BonusCoin Banner

Selasa, September 10, 2013

Unfriend


Dalam zaman bersosial ala siber ini macam-macam perkara baru didedahkan. Banyak yang boleh kita belajar. Dalam pada itu memang hanya iman yang dapat menentukan sesuatu itu baik atau buruk.

Salah satu perkara yang aku suka ialah rangkaian rakan-rakan. Dengan bermedia sosial, kita dapat mengeratkan lagi jaringan-jaringan keluarga dan rakan-rakan. Cuma masalahnya kita ini hanya insan yang lemah dan kerdil. Kadang-kadang melihat gelas itu separuh penuh dan kadang-kadang dapat melihat separuh kosong.

Minggu lalu teringat seorang sahabat bersembang dengan marah-marah... Laman utama media sosial dia dipenuhi iklan-iklan peniaga. Marah sungguh dia, al maklumlah kos sara hidup meningkat sekarang ni. Semua hasutan-hasutan jualan terkenan di hati. Oleh itu, habis kawan-kawan di media sosial di buang atau di letak status tidak berkawan.

Apa masalahnya?

Bagi aku, aku lebih gemar kawan-kawan berniaga. Malah nabi sendiri berniaga. Bukankah kita dididik, 9/10 rezeki datangnya dari berniaga. Memandangkan aku tak mampu hendak membeli apa-apa yang dijual mereka, InShaAllah dalam jaringan-jaringan media sosial aku mereka boleh mendapat rezeki. Mudah-mudahan iklan mereka di laman peribadi kita dapat mengurangkan beban mereka.

Dan ingatlah, hidup ibarat roda... Hari ini kita di bawah...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...