BonusCoin Banner

Sabtu, Julai 28, 2012

Harga Kereta

Pagi ni tertarik dengan komen NGO Pro Kerajaan berkaitan cadangan Pakatan Rakyat berkaitan pemansuhan duti eksais kereta. (Rujuk Yahoo! News). Kereta mewah import akan menjadi jauh lebih murah. Dan yang paling penting jauh lebih menjimatkan. Kereta aku sekarang (buatan 2001) ini mampu berjalan 9km/l lebih kurang kereta yang aku guna dulu masa di Malaysia buatan 2008. Ini sebab jalan dekat-dekat je, kalau ikut jalanraya jauh lebih jimat lebih 22km/l.

Rasa macam nak share data-data minyak Wira - Spectra - Grand Livina. Malas lak nak bongkar-bongkar data. Tapi yang penting setiap satunya, penggunaan minyak lebih baik atau lebih kurang sama. Tapi kalau masukkan nilai CC di dalam pembolehubah, memang makin bertambah baik.

Ok, balik kepada komen yang buat aku teruja nak post dalam blog.

"Kereta Proton tiada siapa nak beli sebab kereta import mewah harganya lebih kurang sama..."
Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali

Kenyataan yang secara terang merendahkan mutu kereta Proton. Dalam masa yang sama mengesahkan yang harga kereta Proton tinggi. Ini tak baca lagi blog-blog yang bakal mengupas kenyataan ini.

Jangan salah faham, aku bukan tak suka kepada proton. Malah kereta pertama aku merupakan Proton Wira. Proton Wira yang di bawa balik dari Australia pada tahun 1997. Bangganya menjadi rakyat Malaysia bila mana nampak kereta proton menjalar di negara-negara barat. Ingat lagi tahun 1999 di Autobahn, German rasa bangga bila nampak sebijik proton bergerak laju di jalanraya.

C200
Mercedes C-Klasse C200
Dan ini pandangan dari seorang rakyat biasa, dengan berbekalkan €7,000 dapatlah guna Merc yang dah hampir cecah 10 tahun. Berapa agaknya harga Merc C200 secondhand di Malaysia? Merc E200 abah yang sebelum tahun 200 pun masih mampu terjual lebih RM 80,000.

Lebih menarik lagi, cuba buat perbandingan teknologi Merc C200 (tahun 2000) dengan Proton Perdana (tahun 2012). Banyak lagi standard features yang tak mampu di tandingi. Betullah kata Setiausaha PERKASA, memang protong tak mampu nak lawan.

Insya-Allah, aku faham apa yang Rafizi nak cuba buat di Malaysia kelak.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...