BonusCoin Banner

Selasa, Mei 31, 2005

Mendidik Anak

Hari nie aku keluar lagi... kali nie audit client area KL lak... to be specific pergi Celcom and TTC (Telekom Training College)... tengah hari makan Nasi Biryani Kambing kat Melawati... ex-NIOSH (Hj Khalid) belanja...

on the way balik, kat radio (KLFM) ada ceramah dari sorang Dr mengenai proses mendidik anak... menarik cara cakap dia... tapi malangnya tak sempat lak nak capture nama Dr tue... ok... dia bagi tau nak mendidik anak ada 3 fasa... fasa pertama ialah dari lahir sehingga umur 7 tahun.. masa nie, ibu bapa merupakan fasa bermain dengan mereka... Fasa kedua ialah dari umur 7 ke 13 tahun, ketika ini merupakan fasa mendisplinkan mereka dan fasa ketiga ialah dari umur 14 ke 20 tahun. Pada fasa ketiga ini ialah masa ibu bapa berkawan dengan anak-anak...

banyak yg Dr tue cerita, dia kupas maczm-macam... memang betulpun apa yg dia kata... banyak ibu bapa tak ambil peduli mengenai nie... tue sebab banyak masalah remaja timbul sekarang nie...

dengar ceramah Dr nie, teringat lak ceramah kat surau rumah aku masa sambutan Mulidul rasul yang lepas... topik dia lebih kurang macam nie gak... ustaz tue bagitau, dalam Islam kita mendidik anak apabila dia tahu membezakan kiri dan kanan. Bila cukup umur 7 tahun baru kita boleh marah (merotan) anak... Ia bukan dalam konteks sembahyang jer... tapi menyeluruh dalam mendidik semua aspek....

hmmm.... bila fikir-fikir... banyak kita kena belajar sebelum menjadi ibu bapa nie... bukan boleh main hentam kromo jer...

Isnin, Mei 30, 2005

kahwin

huuuuu...

kepada kekawan semua... sorri sebab tak dapat datang satu pun undangan perkahwinan korang... rasanya daripada last week ada dalam 5-6 orang kahwin... aku nak pergi semua majlis tue tapi apakan daya wife aku kena kursus lak... 15 hari kat Melaka, tinggallah aku n 2 anak di rumah... huuuuu.. sedih wooo...

lepas nie kalau ada sesapa nye wedding... memang aku nak gie... aku memang suka gie kenduri nie... sebenarnya memang aku rasa bersalah sangat kalau tak pergi undangan orang nie... kalau aku kaya... korang buat kat manapun memang aku akan datang, Insya-Allah.... kalau dimurahkan rezeki... itulah harapan aku, memenuhi undangan kekawan... sapa lagi yang kita ada selain kawan, ye tak????

anyway... harap-harap takdelah orang serik nak jemput aku lagi gie kenduri dorang...

Ahad, Mei 29, 2005

Pica 1st Time

Hari nie aku collect semua Pica punya gambar 1st time... ada beberapa video... nie semua amik guna handphone jer...

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com
Pica 1st naik walker... (22 Mei 2005)

Image hosted by Photobucket.com
Pica 1st time makan biskut (24 Mei 2005)


Image hosted by Photobucket.com
Pica 1st time naik buai... (28 Mei 2005)

Seronoknya bila dapat tengok balik gambar-gambar nie....

Rabu, Mei 25, 2005

LUPA

Lupa... itulah manusia... termasuklah aku... bila tengah rehat atau tengok TV, ada jer ide nak citer kat blog nie... bila ada masa.... LUPA...

7 dan 8 jun nie ada ujian PTD... semalam dapat surat panggilan... hmmmm tak tau nak bat apa... memang aku bercita-cita utk menjadi Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD)... tapi hati ada rasa tak berapa sedap lak... cuti dah minta tadi... sekarang nak study sikit-sikit... banyak gak bahagian yang dia tanya... Bahagian 1 ada 5 seksyen dan Bahagian 2 ada 2 seksyen... ada Pengetahuan am, daya penyelesaian masalah esei BM dan BI dan Sahsiah... rasa konfiden aku sekarang nie cuma tinggal 80% jer... sebelum nie ada 150%....

Jumaat, Mei 20, 2005

What Star Wars Character Are You?

Take the quiz: "What Star Wars Character Are You?"

Admiral Ackbar
You are the most respected admiral in the navy

EFXGOLD

http://www.efxgold.com/?efx=is150 --> free USD1!!!!

ini aku masuk dalam bulan nie... nampak macam meyakinkan. saja je try... daftar jer dia kasi USD 0.10 kemudian aku masukkan USD 2... dan direct dapat bonus USD 1.... setiap hari aku dapat 2%.... contoh + bukti ada kat gambar bawah....

Image hosted by Photobucket.com

haaa.... apa lagi... jom pakat join http://www.efxgold.com/?efx=is150 ramai-ramai...

Isnin, Mei 16, 2005

4Daily Payout....

Yahoo.... hari nie dapat Pay-Out 4Daily... akaun satu dapat USD 23.36 (e-Gold) dan akaun dua dapat USD 19.68 (StormPay)... semua sekali USD 43.04... tolak fee StormPay dalam USD 2++... dapat ler dalam USD 41++... lepas tue upgrade akaun satu USD 4, akaun dua USD 4 dan upgrade StudioTraffic USD 30... insya-Allah awal bulan nie boleh dapat Pay-Out dari StudioTraffic USD 30++ lak... bulan depan menyaksikan income aku stable USD 50 lak... hahahaha... pakcik kayooooo.... baik korang semua berbaik-baik ngan aku mulai dari sekarang...

Selasa, Mei 10, 2005

BlogShare

baru surf... saja nak cari template baru... tetiba terserempak dengan website BlogShare dan ada evaluation blog aku... hmm.. kalau ada masa aku baca... dan pahamkan... cam menarik website tue, dia jadikan blog kita sebagai satu share jual beli saham...

Yahoo Messenger

Semalam, aku onkan Yahoo Messenger... setelah beberapa bulan/ tahun tak onkan... kalau tak silap last on pada bulan oktober 2004... tak sangka... ramai lak yg try contact melalui YM nie.. minta maaf ler semua yerk...

rasa rugi lak sbb ramai yg tanya mengenai autosurf nie... kalau tak bertambah ramai ler referal aku...

Isnin, Mei 09, 2005

is150.net

haaa... itulah website aku... nak daftar is150.com dah tak boleh dah ada org daftar... cis.....

anyway... nantikan kedatangan is150.net

apa yerk nak taruh kat situ...

Jumaat, Mei 06, 2005

Tak penat ke?

Semalam aku di beritahu... PENAT!!!!! hmmm.... apa maksud dia yerk??? kalau ikutkan kata Mak Usop Santorian... "haaa, ko sorang je lah penat. Orang lain tak reti penat...."

Rabu, Mei 04, 2005

Bulan kepenatan

sibuk, sibuk, sibuk, kerja, kerja, kerja... itulah yg bermain di fikiran aku sekarang. Punyalah sibuk sampai lupa nak run program autosurf... arghhhhh ..... tensennyer...

berapa yg aku rugi kalau tak buat program autosurf nie???? StudioTraffic $0.90 + 4Daily $4.00 + CobraPay $0.36 + AussieEarner $1.00 = semua sekali $6.26 bersamaan RM 26.29!!!! satu hari tue.... sebulan dah RM 788.70!!!! cuma setakat nie belum nak cashout semua lagi setiap bulan.... insya-Allah dalam bulan 7 nie aku akan cashout RM 500 setiap bulan... yang lain semua invest balik... RM 500 tolak streamyx RM 90 dan bil telefon RM 200 dan bil TNB RM 120 adalah dalam RM 410... lebih belanja makan... hahahaha... kalau perkiraan aku nie baguih, sebelum hujung tahun boleh dapat RM 1k sebulan.... kalau semua company nie tak tutup ler...

lesson daripada ini, jangan lupa!!!! cuba setiap hari.... hari ini musti lebih baik dari hari semalam!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...