BonusCoin Banner

Khamis, Januari 12, 2012

Alangkah baiknya




Beberapa minggu lepas aku bawak Nuqman ke Flohmarkt. Flohmarkt ni macam pasar orang jual barang-barang terpakai. Memang aku suka pergi sana sebab banyak barang menarik yang boleh kita jumpa.

Nuqman pun pada mulanya cukup malas nak ikut. Apa yang menariknya pergi pasar dan ramai orang. Lagipun barang lama-lama yang banyak. Ada sekali tu dia ikut aku dan seperti biasa aku suka selongkar kotak-kotak orang jual mainan. Selalunya banyak mainan-mainan rare yang boleh jumpa, kata orang "one man trash is other man treasure". Antara mainan yang banyak orang Austria ni ada ialah Lego. Almaklumlah mainan mampu milik. Kalau di Malaysia Lego jadi permainan anak orang kaya. Dan beberapa kali juga kami jumpa aksesori-aksesori lego macam pistol Star Wars, blok-blok pelik dsb. Dan biasanya kalau tanya penjual berapa, dia bagi free je. Pernah sekali tu bila balik dapat dekat 20 blok lah jugak. Kalau 1 gerai jumpa 2-3 blok, balik rumah pasang jadi kereta. Seronok....

Satu perkara yang menarik di flohmarkt ialah banyak jual video tape (vhs) lama-lama. Nuqman pernah tanya "apa tu Abah?". Bila aku cerita orang dulu (a.k.a abah) tengok movie save kat sinilah, kagum nampaknya dia. Al-makllah, zaman dia tengok movie tak guna tape tapi DVD. Dulu dia tak percaya kena tukar VCD 1 dan 2.

Dan kat flohmarkt ni jugalah aku banyak cari barang-barang collectible Star Trek aku... Cuma yang tak seronoknya, sekarang masuk musim sejuk. Jadi tak banyak tapak flohmarkt yang buka.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Birneckergasse,Vienna,Austria

3 ulasan:

CIK TOM berkata...

kerja kt luar malaysia ye??

Iskandar Syahril Ibrahim Sukri berkata...

yup... di Vienna, Austria

ajamz berkata...

hahaha zaman tape baru hilang lam 10 tahun lebih tapi budak budak dah rasa anehmiza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...