BonusCoin Banner

Selasa, Jun 27, 2006

hilang arah

Pagi nie ada Annual General Meeting (AGM) di NIOSH... aku macam biasa kena jaga protokol dan sambutan.... pagi tadi Umi dan Anak-anak ke Lumut. Umi ada kerja dan anak-anak akan tinggal di Lumut untuk 2 minggu.... apa nak buat yerk 2 minggu dok sesorang...

tadi aku amik 1/2 day leave... tengah hari hantar Sony Ericsson W800i ke SE Service Center di Amcorp Mall.... mula-mula ke Plaza Berjaya, sampai kul 1.30ptg... servis ctr tutup (lunch).... aku merayau ke Imbi Plaza dan beli remote PSP kat Andy... memula dia nak jual RM45, oklah sbb kat Warta, BAngi RM59.... masa nak bayar dia bagi RM35 jer... cool... memang aku syorkan semua gamer pegi kat dia...

citer pasal servis center SE di Plaza Berjaya.... lepas ke Imbi terus ke Plaza Berjaya dlm jam 2 petang.... MASIH TUTUP..... aku lepak sampai 3 ptg... pon takde gak... pergi solat zohor kemudian datang balik dlm 3.30ptg.... baru bukak dan penuh lak orang... bila sampai turn, dia kata tecnician lak takde.... dia suruh aku ke Avenue K? pergh.... tensen tol.... aku terus ke Amcorp Mall.... lepas tue ke Taman SEA, SS23 hantar repair LAN laptop.... punyalah sesat... ntah mana-mana aku sampai... jumpa satu pakcik bawak teksi dan no teksi dia sama ngan no kereta.... Alhamdulillah.... baik betul pakcik tue.... siap tolong telefonkan kedai laptop aku...

Lepas habis ingat nak ke ONE Utama.... tapi............................

tensen tak tau nak buat apa malam nie sbb handphone n laptop takde... esok kul 6.30 pagi kena ke Bintulu.... camane yerk nak contact Alfian n Joe....

Selasa, Jun 20, 2006

Lama dah...

diam tak diam dah lebih sebulan aku tak jejak (surf) blog nie... ntah ler, semenjak dua menjak nie memang malas nak surf.... Laptop malas nak 'on'kan, email malas nak reply, malas nak reply sms, mals nak check group, dsb... pendek kata semua malas lah... rasa nak tido jer...

baru masuk opis balik 2 minggu lepas.... dekat 3 minggu jalani kursus Statistik dan Pengurusan Data di INTAN, Mont Kiara. Seminggu sebelum tue asyik berjalan jer...

Insya-Allah hari nie akan start bertenaga kembali.... :p

Focus on Problems vs. Focus on Solution

Receive an email from a friend...

Case 1:
When NASA began the launch of astronauts into space, they found out that the pens wouldn't work at zero gravity (Ink won't flow down to the writing surface). In order to solve this problem, it took them one decade and $12 million. They developed a pen that worked at zero gravity, upside down, underwater, in practically any surface including crystal and in a temperature range from below freezing to over 300 degrees C. And what did Russians do...............................??

The Russians used a Pencil!!!

Case 2:
One of the most memorable case studies on Japanese management was the case of the empty soap box, which happened in one of Japan's biggest cosmetics companies. The company received a complaint that a consumer had bought a soap box that was empty. Immediately the authorities isolated the problem to the assembly line, which transported all the packaged boxes of soap to the delivery department. For some reason, one soap box went through the assembly line empty. Management asked its engineers to solve the problem.

Post-haste, the engineers worked hard to devise an X-ray machine with high-resolution monitors manned by two people to watch all the soap boxes that passed through the line to make sure they were not empty. No doubt, they worked hard and they worked fast but they spent whoopee amount to do so.

But when a rank-and-file employee in a small company was posed with the same problem, did not get into complications of X-rays, etc but instead came out with another solution.

He bought a strong industrial electric fan and pointed it at the assembly line. He switched the fan on, and as each soap box passed the fan, it simply blew the empty boxes out of the line.

Moral of the story: KISS (Keep It Simple, Stupid) i.e. always look for simple solutions. Devise the simplest possible solution that solves the problem :-) So, learn to focus on solutions not on problems
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...