BonusCoin Banner

Rabu, September 29, 2004

My Surf Habit!!!

Just to share... inilah surf habit aku setiap hari....

Pagi
  1. musti on Spedia Bar
  2. On autosurf StudioTraffic
  3. On autosurf AussieEarner
  4. On autosurf JDIPromotion
  5. Lawat site AdOnDemand
  6. Lawat site XPWork's
  7. Lawat site Time2Click
  8. Lawat site ClickMeMoney
  9. Lawat site Super-Program
  10. Check email Yahoo!

semua nie amik masa dlm 30 minit ke 1 jam 30 minit. Dalam sebulan adalah 20 hari buat camni... dan hujung bulan aku dapat collect dlm USD 6++

Kemudian barulah aku surf ke tempat-tempat lain seperti Forum, Check YahooGroup, Surfing, Download... dsb

kemudian sebelah petang aku check semua akaun investment HYIP utk e-Gold aku.

  1. WeeklyInterest
  2. OFSCorps
  3. HourlyFxGold
  4. ApexInGroup
  5. G-Gold
  6. Triplexinvest

nie semua aku check dan kuarkan keuntungan yg dapat lebih kurang USD 0.09 setiap hari. Ini penting kalau-kalau syarikat tue bankrupt... takler terkilan sangat... apa yg boleh dikeluarkan, aku cuba keluarkan... kalau untung banyak baru invest lebih...

inilah rutin aku setiap hari dan kalau ada masa, aku akan join program lain... setakat ini aku gembira sbb dalam akaun e-gold, boleh dapat dlm USD 10++ setiap bulan... esok-esok bila dah banyak akan aku kuarkan dan belanja...

Sabtu, September 25, 2004

kerja bodoh!!!

hmmm.... apa nak jadi.... tensen tul... mungkin sbb usia dah bertambah... so buat keja ada je yg terlupa...

aku format komputer, dah 3 tahun komputer tak format... saja nak kasi fresh sket... seperti biasa semua data-data aku buat backup... dekat 2 hari aku backup.... tapi lepas format ada jer data yg lupa nak backup... argggggghhhhh.. tensennye...

abis keja-keja aku selama 3 tahun.... sbb satu folder nie... poning kepala aku.....

lepas nie tak boleh pikir 2 hari.. kena confirmkan dalam 3 hari baru boleh format...

Rabu, September 22, 2004

Marah Yang Merana

Sedih...... insya-Allah cerita ini dapat memberikan peringatan kepada kita semua



Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar - meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja. Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci.

Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya... kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.


Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.


Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?" Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.


Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan "Tak tahu... !" "Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri lagi.


Sia anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!" katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.


Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.


Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar. Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.


Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.


Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya. Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. "Ita demam... " jawap pembantunya ringkas.


"Bagi minum panadol tu," balas si ibu. Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu. Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu. Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu. "Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sedah terlalu teruk. "Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan. Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan.


Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata. "Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa. "Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria. "Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu. Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.

Isnin, September 20, 2004

HYIP egold aku... part 4

HYIP = High Yield Investment Program
start program = 31 mei 2004 until today!!!

maklumat lanjut
HYIPMonitor
TheBestHYIP

yang kat bawah nie aku dah joint....

1. http://www.weeklyinterest.com/?refcode=1153
Earn 6.5% interest weekly

minimum deposit USD 1.00

deposit : USD 1.29
dapat : USD 0.36



2. www.completeprofits.com/?refcode=1225
Earn 1.274% interest daily
minimum deposit USD 0.001

deposit : USD 0.68



3. www.ofscorps.biz/?ref=is150

Earn 1-1.7% daily - direct to E-gold
minimum USD 1
Referal 7%

deposit : USD 4.08



4. http://www.hourlyfxgold.biz/?r=is150

Earn 0.05% - 0.1% hourly
minimum US 1
Referal 5%

deposit : USD 2.66



5. http://www.apexingroup.com/?ref=80373

minimum USD 1Earn 1.6% dailyreferal 1-5%

deposit : USD 2.60
dapat : USD 0.92



6. http://www.g-gold.com/?ref=is150

minimum USD 1
2.0-2.1% daily
16-17% weekly
referal 10%

deposit : USD 2.20
dapat : USD 1.22



7. http://www.triplexinvest.com/?ref=663

minimum USD 1
2% daily for 300 days
referal 7%

deposit : USD 1.00
dapat : USD 0.12


setakat nie aku tak berani nak kata boleh untung.. daripada bebanyak diatas aku baru dapat USD 2.62 daripada pelaburan aku sebanyak USD 14.50... yg lain aku buat auto investment... target aku hujung tahun 2004 akaun e-gold aku USD 100++

Jumaat, September 17, 2004

Citer Pasal Nak Kahwin

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

  1. Kadi :

    At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.

    kos kadi : RM80++
  2. Kursus rumahtangger:

    Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is
    kan
    baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.
    kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

  3. Book Mak Andam:

    Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

    Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)
  4. Photographer:

    Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.

    Kos
    : RM800
  5. Kompang / Hadrah

    Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

    Kos
    :RM300
  6. Dekorasi blok dan pelamin

    Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

    Kos
    :RM1000
  7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

    Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

    Kos
    : RM7000 (tengok kepaler yg datang)
  8. Kerete

    Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!

    Kos
    : RM300
  9. DJ/Karaoke

    Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah
    kan
    ? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

    Kos
    :RM850 (dengan dinner sekali)
  10. Berkat

    Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

    Kos
    : RM3000++
  11. Miscellaneous

    Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...

    Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni
kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-

Sebab

  1. Anak pompan sorang
  2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
  3. Anak pompan paling jambu dalam family
  4. Anak pompan kerja high post
  5. Anak pompan biasa pakai barang branded
  6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
  7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
  8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
  9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
  10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

  1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

    Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih
  2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."
  3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
  4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek je."
  5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"
  6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

  1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."
  2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
  3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."
  4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."
  5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."
  6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

  1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."
  2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."
  3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."
  4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah."
  5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."
  6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, 'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah. Entahlah... . dunia... dunia... "

P/S: Saje2 je pesan kat korang, sebab I nie kira da sampai seru. Tengok lah kalau da sampai jodoh………..Sama2 la kiter bertawakkal ; - )

Jumaat, September 10, 2004

Peringatan

Hanya ingin mengingatkan

Kubur setiap hari menyeru manusia sebanyak lima kali:


1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.


2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.


3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.


4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Basmallah sebagai penawar.


5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan


"Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawaban kepadanya.



Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya;



1. Dunia itu racun, zuhud itu obatnya.


2. Harta itu racun, zakat itu obatnya.


3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu obatnya.


4. Seluruh umur itu racun, taat itu obatnya.


5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu obatnya.



Nabi Muhammad S.A.W bersabda:


" Ada 4 di pandang sebagai ibu ", yaitu :


1. Ibu dari segala OBAT adalah SEDIKIT MAKAN.


2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.


3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.


4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR



Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan Kesabaran.


Beberapa kata renungan dari Qur'an :


Orang yang tidak melakukan sholat :


Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar

Dzuhur : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya


Ashar : Dijauhkan dari kesehatan/kekuatan

Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.


Isha' : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya.

Rabu, September 01, 2004

12 Muka di Hari Akhirat

  1. Dibangkitkan tanpa kaki dan tangan. Dosa kerana bermusuh-musuhan dengan rakan atau jiran tetangga. Mati tidak bertaubat.
  2. Dibangkitkan dengan rupa khinzir. Dosa kerana meninggalkan , mencuaikan sembahyang atau sembahyang berselang-selang. Mati tidak bertaubat.
  3. Dibangkitkan dengan perut buncit seperti bukit, berisikan ular bisa dan kala. Dosa kerana tidak mengeluarkan zakat. Mati tidak bertaubat.
  4. Dibangkitkan dengan mulutnya keluar darah dan api serta perutnya terjulur ke atas bumi. Dosa orang menyembunyikan perkara maksiat. Mati tidak bertaubat.
  5. Dibangkitkan dengan berlindung-lindung daripada pandangan manusia dan badannya berbau busuk.dosa orang yang menipu dalam perniagaan atau berjual-beli. Mati tidak bertaubat.
  6. Dibangkitkan dengan halqumnya terpotong daripada belakang. Dosa orang yang menjadi saksi bohong. Mati tidak bertaubat.
  7. Dibangkitkan dengan tiada berlidah dan dari mulutnya keluar darah dan bersama-sama nanah. Dosa kerana tidak mahu menjadi saksi yang benar. Mati tidak bertaubat.
  8. Dibangkitkan dengan menutup kepala sambil berjalan akrobatik ( kepala di bawah dan kaki di atas ) serta keluar nanah bersama danur seperti air sungai mengalir daripada kemaluannya. Dosa kerana berzina. Mati tidak bertaubat.
  9. Dibangkitkan dengan muka hitam legam dan mata biru serta perutnya berisikan api neraka. Dosa kerana memakan harta anak yatim. Mati tidak bertaubat.
  10. Dibangkitkan dengan penyakit sopak dan juzam. Dosa orang yang menderhakakan kepada kedua ibu bapanya. Mati tidak bertaubat.
  11. Dibangkitkan dengan gigi panjang seperti tanduk lembu dan bibir mulutnya labuh hingga ke dada. Dosa orang yang suka minum arak. Mati tidak bertaubat.
  12. Dibangkitkan dengan muka berseri seperti bulan purnama kemudian melintasi titian "Siratalmustaqim" pantas seperti kilat. Balasan kepada orang yang beramal soleh, tidak melakukan maksiat dan tidak melalaikan sembahyang. Mati dengan bertaubat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...