BonusCoin Banner

Jumaat, Disember 31, 2004

Jangan Sambut 1 Januari

Kuliah Maghrib yang disampaikan oleh saudara Zulkifli Nordin.

Dibawah ini adalah intipati kuliah beliau yang sempat disalin.

Diantara lain, beliau mengupas ayat 120, surah Al Baqarah, mafhumnya:-

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama merekayang telah terpesong itu.

Katakanlah (kepada mereka):

"Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang ku beri) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

Beliau juga menyebut hadith Rasulullah SAW yang berbunyi, lebih kurang:

UmatKu dilalaikan tanpa disedari seperti semut hitam diatas batu hitam di malam yang gelap.
Siang ia Islam, malam ia kufur; dan siang ia kufur, malam ia Islam. Yahudi & Nasarah yang tidak redha akan Islam kita akan menggunakan apa saja cara untuk menyesatkan kita. Sekarang mereka menggunakan cara yang begitu halus sampai kita sendiri tidak sedar yangkita telah mengikuti mereka. Tengok saja disekeliling kita ...

Contohnya,haribulan. Berapa ramai yang tahu bahawa cara tarikh Masehi ini ada kaitannya dengan tuhan mereka???

21hb Ogos 2002 AD. Apa maksudAD dibelakang? Makna AD ialah "Anno Domini" bahasa Latin yang bermaksud "Anno" ialah aku/ saya dan "Domini" ialah tuhan dilahirkan. Jadi 21hb Ogos 2002 boleh diertikan sebagai ".... beberapa hari setelah tuhan aku dilahirkan." Nauzubillah ....

Insaflah kita kerana secara halus kita mungkin termasuk dalam kategori umat Nabi Muhammad SAW seperti diatas.

Sebab itulah kita dianjurkan supaya beristighfar selalu.

Bila sampai 31 Disember, berapa ramaikah umat Islam yang meraikan tahun baru?

Tetapi sedarkah mereka bahawa telah difatwakan oleh Sheikh-ul-Azhar,Sheikh Tantawi,
Sheikh Yusof al-Qardhawi dan ulama2 contemporary bahawa menyambut 31 Dis. bererti menyambut ulangtahun hari jadi tuhan Yahudi & Nasarah? Bagi mereka yang tidak tahu, hukumnya fasik, tetapi bagi mereka yang tahu (kita sekarang sudah tahu) hukum nya ialah MURTAD.

Nauzubillah. Sesugguhnya yang baik itu adalah dari Allah swt dan yang kurang sertasalah dan silap adalah dari kelemahan saya sendiri.

Wallahualam. Dapatlah kiranya dipanjangkan, Insyallah.

Ahad, Disember 26, 2004

Tsunami

hari ini gembira dan sedih.... gembira sbb anak-anak dan isteri balik ke rumah. Kami bertolak dari Kedah jam 8 pagi. Tiba di Bandar Seri Putra jam 3 petang. Sempat singgah Majlis Perkahwinan Abang Fairuz di Taman PKNK, Alor Setar.

Dalam kegembiraan aad dukanya. Malam tu, tengok berita Malaysia dilanda Tsunami. Terkejut gak... Banyak yang musnah, terpaku bila melihat berita seumpama itu di TV. Sebelum ini mungkin kita tak ambil endah bila malapetaka seperti ini berlaku di negara luar. Bila berlaku di negara sendiri baru tersentak.

Subhannallah...

Isnin, Disember 20, 2004

NIOSH FamilyDay 2004

NIOSH Family Day 2004 baru lepas... 17-19 December 2004 di The Legend, Cherating, Pahang...

boleh ler... seronok... dapat group yang sporting habis... sayangnya kurang tangkap gambar.... kalau dapat pergi dengan family lagi seronok... anyway lucky draw tahun nie dapat vacuum cleaner 1200 watt... hadiah tukar ngan member... jadi tahun nie bawa balik Panasonic Cordless Phone KX-TCD430...

Berbekalkan semangat dapat phone baru nie... terus pergi kedai telekom dan masukkan line ke rumah.... :) sekarang rumah aku dah ada talian tetap telekom Malaysia... bolehler cakap banyak-banyak.... tambah lagi satu bill bulanan family...


Jumaat, Disember 17, 2004

Gelagat Abang

Inilah keseronokan seorang ayah dan ibu.. melihat anak-anaknya membesar... alhamdulillah dengan teknologi kini, mudah kita merakam gelagat-gelagat mereka....


Tengah siram pokok... sebenarnya nak main air...


Abang Nuqman sedang menyuap adiknya twisties... tak kedekut dengan adik...


makan sendiri


memupuk minat membaca dari kecil lagi...

Family Day NIOSH

NFD 2004... di The Legend, Cherating, Pahang...

tahun nie pergi seorang.... apa nak buat dah anak n bini kat kg....

apa agaknya ada di cherating yerk??? Lama dah tak pergi Pantai Timur, Malaysia nie... last time ke sana dalam tahun 1997 kalau tak silap... itu pun pergi Jambori Pengakap seMRSM...

ok.. harap NFD 2004 nie dapat cover last year punya sekali... last year kena kerja... tak dapat nak pergi....

Rabu, Disember 15, 2004

Statistik

hmmm 3 hari kursus RnD.... banyak belajar statistik.... ingat-ingat balik.... banyak gunanya statistik nie... dulu kat U 3 semester amik statistik... tapi lepas keja tak guna... mungkin sbb tak nampak apa kegunaannya... sekarang Alhamdulillah.... nak cuba balik refreshkan nota statistik dulu.... lepas nie kalau nak amik Master mudah sikit....

Selasa, Disember 07, 2004

Percutian

banyak cuti bulan nie.... raya hari dah cuti 12 hari... lepas masuk kerja 4 hari cuti lagi 10 hari, kali nie 'Paternity' leave lak... perkataan baru yang aku belajar hari ini, 'PATERNITY' bagi cuti isteri bersalin.... hmmm, prestasi bulan nie memangmembrangsangkan.....

insya-Allah... aku akn lebih berusaha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...