah... akhirnya aku boleh bersurf di rumah... laptop aku dah di cucuk dengan data card 3G 2nd dari LYN. dan aku pengguna Broadband Celcom RM68 tue... tapi masih belum sesuaikan diri dan masa di rumah... Gambo banyak kat komputer... tapi sebab penyakit MALAS yg ada dalam diri, di samping KERJA yang di buat-buat banyak... jadi TANGGUH ler jawabnya...

Reunion bebudak MRSM Terendakz batch aku semakin hampir... duit semakin banyak... kerja-kerja pengurusan semakin berkurang ahlinya... tinggal beberapa kerat yang masih menyambung nyawa menyiapkan tugasan tak rasmi ini...

OKlah... baru abis mengajo... dah lebih 2 bulan aku tidak diberi apa-apa topik... mungkin sebab aku tak ambil kursus mengajo lagi...

Jumaat, September 21, 2007

Check the Expiry Date on your Cooking Gas Cylinder

Ramai kat luar sana yang tak tahu. Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan accident. So hati-hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.
Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :

Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

  • A utk March ( Suku pertama ),
  • B utk June (Suku kedua ),
  • C utk Sept ( Suku ketiga ), &
  • D utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006. Share this message dengan rakan-rakan anda. Ia mungkin dapat menimbulkan kesedaran dan menyelamatkan nyawa.

Rabu, September 19, 2007

Sebulan

Diam tak diam, dah sebulan aku tak update... malah dah sebulan gak aku tak menjenguk-jenguk dunia fana maya. Nak kata sibuk???? sibuk ler sikit... tapi kali nie tak buat-buat sibuk... memang sibuk giler... malah sekarang pon sibuk tapi sebab rasa tanggungjawab kepada alam maya... aku gagahkan juga menge'surf'....

Hari nie sepatutnya aku di NIOSH Johor Bahru... ada Surveillance Audit oleh Moody International... tapi disebabkan aku tinggal sorang kat opis, aku lupa book flight balik... aku cuma ada flight pergi jer... so cancell lah satu claim bulan nih...

Isnin dan Selasa lepas (17 dan 18 sept 2007), aku join kursus "CORPORATE GOVERNANCE" oleh MEF. Memang aku minta masuk kursus nih, saja tambah pengetahuan dalam kod etika di tempat kerja... Penceramah adalah Mr. Siddha, seorang lawyer dan juga consultant. Banyak cerita menarik dan ilmu yg sempat aku kaut... Alhamdulillah...

Hari nie, dah masuk hari ke-7 puasa... dan aku masih tak sempat-sempat nak merasa nikmat puasa... baru 1 malam dapat terawikh... insya-Allah malam nie boleh buat terawikh... dan hari nie gak aku start jual sikit barang di lelong is150. nak collect duit beli data card. Susah takde internet kat rumah... jadi bodoh dan malas... oklah, nak sambung kerja balik...

Jumaat, Ogos 17, 2007

Langsir

Akhirnya siap gak langsir rumah.... dah ada rupa cam rumah sikit... itu pun kena gertak sikit baru nak siap. Langsir nie sepatutnya dah ada 3 minggu lalu. Tetapi alasan kedai senang jer, besi takde... sampailah aku ke kedai, bagitau, kalau esok pagi tak siap juga.... esok petang datang amik semua duit balik.... petang tue jugak bebudak nie datang dan pasang... boleh lak..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Langsir bilik

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Langsir depan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kat ruang tamu

Rabu lepas Saupi jempu ke rumahnya di Bukit Mahkota. Ada jamuan birthday anak nya sedikit. Kami singgah kejap je sebab dah janji dengan kontraktor dapur kat rumah. rugi lak tak leh stay lelama, makanan agak sedap... hehehe

B'day Anak Saupi at Photobucket
Rumah Sopi

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Rumah Sopi

Hari Khamis pagi aku amik half day - pagi. Amik Mak di LCCT bersama-sama Pica n Nuqman. Awal kami sampai. Sebab dah tak tau nak buat apa kat rumah. Ingat nak breakfast kat Mc D. Tapi terlalu ramai orang.

LCCT at Photobucket
Pica di LCCT

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Di LCCT

hmm... Isnin umi balik... yeaaaa...

Selasa, Ogos 14, 2007

Updet

Pagi nie dah ok sikit komp n hanpon aku... jadi boleh ler upload sikit gambo...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kami di MFM

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
MFM Lobster Platter

MFM Lobster at Photobucket

Petang 7 Ogos 2007 dalam kul 4, kami sekeluarga ke KLIA. Umi bertolak ke Charleston, US. Umi dijangka balik dalam 20hb Ogos pagi... Malam tue kami 3 beranak makan di Restoren Hj Tapah.... dan untuk hari-hari yang mendatang...

Nuqman spec hitam at Photobucket
Nuqman bergaya

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica makan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nuqman minum lychee

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica makan telo 3 suku masak

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Alhamdulillah

Semalam balik dari Rawang, singgah office jap. Petang semalam ada AGM KKSI, jadi ada lebihan makanan (sate n mee goreng) yang di simpan untuk aku.

anak di rumah at Photobucket
Nuqman n Pica makan di rumah

hehehehe.... itu aje. Gambar bawah ialah UMD Train Mobile Simulator yang aku beli dari Ita pada 25hb Julai lalu....

Mobile Train Simulator at Photobucket

Mobile Train Simulator UMD at Photobucket

Isnin, Ogos 13, 2007

Tense

Hari nie, dengan semagat berkobar-kobar... aku nak update blog... tapi hanpon n komputer lak buat hal. Komputer aku tak dpt detect SE aku. Dah ler aku hari nie escape dari mengajar cum coordinator consultation NCSB-SEH. Memang aku malas sebabnya, elaun consultation yang lepas tak dapat lagi... projek dah abis 3 bulan. Cerita takde lagi... Alasan kukuh aku ialah, aku ada meeting dgn PLKN (tetiba cancel lak pagi nih) dan petang kena buat NIOSH Membership audit untuk Perodua di Rawang.

Banyak gambar aku nak share nih... maklumlah, banyak aktiviti bila duduk tiga beranak jer. Sebelum Umi fly ke US, kami sempat makan di Manhattan Fish Market (MFM) di Alamanda - Thanks to Rina. Sempat kami merasa Lobster... tapi tak leh tanding ngan Lobster Victoria Station, lagi pun harga di VS 3 kali ganda dari MFM.

Semalam ke IKEA dengan Mak n Abah. Dorang singgah sebab IKEA ada sale. Niat di hati nak beli Katil Pica, tapi dah OverSold lak. Kena tunggu September, new stock and new design... kata salesgirl tue lah... dan semalam gak sempat rekee almari bilik aku... bajet-bajet ada lah dalam RM2k lagi yang aku perlukan... harap-harap dapat naik gaji cepat... Gov dah merasa revision gaji nih, yang kami Management asyik kata akan datang jer...

Sabtu lepas kami tiga beranak sempat kemas bawah... officially rumah kami dah ada ruang tamu dan ruang makan (partial) hehehe. dan semalam gak, kami tiga beranak tidur kat ruang tamu... hopefully by 16th nie, sempat settle semua... dan by 20th, aku dah boleh amik katil bilik lak....

one last thing... this month aku takde outstation jauh... jadi ruang is150.lelong.com.my aku di buka... hehehe

Isnin, Ogos 06, 2007

Rehet sikit

Alhamdulillah, Akhirnya kehidupan aku beransur ke normal... Setelah beberapa minggu penat dengan kerja dan rumah... Last 2 week aku ke Kedah, Audit OSH elemen latihan kem PLKN. Menarik dan banyak perkara yang kami dapat belajar dan tahu. Banyak perkara tersirat dan tersurat...

Dan minggu lepas kami sekeluarga tidur kat Hostel opis... sebab rumah kami tak abis renovate lagi... masih berhabuk dan berselerak... semalam balik dari Pusing, Perak baru masukkan kaki ke rumah... Kami berkemas sampailah tengah malam... mengakibatkan aku amik 1/2 day sat lagi... hehehehe

SP Inn at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Breakfast in bed....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kerja menimbun...

Balik dari Audit PLKN, aku sambung CSS di Pulau Pinang sorang-sorang. Hujung minggu tue aku lepak rumah mertua di Pokok Sena. Umi ke KK, Sabah... jadi Nuqman dan Pica melepak di kampung. Best, 2 hari yang penuh dengan buah-buahan... Untuk beberapa tahun dalam hidup aku.... akhirnya aku puas makan durian.... Ntah berapa puluh biji aku dah bedal... Wallahuallam...

Seronok dapat lepak kampung ngan anak-anak... rileks sekejap dengan hiruk pikuk kerja... walaupun dengan report yang menimbun dalam kepala... yang penting aku boleh rehatkan badan sikit...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ijat main PSP

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica, Aisyah dan Nuqman

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nuqman n Aisyah (sepupu Nuqman)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pica cuba sakat abg nak bergambar

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aisyah, Pica n Nuqman

Alhamdulillah.... boleh susun atur balik hidup aku kot...

Rabu, Julai 25, 2007

Sibuk

Wokey... I'm off to next PLKN Camp in Merbok, Kedah. Kem Damai kalau tak silap. Memang jadual aku dah pack sampai lah bulan September. Minggu depan aku sorang-sorang kat Penang lak. Kali nie buat survey lak. Blog tah berapa lama boleh update nih.... rumah masih tak dapat keputusan TM untuk masukkan line phone... kalau tak sempat sikit aku update sikit-sikit dalam alam cyber nih...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ismail Nuqman

Pica at Photobucket
Iman Nafeesa

The paradox of our time in history is that…

We have taller buildings, but shorter tempers
Wider freeways, but narrow view points
We spend more, but have less
We buy more, but enjoy less.
We have bigger houses and smaller families
More conveniences, but less time
We have more degrees, but less sense
More knowledge, but less judgment.
More experts, less solutions
More medicine, but less wellness.
We have multiplied our possessions, but reduced our values
We talk too much, love too seldom and hate too.
We've learned how to make a living, but not a life
We've added years to life, not life to years .

Just Think About It………

Khamis, Julai 05, 2007

psp umd

PSP UMD Collection at Photobucket
Collection PSP UMD is150 as 5th July 2007

Semalam, aku beli lagi PSP UMD dari lelong. Kali nie game Fifa World Cup 2006. Kali nie COD di Alamanda Putrajaya. Aku beli RM65 jer. Aku dah kena start jual UMD aku kat lelong... nak cover bajet sikit...

SO... nantikan lelongan psp umd is150.....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...