BonusCoin Banner

Isnin, Disember 22, 2008

FastStone Photo Resizer

Saja nak share... lagi pon aku dah lama tak postkan gambar... sebab pertama, USB wire olympus aku hilang... sebab kedua card reader rosak... sebab ketiga malas nak resize dan edit manual...

Rayau-punya rayau... jumpalah satu freeware FastStone Photo Resizer.

Version 2.7 (October 07, 2008)

  • Now it is possible to preview the conversion by clicking the "Conversion Preview" button
  • Double click the files on the "Source List" (left side) to view the original images
  • Double click the files on the "Input List" (right side) to preview how they will be
    converted

yang penting... boleh buat BATCH process dan FREE...

Jumaat, Disember 19, 2008

8 Anugerah

  1. Siapa yang meninggalkan cakap yang berlebihan, dianugerahi kepadanya kebijaksanaan.
  2. Siapa yang meninggalkan pandangan yang berlebihan, dianugerahi kepadanya kekhusyukan hati.
  3. Siapa yang meninggalkan makan yang berlebihan, dianugerahi kepadanya kelazatan ibadah.
  4. Siapa yang meninggalkan ketawa yang berlebihan, dianugerahi kepadanya kehebatan (dalam dirinya).
  5. Siapa yang meninggalkan gurauan yang berlebihan, dianugerahi kepadanya keindahan (budi bahasanya).
  6. Siapa yang meninggalkan cinta kepada dunia, ia dianugerahi rasa cinta kepada akhirat.
  7. Siapa yang meninggalkan kesibukan (menghitung) keaiban orang lain, ia di anugerahi (kesempatan) untuk memperbaiki aib dirinya sendiri.
  8. Siapa yang meninggalkan perbuatan menyelidiki tentang bagaimana keadaan Allah swt, maka ia dianugerahi keselamatan dari iktikad orang munafik.

Rabu, Disember 17, 2008

kuasa psikologi

Lepas baca beberapa blog... cahayanika, mazidul360 dan neoracle... teringat kat kaunselor aku kat maktab dulu, Cikgu Sulaiman Selamat (kalau sesapa ada contact no sila beritau aku...).... salah satu cerita dia yang memberi impak adalah berkenaan dengan kuasa akal (psikologi)...

Cerita dia lebih kurang camni, ada seorang cleaner yang terperangkap di dalam peti ais rosak mati beku. Kenapa dia mati beku sebab dia terlalu percaya yang dalam peti ais tue terlalu sejuk...

cerita tue mmg memberi kesan terhadap hidup aku... mmg aku sesangat yakin dengan keupayaan otak seseorang...

Selasa, Disember 16, 2008

Gambar Irisa

TUNGGUUUUU........

DO NOT SAY : I CAN'T
by Edgar A. Guest

Can't is the worst word that's written or spoken;
Doing more harm here than slander and lies;
On it is many a strong spirit broken,
And with it many a good purpose dies.

It springs from the lips of the thoughtless each morning
And robs us of courage we need through the day:
It rings in our ears like a timely-sent warning
And laughs when we falter and fall by the way.

Can't is a word none should speak without blushing;
To utter it should be a symbol of shame;
Ambition and courage it is daily crushing;
It blights a man's purpose and shortens his aim.

It poisons the soul of the man with a vision,
It stifles in infancy many a plan;
It greets honest toiling with open derision
And mocks at the hopes and the dreams of a man.

Can't is the word that is foe to ambition,
An enemy ambushed to shatter your will;
Its prey is forever the man with a mission
And bows but to courage and patience and skill.

Hate it, with hatred that's deep and undying,
For once it is welcomed, 'twill break any man;
Whatever the goal you are seeking, keep trying
And answer this demon by saying: 'I CAN.'

Sabo......

Selasa, Disember 02, 2008

Birthday Pica

Tahun nie, Pica yang paling mewah... sambut birthday sampai 3 kali... sekali kat rumah, sekali kat rumah opah Cik dan sekali kat Daycare Krista.

Photobucket
1st birthday Cake (Secret Recipe)

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Nuqman n Paksu

Photobucket
Birthday present from umi

Photobucket

Photobucket
Birthday present from Atuk n Uma

Photobucket
2n Birthday Cake

Photobucket
Photobucket
Pica n Pakcik Mie

Photobucket
Photobucket
Nuqman, Pica n Atuk

Photobucket
3rd Birthday Cake (U. Marina)

Photobucket
Pica at Krista

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Pica geng

Alhamdulillah....

Sabtu, November 29, 2008

KLIFF 2008

Photobucket - KLIFF 2008

Sempat gak aku n Fit pergi Anugerah KL International Film Festival 2008. Nie kira kali pertama aku dan Fit attend majlis bersiaran langsung... sebelum nie tengok kat TV jer... kira dapat pengalaman barulah...

camanapun, terima kasih bebanyak kepada Pengerusi FINAS a.k.a Y.B. Razali Ibrahim yang sudi menjemput warga-warga extdk mengikuti majlis. Kami sampai agak awal atau on time, dan dapat ler seat yang agak baik. Di situ gak aku jumpa member exUKM dan exNIOSH... Fairuz dan Saiful Buri... Tak kemana dunia nie, tak jumpa kat Bangi, di PWTC kita berjumpa...

Majlis kena berbaju Batik... dan lepas nie kena beli banyak lagi baju batiklah gamaknya... aku cuma ada 3 helai dan dua daripadanya sama warna dan agak lama dah aku pakai... lebihan bonus hujung tahun boleh ler aku buat tambah stok baju batik... insya-Allah...

Jumaat, November 28, 2008

NIOSH 2009 Business Plan

Satu minggu duduk Mahkota Century Melaka. Attend NIOSH 2009 Business Plan.... sungguh penat dan letih... meeting dan discussion dari jam 8 pagi sampailah 11malam... ada hari tue sampai 1 pagi...

Penat n mengantuk masih tak abis...

Ahad, November 16, 2008

warded lagi

Semalam Fit warded lagi... first warded last week, balik dari Concert Krista di Wisma MAA. Last week ada rasa sakit-sakit, jadi balik singgah Hospital Pakar An-Nur. Dr check kemudian arah di warded... dari jam 7.30 malam, duduk dalam labor room sampai laa jam tengahari isnin 10hb nov.

Sabtu (15 nov) pergi buat weekly check-up... kena tahan lagi... duduk laa kami 4 beranak di ward 1 hari... Fit sepatutnya due 15 dec 2008. Last week kalau bersalin kira pre-mature atau tak cukup bulan... minggu nie kira cukup-cukup bulan jer...

Tengahari tadi Dr discharge dari ward... balik rehat kat rumah lagi... tengahari singgah rumah Zaitul Husna (kawan fit), dia jemput lunch... balik dalam jam 3 terus pengsan kat rumah... penat wooo tido wad...

Selasa, November 11, 2008

Tong NGV Meletup

Berita dah beberapa hari, cuma malam nie ada masa sedikit.... disebabkan aku ada seorang kawan yang menjadi promoter NGV nie... tong yang sebenar atau ori, memang mendapat pengesahan daripada DOSH.

Daripada Forum NIOSH

beberapa isu keselamatan yg timbul akibat dr tragedi ini:

  1. Disebabkan harga minyak yg tinggi dan kos pemasangan NGV yg tinggi, org mencari jln untuk mengurangkan beban tersebut dengan mengubah suai tong gas masak kat umah menjadi tabung NGV (which is i think dangerous)..
  2. Pemantauan ke atas syarikat2 atau bengkel2 yg memasang NGV, adakah
    mereka benar2 kompeten/bertauliah atau hanya menangguk di air keruh (untuk mengambil kesempatan/keuntungan atas keadaan semasa)
  3. Sekiranya terbukti sesuatu kemalangan berlaku disebabkan kesilapan
    pemasangan, apa peruntukan perundangan ke atas syarikat2 atau bengkel yg
    bertanggung jawab.
  4. Etika mereka yg terlibat dlm pemasangan NVG ini.. (Ada org dtg bawa tong gas masak suruh pasang jadi NGV, belasah pasang je or....)

Yg pasti, jadi mangsa adalah rakyat/ masyarakat..

Jawapan daripada NIOSH;

Ulasan ini hanyalah satu kemungkinan, berdasarkan maklumat yang dikemukakan dalam akhbar.

  1. Modifikasi ini adalah buatan sendiri, bukan dibuat oleh syarikat pemasang NGV. Syarikat pemasang NGV tidak akan menggunakan tangki LPG,sebab itu akan menyebabkan lesennya dicabut! Syarikat pemasang akan memberi pilihan tong yang paling murah, dari luar negeri, dari Brasil, China, -tapi masih memenuhi syarat.
  2. Saya percaya Van ini sudah dipasang dengan tangki NGV, sebab kalau belum dipasang, semua sistem assesorinya takkan ada. Tangki NGV asli ini dipasang kat belakang.
  3. Masalahnya, dengan satu tangki, hanya boleh jalan 150 km, sedangkan simamat ini selalu berjalan jauh. Maka dia perlukan 2 tangki! Maka dia pun pasang tangki LPG sebagai pengandung NGV tambahan, dan ini diletakkan dibawah tempat duduk hadapan. Gas keluar disambung terus kepada sistem yang telah sedia ada.
  4. Sekarang, apa yang terjadi : Tangki LPG dibina dengan tekanan maksimum 20 bar, atau 300 psi sahaja. LPG terdiri dari Propana 70% dan Butana 30%. Butana hampir tiada tekanan - iaitu gas untuk pemetik api. Tangki NGV bukan untuk gas yang dicairkan - tetapi gas yang dimampatkan! dan tekanan yang diperlukan adalah 200 bar, atau 3,000 psi! Tekanan gas di stesen minyak mungkin mencapai 3,500 psi!
  5. Apabila tangki LPG ini diisi, tangki ini tidak mampu menerima tekanan tersebut dan meletup - ini letupan fisikal! dan gas pun keluar. Gas ini
    terus terbakar oleh enjin yang hidup, dan ini menyebabkan letupan kedua, letupan kebakaran! Letupan2 ini sangat cepat sehingga mungkin tidak ada orang yang sedar ada 2 letupan!

Saya harap penjelasan ini adalah memuaskan. Tanggung jawab kita untuk memberi tahu masyarakat bahawa Tangki LPG hanya mampu menampung sepersepuluh daripada tekanan NGV! Menggunakan tankgi LPG untuk NGV berarti menempah maut.

Ir Daud Sulaiman

Apa yang layak aku komen???

Ahad, November 09, 2008

Krista Concert 2008

Pagi nie ke Menara MAA, ada Majlis Graduasi dan Konsert Tadika Krista. Nuqman dan Iman ambil bahagian dalam konsert "Sound of Music". Dah berminggu Nuqman dan Pica asyik nyanyi lagu Do-Re-Mi dan So Long, Farewell.... sampai tido pon terngiang-ngiang lagu tue...kemudian, Nuqman buat tarian joget dan Iman buat gimrama.

Majlis start jam 2 ptg, kami sekeluarga jam 12.46 dah sampai... dah ada parent yang sampai pon... boleh ler pilih seat yang elok sikit... Majlis start dengan graduasi pelajar K2 (6 tahun), Nuqman bagitau majlis orang dapat hadiah... kira boleh lah...

Majlis tahun nie merupakan gabungan 4 buah tadika Krista, iaitu daripada Seri Putra, Nilai Impian, Puchong Hartamas dan Seri Kembangan (ye kot)... banyak gak Krista nih...

Comel sangat....

Jumaat, Oktober 31, 2008

Gambar

Hari nie download gambar dari camera... ada dalam 400 gambar... terus aku malas nak pilih dan edit...

Tadi ada pilih beberapa gambar daripada persiapan open house NIOSH minggu lepas... resize dan terus emel kepada kakitangan... yang lelain... minggu depan kot...

insya-Allah semangat masih ada...

Khamis, Oktober 30, 2008

Retreat DOSH

Dari 28hb lepas aku berada di ESSET, Bandar Baru Bangi... Ada retreat / bengkel anjuran DOSH bagi menambahbaik Dokumen Standard MS 1722;Part 2: 2005

Masih lagi sakit kepala membuat ayat-ayat standard...

Ahad, Oktober 26, 2008

Lama

rasanya lebih seminggu aku kurang tumpukan dunia aku dengan internet... kamera dan penuh dengan gambar... perjalanan agak banyak aku lalui... cuma malas nak menaip kot...

beberapa hari lepas lama aku menghabiskan masa dengan laptop... tapi aku cuma layan youtube jer... dari satu cerita ke satu cerita.... kurang aku melawat blog-blog yang rajin aku menaip nama kat sana... tengoklah, esok macamana...

esok laa kot....

Jumaat, Oktober 17, 2008

Malas

Minggu nie rasa macam malas jer nak update-update blog... memandangkan aku cuma ada dalam 10mb jer tinggal kat server... anytime boleh habis... campur ngan website salasilah.is150.net laa...

hmm... apa ler nak jadi ngan aku nih.....

btw, semalam ngan hari nie aku sibuk install beberapa software dalam ASUS P320 aku... ada beberapa software / database trakking kereta (sebelum nie aku guna fail excel jer..) dan aku dah dapat software sync antara Lotos Notes 7 ngan WM6... cuma masalahnya... dalam mencuri aplikasi... aku download virus... hmm.... aku takut nih.... ntah camana, macam ada suara syaitan menyuruh aku klik virus tue... padahal mmg aku tau virus....

Ntah laa....

Selasa, Oktober 14, 2008

Salasilah Keluarga

Masyarakat Malaysia khususnya orang Melayu kurang memiliki minat yang tinggi untuk menjejaki jurai keturunan atau salasilah keluarga mereka sendiri. Barang kali mereka beranggapan tiada sebarang faedah atau manfaat sekiranya mereka menyelidiki secara lebih mendalam tentang keluarga mereka. Kecenderungan menyimpan atau menulis rekod-rekod salasilah boleh dikatakan hanya terdapat dalam kalangan pemerintah khasnya golongan kerabat diraja atau pembesar-pembesar negeri. Tujuan penulisannya barang kali tidak lebih untuk menyatakan keabsahan pemerintahan mereka di sesebuah negeri atau jajahan taklukan mereka. Selain itu, terdapat juga segelintir masyarakat yang menyusun salasilah adalah bertujuan semata-mata ingin menuntut takhta kerajaan, kuasa atau harta perwarisan untuk diwarisi oleh generasi seterusnya.

Perkataan ‘salasilah’ berasal daripada kosa kata bahasa Arab yang bermaksud “daftar keturunan atau jurai keturunan”. Ensiklopedia Islam (2004), halaman 250 mendefinisikan salasilah sebagai “daftar atau susunan asal-usul keturunan, biasanya dimulai daripada tokoh yang dianggap penting dan dihormati yang memiliki nilai sejarah”.

Pengetahuan tentang salasilah dianggap sebagai salah satu cabang ilmu yang penting khasnya dalam bidang sejarah dan ia dikatalogkan sebagai bidang sains sosial. Berdasarkan pengertian yang sempit, ilmu salasilah ini merupakan kajian berkenaan individu dan hubungannya dalam sesebuah keluarga. Walau bagaimanapun, sekiranya kita memahami pengertiannya yang luas, ilmu salasilah ini merangkumi kajian yang mendalam tentang sejarah, biografi, geografi, sosiologi, undang-undang, perubatan, linguistik dan sebagainya. Kita sewajarnya berpegang kepada takrifan yang luas kerana kita bukan hanya sekadar ingin mengetahui nama dan tarikh penting yang dilalui nenek moyang kita sahaja, tetapi juga corak kehidupan mereka serta sumbangan mereka terhadap agama, bangsa dan negara mereka. Apa yang lebih penting ialah pengkajian tentang ilmu salasilah keluarga mampu memupuk jati diri seseorang individu.

Pengkajian terhadap ilmu salasilah juga memerlukan pengorbanan yang besar kerana para pengkaji dalam bidang ini terpaksa bekerja keras untuk mendapatkan maklumat-maklumat penting daripada ahli keluarga yang dikenali atau tidak. Maklumat-maklumat yang diperoleh itu sama ada maklumat lisan atau sumber bertulis perlu dipastikan kesahihannya agar tidak dipertikaikan oleh pihak-pihak lain yang mempunyai autoriti.

Justeru, penulisan salasilah perlu diberi keutamaan sekiranya seseorang itu ingin menjejaki semula sejarah asal-usul keturunannya. Tambahan pula, salasilah keturunan seseorang itu amat penting diketahui dalam masyarakat yang bertamadun. Menjejaki asal-usul keturunan seseorang boleh memberi manfaat kepada penerusan hubungan silaturahim antara kaum kerabat. Pengekalan hubungan silaturahim sesama kaum kerabat pula sangat dituntut oleh Islam.

ALLAH S.W.T. berfirman:

Dan bertakwalah kepada ALLAH yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat...

(Surah an-Nisa’: 1)

Sumber is150.net

TAG Anggau

Aku telah di TAG oleh lochoe. Apa laa yg ko nak kenal pon...

  1. berapa kali lu pernah bercinta?
    Jawapan selamat -> 1 kali...
    Jawapan tak selamat -> aku tak berani!
  2. 3 lagu yang lu ingat tentang dia?
    aku ada satu lagu jer..... "Puisi Buat Isteri" oleh Kopratasa
    yang takde kena-mengena.....
  3. apa yang paling romantik yang pernah dia lakukan untuk lu dan lu lakukan untuk dia?
    dia lakukan--> Banyak beb...... (macam jawapan selamat gak...)
    aku lakukan --> ntah romatik ke tak, surprise hadiah birthday.
  4. gelaran yang dia gunakan untuk memanggil lu?
    1. awak (ye kot??? aku dah hampir blank nih!) - masa bercinta
    2. abang -lepas kahwin
  5. sebutkan 3 tempat yang selalu lu pergi bersama dia?
    1. putrajaya (beli barang)
    2. taman tasik kejut, UKM, --> satu masa dahulu..
    3. banyak tempat ler......
  6. apakah memori terindah lu bersama dia
    tgh takde ide.....
  7. apakah birthday dia jika lu ingat?
    apa..... ko ingat aku tak nak hidup lama??? 19 Ogos 1979
  8. listkan gift dari dia yang masih lu simpan atau yang lu suka?
    lampu meja ! ---> senang aku nak guna laptop
    UMD - Star Trek [Tactical Assult]
  9. bagaimanakah lu melafazkan cinta pada dia (lelaki), atau anda menerima cinta dia (perempuan)?
    satu masa nan lalu......
  10. berapa lamakah masa lu nak lupakan dia?
    Melayu mudah LUPA.... hehehehe
  11. apakah bahagian fizikalnya yang lu suka?
    hmmm...... biarlah dia yang tahu...
  12. apakah yang sedang dia lakukan sekarang?
    main game... cuba beat high score aku (yang dah kena beat pon...) ..
  13. sanggupkah lu menerimanya kembali dia dalam hidup lu? dan kenapa berpisah dulu?
    loh... manalah aku pernah berpisah lagi....

pergh.. lega... terus terang aku bagitau.... SUSAH ooo nak jawab... jadi aku mengambil keputusan untuk tidak menTAG sesapa...

Isnin, Oktober 13, 2008

Balik Raya Ep 5

Ish... dah sampai episod lima lak... belum lagi masuk isu-isu berhari raya... bila ler nak abis citer-citer nie... sampai kekadang tue main cerita jer... sebab idea datang bila nak tido atau tgh drive... bila duduk jer dpean PC... blank...

3hb oct a.k.a hari Jumaat... kami sekeluarga berangkat ke Pokok Sena, Kedah. Ada 2 majlis perkahwinan sepupu Fitriah di Alor Star dan Sg Petani.

Malam khamis setelah abis majlis di Sg Petani kami ke Bertam, Pulau Pinang. Singgah rumah ibu mertua Long. Dalam jam 10 malam baru bertolak balik Pusing, Perak. Keadaan jalan malam itu sungguh mengecewakan.... Perjalanan biasa boleh sampai sebelum jam 12 tgh malam. Tetapi kami sampai lepas 2 pagi... sungguh memenatkan....

Photobucket - ammar fakhrurazi
Ammar (anak saudara paling latest)

Photobucket
Di Sg Petani

Photobucket
Di bertam

Photobucket
di Cochrane

hmm.... dah sampai rumah....

Sabtu, Oktober 11, 2008

Balik Raya Ep 4

Hmm... berjaya gak aku onine.. setelah sibuk ngan kerja-kerja.. sat lagi nak ke PD... program ANSARA Terendak. 2nd hari raya... tunggu di rumah... menunggu orang datang... janji kul 12 tengahari... kul 4 ptg baru sampai... so... dengan selamber nye kami hanya ada waktu selepas 4.30ptg baru boleh keluar jalan beraya...

Photobucket
Mak Yong, Mak n Abah (di Taiping)

Photobucket
Di Ipoh rumah Pak Ucop

Photobucket
Di Taman Silibin, Ipoh. Rumah Uncle Musa

Habis satu hari..... Nie 1st time aku sekeluarga beraya sampai jam 1 pagi Itu baru sampai rumah. Dulu masa kecik-kecik mmg selalu beraya sampai kul 2-3 pagi... cuma sejak berkeluarga sendiri... kurang keluar malam.

Rabu, Oktober 08, 2008

Balik Raya Ep 3

Masih lagi dalam raya pertama. Lepas jer bersalam-salaman, bermaaf-maafan... kami sekeluarga bertolak ke Kampung Arwah Tok dan Opah di Parit, Perak.

Keluarga makcik dan keluarga makchu dah ada di sana.

Photobucket - fakhri saub
Depan rumah Tok (Gambar besar : Fakhri)

Photobucket
Di rumah Uncle Man

Photobucket
Antara saudara lelaki sebelah abah

Photobucket - sepupu-sepupu dan adik
Sepupu-sepupu

Photobucket
Di rumah Opah Chik

Abis beraya di Parit kami ke Ketior, Perak dan seterusnya ke Gelung Pepuyu, Perak. Lewat petang baru balik ke rumah di Pusing, Perak.

Abis dah episod ke 3 bersambung ke episod ke 4

Isnin, Oktober 06, 2008

Balik Raya Ep 2

Yea-yea... raya... 1st day Raya... solat sunat Raya di Masjid Pusing, Perak. Kami tak tahu solat start jam berapa... jadi kami andaikan start kul 8 pagi... kamilah jemaah terawal... rupa-rupanya start jam 9 pagi... sejam lebih ler kat masjid... Tahun nie 1st time nuqman ikut ke Masjid...

Balik dari masjid kami sekeluarga bergambar... dan bermaaf-maafan...

Photobucket - whole family
Whole big happy family

Photobucket
My Family and Parent

Photobucket - My Family
Family is150

Photobucket
Pica salam Atuk n Uma

Seronoknya... Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin

Balik Raya Ep 1

Jumaat, 26 September 2008. Balik ke Manjung, Perak. Amik kereta di KL, dan kemudian ke rumah makcik di Cochrane amik Alya. Perjalanan JEM teruk. Keluar rumah dari jam 6 petang. Sampai jalan Ipoh jam 8 mlm lebih.... tunggu kereta lebih kurang... Alhamdulillah, PLUS lancar... Sampai Manjung lebih kurang jam 2 pagi...

Hari Sabtu kami ke Pusing, Perak selepas berbuka. Mulanya hendak berbuka di restoren Cheng-Ho di Manjung. Tapi dah fully book... jadi kami ke Pasar Ramadhan dan balik ke rumah berbuka...

Hari Ahad, 28hb September 2008... Abah ajak keluarga Mak Su ke rumah berbuka.

Photobucket - buka puasa di Pusing
Suasana Berbuka di Rumah

Photobucket - solat di Pusing Perak
Solat di rumah

Photobucket
Nuqman dan Bunga Api

Photobucket
Pica, Nuqman, Pak Su dan Pak Ngah

Bersambung di episod ke 2.... tunggu....

Grand Livina

Alhamdulillah... akhirnya dapat gak ler kami tukar kereta ini tahun...

Cadangan asal memang nak tukar tahun depan... malah aku dah buat plan... lepas raya jual Spectra dan guna kancil sampai ler hujung tahun atau pun sampai anak lahir sebulan... lepas tue baru cari kereta baru.... tapi kita hanya merancang... Allah yang tentukan...

Macamanapun, Spectra lama aku kurang memberikan masalah kepada aku... cuma saiz keluarga sudah kurang sesuai... Nuqman dan Pica asyik berebut nak baring...

Proses menunggu Nissan Grand Livina tak lama... dalam 3 minggu... itu pun sebab ramai yang nak cepat... untuk kegunaan Raya nie... Kali nie sempat memilih nombor kereta...

Photobucket - Meter spectra
Last servis daripada Spectra

Photobucket
Amacam?

Photobucket
Nuqman

Photobucket - Spectra dan Grand Livina
Grand Livina dan Spectra

Hari ini... (selepas 9 hari) aku sudah jalan lebih 1,600 km... masa untuk 1st servis...

bye-bye... Sekian...

Ahad, Oktober 05, 2008

Gambar

Dah di rumah... banyak gambar di tangkap untuk memenuhkan galeri is150.net. Banyak keluarga yang berjaya di lawati... cuma tak sempat nak menemu ramah semua... aku lebih banyak berdiam dan mendengar...

dapat ler beberapa data yang boleh di update... cuma agak terkilan sedikit... banyak rumah tak dapat di lawati..

Isnin, September 29, 2008

Internet

Sekarang berada di Pusing, Perak. Memang niat tak nak online... sebabnya aku tak renew broadband celcom... speed dia sungguh mengecewakan... tetapi... alhamdulillah, ada insan-insan yang baik hati berkongsi line streamyx. Tak tahu siapa punya line. Yang penting dapat detect network... jadi tak perlulah aku merayau cari bank... cukup sekadar membuat transaksi online.

Banyak yang nak di kongsi... insya-Allah minggu depan di pejabat boleh menaip panjang lebar...

Salam Lebaran

Jumaat, September 26, 2008

Blog berehat

Salam Lebaran,

Blog.is150.net tidak beroperasi selama 9 hari bagi memberi laluan is150 beraya sakan... lagi pun malas nak bawa laptop balik kampung dengan internet....

Maaf Zahir dan Batin

Kad Raya

Tahun nie macam terbanyak lak kad raya aku terima... dan tahun nie lak aku tak hantar sekeping pon kad raya... almaklumlah... sorang stff masuk wad kena Carpal Tunnel Syndromme (CTS)... dan tiada siapa boleh aku harapkan untuk menghantar kad-kad aku... memandangkan masa aku kat pejabat waktu bulan puasa nie teramat terhad...

Tahun nie NIOSH kasi kurang lak kad raya... sorang dapat 25 keping aje.... (agaknya lah... ke lagi kurang?)... itu yang aku tahu lah...

Photobucket
Antara kad raya yang aku dah terima

Photobucket
Kad raya NIOSH

dan tahun nie... kad raya yang paling spesel aku dapat adalah daripada Nuqman dan Pica.... seronok sangat... beso dah anak-anak aku....

Photobucket
Kulit depan kad raya

Photobucket

Alhamdulillah... Selamat Hari Raya... Maaf Zahir dan Batin

Apa itu blog

Rasanya aku pernah kongsikan idea apa itu blog... pada pemikiran aku laa... dan pagi nie , terjumpa satu video yang bagus dan sesuai untuk di kongsi bersama. "Blog in Plain English". banyak lagi video-video menarik daripada author nih...

Rasa rugi kalau tak kongsi...menarik

Khamis, September 25, 2008

new layout... lagi

rasanya nie hari ke-dua blog aku dengan layout baru... mudah-mudahan tidak memberi kesusahan kepada yang lelain... rasanya layout lama sungguh huduh... aku main hentam kromo jer ubah ikut suka... tak jadi pon aku biorkan jer... lepas nie jangan ler cam tue... ye dak?

Insya-Allah... banyak yang perlu aku belajar...pls comment... Tanpa pandangan kekawan... susah untuk aku memperbaiki diri ini...

Spiderman Hitam

Spiderman muncul lagi! Kali ini dengan pakaian hitam lak... Siap bawak mask pegi nursery...

Photobucket
Spiderman Nuqman

Photobucket

Photobucket
Spiderman dan musuhnya... Peecha...

Baju Superman dan Batman tak sempat nak tangkap sebab berbuka kat luar hari tue... balik rumah Nuqman dah tido...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...