BonusCoin Banner

Rabu, Julai 23, 2008

Rugi

apa yang aku rugi nih???

Bulan nie mmg aku dalam kerugian.... ntah ler... tetiba jer minggu nie aku kehilangan semua sistem komunikasi... streamyx, celcom-broadband, line celcom dan beberapa sistem komunikasi yang ada dalam diri aku telah di BAR.... adui.... camana lah boleh salah bajet??? camana boleh lupa bayo??? mana pegi semua duit aku??? abis......

dah 5 hari aku tak online... cuma di pejabat jer... itupun dengan masa yang teramat terhad... dalam keadaan aku tgh kusut nih... dalam aku tgh kegilaan... tengah kesibukan dengan hal duniawi aku.... dan tgh macam-macam lagi lah.... abis semuanya terputus...

mana pegi semua pendapatan aku??? pendapatan bagi 3 bulan yang terakhir amat-amat baik... mmg membanggakan... TAPI.... berapa banyak pon yang kita dapat, musti tak cukup... walaupon dahulu aku boleh hidup dalam keadaan normal dan sederhana.... dan aku percaya, masih lagi dalam keadaan sederhana... dan petang tadi (lepas minum petang) aku bersembang-sembang bersama-sama rakan pejabat.... bolehkah kita survive sekarang? mungkin pada mereka aku boleh.... almaklumlah... aku yang dikatakan mempunyai pangkat paling beso... hakikatnya... aku hanya manusia biasa... punyai kehendak dan nafsu seperti manusia biasa... Astafirullah.... dan dalam masa yang sama Alhamdulillah....

bukan menghilang..... cuma di putuskan.....

Jumaat, Julai 18, 2008

SUBSIDI

Jgn marah aku... saja nak kongsi daripada emel seorang member... dah lama dapat cuma hari nie baru terbaca balik...

The story about "subsidy"

A man called Maha owns a farm which can produce 10 apples every day. He has 5
workers to operate the farm. Each of them eats 1 apple daily and it is enough to
keep them operating the farm normally. The remaining 4 apples, the landlord
sells them at RM10 each and he earns RM40. He uses the RM25 to improve the farm operation and facilities. He gives RM2.00 to each of his workers and he keeps
the remaining RM5.00 as profit. Day by day, the farm is well developed and all
of the 5 workers are happy with the money they can save.

When Maha passed away and there is a new landlord, Abdul comes to continue
the farm operation. He says to the workers:" We need to improve the farm
quality and redefine our way of thinking. From now on all of you only need to pay RM1.00 for each apple you eat. It is very cheap as the price is RM10 each outside the farm." The workers have no choice but to pay RM1.00 for the apple they eat daily. Their earning decrease from RM2.00 to RM1.00 per person. As usual, Abdul sells the 4 apples and he gets RM40. He uses RM25 for farm improvement and pays RM10 to his 5 workers. He gets RM5.00 as profit. On top of that, he gets another RM5.00 from the apples that he sells to his workers. In total, he gets RM10 as
profit every day.

Soon, the apple price increases to RM20 each. The new landlord gets a higher profit as he gets RM80 for the 4 apples he sells daily. Then, he decides to give the farming improvement contract to one of his close friend, Samy. Samy says:"Apple cost naik,
improvement cost also misti naik." So, the farm improvement cost increases from RM25 to RM50. In actual, the improvement only cost RM30. The remaining RM20, Abdul and Samy share evenly among themselves.

Let's calculate how much Abdul gets daily:

RM10 (from farm improvement cost)
RM20 (Net profit by selling 4 apples: [Gross profit, RM80] - [Improvement cost, RM50] - [Wages RM10] = RM20)
RM5 (from selling apples to his workers)

In total, Abdul gets RM35 daily compare to RM10 initially when he takes over the farm from Maha. His profit increases RM25 and the workers are still getting RM1.00 daily per person. The greedy Abdul does not want to stop there. One day, he says to his fellow workers:" You see ah, the current market price for one apple is RM20 and you are only paying RM1.

See how lucky you are! I have to SUBSIDY RM19.00 for each of the apple you buy and total I need to SUBSIDY RM95.00. This will greatly burden the farm and we might get bankrupt if we continue like this. In order to avoid bankruptcy, I need to increase the apple price that you buy from RM1.00 to RM1.50 and I will bear the remaining RM18.50 per apple as my subsidy to you all. "

So, greedy Abdul adds RM2.50 to his current profit and the number becomes RM37.50.

After you have read the story, I am sure you have already understood the meaning of "SUBSIDY" given by the government.

The RM95 subsidy never existed in the first place and so was the RM52 billion fuel subsidy generously "given" by the government

Cutting fuel subsidy is actually just a reason to steal money from your pocket.

Source: written by DJH, June 13, 2008 13:49:44

heheheeh

Jumaat, Julai 11, 2008

NIOSH Futsal Tournament

Photobucket

NIOSH melalui Kelab Kebajikan dan Sukan NIOSH menganjurkan...

NIOSH OSH @ Futsal Tournament 2008 Seperti butiran :

Tarikh 19 Julai 2008 (Sabtu)
Masa 8.30 Pagi ~ 6.00 Petang
Tempat Sports Planet Kajang

maklumat lanjut sms 01[sembilan]-558 0515 (iskandar) atau emel iskandar[at]ncsb.com.my

semua dialu-alukan daftar...

borang_futsal.pdf

ANSARA Terendak

ANSARA Terendak

Saja jer nak share.... banyak kerja, tak nak nak cakap apa.... tapi alhamdulillah... puas dan seronok...

AJK ANSARA (ANak SAins MAra) Terendak nie terdiri daripada pelbagai peringkat umur... Alhamdulillah semua boleh bekerjasama... Portal rasmi di www.extdk.net, banyak aktiviti yang dijalankan.... kepada exTDK yang lelain tue... jom....

Rabu, Julai 02, 2008

Tips RumahTangga

dapat dari emel...... memang aku sengaja nak berkongsi... almaklumlah... kepala tengah cramp pikir kerja kat opis...

Why men will always look for a reason to have more than one woman.

  1. A man needed a girlfriend and not a wife. Dia tak suka bila balik umah jer, bini citer pasal bil TNB tak bayar lagi, citer pasal tuan sewa rumah datang mintak duit. Dia menyampah biler hari hari kena dengar citer Mak kat kampung ( mak bini ler ) talipon suruh pi ziarah anak pak ngah kat UiTM. Guna akal puan2, bagi dia kenyang perut, malam tu pulak bagi se das dua, masa dia dok hisap rokok atas katil tu, kiss dahi dia baru ler mintak duit ker apa ker.. Yang si Laki tu pulak, jangan ler lepas menggigil keenakkan tu terus pejam mata membuta..kentut pulak tu..buruk.
  2. Orang Jantan ni memang gatal dan miang.. Jangan larang dia tapi jangan pi suruh dia raba bontot amoi kat Giant pulak..ish..Kalau mamat tu jeling pun dah kena belasah, fed up dia. Cubit manja cukup. Pastu, balik umah piat manja telinga dia pulak, ' Abang gatal ekkk..mai sini nak tengok gatal setara mana..' hehehe..pastu kau orang pikir sendiri ler apa nak buat..tak payah ajar dah. Tapi orang jantan pun jangan pulak jegil bijik mata kat amoi sampai berair mulut..Memang patut ler kalau bini belasah ngan kulit durian.
  3. Cik Abang awak tu nak makan lauk yang awak masak....kalau hari hari ta pau kat kedai Wichuda..alamat bermadu ler awak. Pi ler beli buku masak Chef Wan tu.. satu investment yang memang patut. Kari tu biar ler rasa kari, ini idak, buat sup ayam tapi rasa cam hirup air panas bergaram. Buat ler macam tu, kena ada Mak Janda jambu bagi dia pekena gulai ketam ker apa ker, hmmm...makan hati ler awak nanti.
  4. Kalau ada buah buahan kat umah tu, kupas ler bagi dia makan.. Rambutan pun kupas depan dia..sambil pipi atas paha dia depan TV.. Tapi tak leh caya gak orang tuer tu..sambil sengeh makan rambutan pun dia dok khayal kat amoi gak tu..tapi tak kisah ler.. janji dia ada kat umah ngan awak... Ajak ler > orang tua tu main congkak ker apa ker kat umah..hehehe..
  5. Jangan ler di bebel sangat kat mamat tu kalau dia buat salah sikit sikit. Orang jantan ni pantang kalau diungkit kisah kisah lama... Tarik ler muker masam kejap..20 minit cukup. Tak payah dok moncong dari KL sampai Melaka. Pastu awak gertak jer..cakap ' kalau u boleh buat, I pun nak buat lah ' Alah..dia cakap jer tak takut tapi kat luar jer tunjuk macho..kat dalam dia cuak gak...
  6. Tok sah dok rengek rengek mintak itu mintak ini. Girlfriend tak buat cam tu.. GF selalu cakap ' asal dinda dapat bersama kekanda... itu saja yang dinda pinta'. Lagi rengek lagi ler dia tak belikan..lagi ler dia murah hati kat officer comel kat ofis.
  7. Sex ? memang penting kak oi..jangan dok amik ringan. Awak yang mulakan dulu. Jangan tunggu dia mintak. 3 kali seminggu minimum. kalau period guna akal cari cara lain ( jgn sua kot belakang pulak..ish haru biru pulak nanti). Kalau muak atas katil, bawah katil pulak hehe, muak dalam bilik, bagi orang gaji cuti, buat kerja atas sink..hehehhehehe.., kalau muak dalam rumah, ajak pi ronda dalam kereta, berenti kat taman bunga ker apa ker.. Pi chow kit sengsorang, beli ler maajun ker jamu ker bender ker, so that ketat sentiasa... gelak ler gelak. tak main main ni.
  8. Bersolek..bersolek .. bersolek..bau tu kasi harum sikit. Kalau tak cukup duit nak beli perfume mahal, kat petaling street ada yang ciplak. RM 10 jer. Tapi jgn ler sembur sejam sekali, mau pengsan orang tuer tu. Bulu ketiak cukur, biar ler gatal ketiak tu, asal laki tak pi gatal kat luar. Bulu itu pun trim ler sikit tapi jgan pi kaler blonde lak, kena heart attack lak cik abang awak.
  9. Amboi seronok kau orang jantan baca ni erk..kau orang tu pun sama gak. Exercise sikit. Ada hati nak tackle amoi tapi semput..perut tu jaga. Balik umah jgn ler dok berkubang ngan kain pelikat depan TV, bini2 kau orang tengok pun menyampah. Kalau bini dah wangi, kau orang pun sama ler ikut..bagi ler bini selera sikit nak seduce ko rang. Ketiak macam ketiak monyet pastu dok harap bini cium...eee..

hmm... hahahaha.. Lu pikir laa sendiri....

TQ eycha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...