BonusCoin Banner

Ahad, Jun 02, 2013

Epik 5 : Akaun Simpanan


 
Salah satu benda yang menarik dalam Anno 1777 ni ialah bank. Sistem perbankan merupakan salah satu perkara didalam sistem masyarakat atau bandar. Bank dapat membantu mereka-mereka yang mengambil peranan pelabur boleh melabur dengan lebih banyak.

Sudah menjadi bisnes model sebuah bank, keuntungan syarikat / bank adalah melalui pinjaman dan faedah. Oleh itu, model perniagaan bank di dalam Anno 1777 juga serupa. Memberi pinjaman kepada orang awam dan mengenakan faedah dalam proses pembayaran balik. Untuk sebuah negara atau bandar yang besar, beratus penduduk aktif. Bisnes perbankan ini memang nampak hasilnya. Aktif sepertimana bank-bank yang ada di alam sebenar.

Bank juga memerlukan modal, antara modal yang boleh dipungut adalah dari membuka akaun simpanan kepada pelanggan. Alhamdulillah, berkat pengumpulan duit daripada negara-negara luar, dapat buka beberapa akaun simpanan. Setakat ini baru ada 2 akaun simpanan, di Bank Austria dan United Kingdom. Satu lagi akaun duit Gold Anno 1777. Cuma duit simpanan ni tidak semewah keuntungannya. Daripada yuran (simpan dan keluar) yang dikenakan dan faedah daripada simpanan, kita perlu lebih kurang 100 hari baru nampak keuntunggannya.

Masa sungguh cepat berlalu, diam tak diam dah lebih 300 hari aku berada didalam dunia maya Anno 1777. Apalah 100 hari simpanan bila mana keuntunggan duit faedah simpanan kini boleh membeli beberapa Gold kelak.

Tunggu 100 hari lagi... hehehe
Alhamdulillah, dapatlah aku buka beberapa akaun. Cumanya belum lebih 100 hari lagi. Baru 2 minggu rasanya buka akaun di Bank United Kingdom. Itupun bila nampak ada 40 lebih pound (GBP) dalam simpanan. Daripada tukar beberapa Gold, baik simpan dalam bank. Untung-untung boleh membiak duit dalam simpanan bank.

Amacam???? Ada berani??? Atau nak tunggu untung beribu tanpa keluar modal? Realistik? Atau fantasi?

Jom sertai ANNO 1777

Bahagian 3 : Berpakaian
Bahagian 4 : Rumah Sewa

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...