BonusCoin Banner

Khamis, Julai 12, 2012

Gunakan Bahasa Kebangsaan


Ini salah satu sebab kenapa aku masih berbahasa melayu. Dalam perlembagaan malaysia, bahasa kebangsaan adalah bahasa melayu, bukan bahasa Malaysia. Kalau betul ingatan akulah. Ingat lagi di Malaysia, kerajaan suruh belajar bahasa inggeris. Semua itu untuk negara bertambah maju. Betul ke?

Bila menginap di negara yang tidak mempedulikan bahasa inggeris. Terpaksa lah kami belajar bahasa jerman sama. Dalam masa yang sama di rumah memang aku galakkan berbahasa melayu. Kadang-kadang tergelak sendiri pun ada bila anak-anak terutama Nuqman dan Iman bersembang. Banyak istilah-istilah dalam bahasa melayu yang Iman tak tahu. Maca minggu lepas, Iman cerita pasal kumbang dia belajar di sekolah dia. Bila Nuqman bagitau yang istilah sebenar "kumbang" tergelak-gelak Iman. Tak percaya dia bugs tu kumbang dalam bahasa melayu.

Hari ni pula kami tonton Upin-Ipin musim 2012 di YouTube. Kami belajar satu perkara baru, ladybug dalam bahasa melayu ialah kumbang kura-kura. Aku pun baru tahu. Nasib baik ada YouTube, boleh juga tengok cerita-cerita terbaru di Malaysia. Dan anak-anak boleh belajar sama.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...