BonusCoin Banner

Selasa, Mac 21, 2006

Minyak Recycle

utk renungan kengkawan semua.. cerita nie cerita lama... cuma baru2 nie terdpt kesahihan & sebuah kilang di Puchong & Balakong (kira oil refinery xberdaftar la nie) di dapati proses balik minyak terpakai utk dijual sebagai minyak enjin (recycle dari minyak hidraulik, transformer, enjin dsbnya).. Minyak enjin imitation dah mula dijual berleluasa di negara kita.. ada yg tulis semi sintetik/full sintetik tapi isinya bukan .. minyak recycle nie dipacking dengan botol brand2 terkenal spt Castrol Magnetec, Shell, Mobil 1 dsbnya.. Sebagai satu contoh korang pegi sesetengah wshop tgok botol minyak enjin shell dengan distesen minyak shell.. xsama model dsbnya.. camna boleh jadi macam tu sedangkan shell trading yg distribute & control minyak nie..

Kawan saya pun pernah mendpt pengakuan dari tokeh kedai sparepart dengan dialog berbunyi.. "U mau olijinal minyak ka atau itu murah punya recycle.. dua2 pun sama brand" Minyak yg brand macam sharlu atau aper2 brand yg kurang kita dengar namanya pun kita kena sentiasa berhati2.. Kat Malaysia nie aper2 pun diorang buat yg tiruan punya..

Kesimpulannya disini.. cara nak kawal dari enjin kita dimasukkan dengan minyak yg x berkualiti & boleh mengurangkan jangkahayat enjin.. kita terpaksa spend duit lebih sikit dengan membeli minyak hitam distesen minyak (diorang xleh tipu sebab control items supply by trading & diaudit) dijamin ori & berkesan.. so, everytime tukar minyak hitam, beli minyak hitam sendiri (aku lepas nie beli kat stesen minyak ler).. korang fikirlah2 sendiri utk kepentingan & reliability enjin kete korang

2 ulasan:

sherrina berkata...

aku slalu pakai minyak hitam Caltex...murah. nape minyak itam shell ngan petronas mahal2 ek??

ron97 berkata...

rantai basikal pakai minyak nyiuq boleh kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...