BonusCoin Banner

Ahad, Julai 31, 2005

12DailyPro 2nd Payout

2nd payout dah oleh 12DailyPro... kali nie dapat USD 11.50 sbb ada baki sikit semasa last payout... sekarang banyak perubahan pada 12DP... insya-Allah lebih baik...

is150 2nd payout from 12DP
2nd payout dari 12DailyPro

hmm... tak teringin nak join 12DailyPro ker??? Sistem baru kita boleh ada 2 upgrade dalam satu-satu masa... minggu nie masukkan USD 6 dulu, minggu depan baru tambah lagi USD 6... so.. target aku sekarang, setiap minggu atau 10 hari dapat hasil balik...

Sabtu, Julai 30, 2005

sehari di rumah

cuti-cuti cam nie... lepak rumah sampai boring...

pica main sorang2
dah nak main kereta lak...

nuqman tidonuqman kepenatan
kepenatan... suruh tido kat bilik tak mau

pica dan baju baru
Picapah pakai baju baru

hmm... seharian di rumah....

Rabu, Julai 27, 2005

StudioTraffic Payout - Received

Alhamdulillah... inilah rupa cheque pembayaran hasil usaha menjalankan aktiviti autosurf StudioTraffic selama 13 bulan...

is150 ST July payout
inilah rupanya cheque aku...

hmm.. bulan depan mungkin aku tak request payout... aku invest separuh dan zakat separuh... jadi apa lagi... mari kita sama-sama mengimarahkan lagi program autosurf nie... insya-Allah aku bole tolong...

Selasa, Julai 26, 2005

Servis Kereta

hari nie servis kereta dan tukar pad brek belakang... kena ler dalam RM 250++. memandangkan keta dah 6 bulan tak basuh... hantar ler basuh sekali... siap basuh enjin RM15.... lepas nie tunggu berapa bulan lak baru bole basuh...

basuh spectra is150basuh spectra is150
dalam proses pembasuhan


Lepas basuh... abiskan duit gaji kat Alamanda, Putrajaya... beli barang rumah... hari nie kuluar dating dua orang jer ngan org rumah aku... anak kat rumah pengasuh...

Isnin, Julai 25, 2005

balik rumah

Alhamdulillah.... dah sampai rumah balik... home sweet home... dan baru lepas bayar bil elekrik (RM 205), telekom (RM 200), kredit kad (RM 240), takaful (RM 240), kereta (RM 950).... whooo dah nak abis gaji... lepas nie bayar rumah RM 700, apa nak makan lepas nie... esok servis kereta... RM200-300 dah pasti....

on the way balik

on the way balik

on the way balik
dalam kereta on the way balik rumah

penat, 6 jam drive... berenti 2 kali. 1st isi minyak di Alor Setar dan 2nd Makan tengahari dan solat zohor+asar (jamak) di RnR Sg Buluh.... bertolak kul 10.50 pagi dan sampai rumah dalam kul 5.15 ptg.... sampa jer singgah rumah Mak Ros bagi buah (rambutan n cempedak) sikit dan rumah Kak Na (officemate wife)... Di kedah since last saturday...

From saturday to monday... I miss a few of my autosurf prog.... internet ada di kampung cuma malas nak online lama-lama... calculate balik, rugi $1.30 (StudioTraffic Acc 1 - 1 day), $0.60 (StudioTraffic Acc 2 - 2 day), $3.84 (4Daily Acc 1 - 1 day), $0.32 (4Daily Acc 2 - 2 day), $3.64 (CobraPay - 2 days), $3.00 (AussieEarner - 1 day) and $0.30 (SurfMunkee - 3 day). All this total up is $13!!! its RM45++... hmmmm

Balik rumah cek surat.... dapat cheque RM 106.60 dari StudioPay!!! just as expected... hehehe... esok aku masih cuti... so hari rabu baru boleh scan cheque... dah boleh buat promosi offline lak lepas nie...

Jumaat, Julai 22, 2005

aku lulus ujian

hmm.... kerja tengah banyak... aku boleh rayau-rayau lagi.... itulah "Last minute make Perfect" hahahaha... dari sekolah sampai sekarang itulah yg aku buat...

ok... cerita sebenar yg aku nak sampaikan ialah AKU DAH LULUS 1st UJIAN PTD

No. Kad Pengenalan: 800118xxxxxx
Nama Penuh: ISKANDAR SYAHRIL BIN IBRAHIM SUKRI
Tahniah! Anda telah LULUS Ujian Khas Memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang telah diadakan pada 7 hingga 8 Jun 2005.

hahahaha... aku ingat dah tak dapat...

hmmm... kena start study utk Ujian ke 2 lak... hehehe, dulu aku dah bagitau wife aku yg aku tak lepas ujian nie...

Pandangan Orang Luar

diantara blog yang aku suka baca... seorang yang berasal dari luar Malaysia dan menetap di Malaysia. Banyak pandangan-pandangan mengenai malaysia melalui blog dia... yang menarik adalah mengenai Selangor sebagai negeri Maju... boleh dibaca cuma perlukan pertimbangan berdasarkan situasi... menarik website dia nie

Bil, Bil, Bil

hmm.. semalam cek peti surat.. punya ler banyak bil... bulan lepas satu bil pun aku tak bayar (sbb claim tak sempat hantar)... bulan nie punya budget terkejut gak... bil masing-masing cecah RM 200... banyaknyer... bayar bil jer dekat RM 1000... camana ler nak counter semua nie...

insya-Allah dalam beberapa bulan nie stabil ler income dari internet nie... cek SP tak sampai-sampai lagi... kat forum, member bagitau 1st cheque memang amik masa sebulan utk pengesahan penerima... hmm... tunggu dan lihat ler...

Khamis, Julai 21, 2005

Who's Link 2 Me

Tgh merayau-rayau (surf) tetiba ternampak link nie... Who Links Here

rasa cam menarik lak... sapa yerk ada pautan dengan blog aku...

Rabu, Julai 20, 2005

Stress Management

Tengah kemas-kemas meja office terjumpa nota catitan mengenai kajian stress kakitangan oleh Bahagian Kesihatan Pekerjaan, NIOSH. Kesimpulan bagi menangganinya seperti,

Stress Management
  • Alter it
  • Avoid it
  • Accept it
  • Building our resistance
  • Changing our perception

Memang banyak stress dalam kehidupan nie, terutama di tempat kerja. Diantara penyebab-penyebab stress di tempat kerja ialah:

  • S - Support
  • T - Task
  • R - Role
  • E - Enviroment
  • S - Shift Work
  • S - Social & Personality
  • O - Organization
  • R - Regulations

Impak daripada stress ini antaranya ialah sakit jantung dan darah tinggi... Alhamdulillah, kat tempat kerja sekarang nie kurang stress. Kesian kat kawan-kawan lain yang bekerja ditempat lain yang banyak stress nie...

Selasa, Julai 19, 2005

Wajah-wajah Pica

hehehe... rasa menarik lak gambar-gambar Pica (Iman Nafeesa)... tengah main sorang-sorang sambil tengok TV... macam biasa 24jam cerita barney...

Image hosted by Photobucket.com
excitednye tengok TV


Image hosted by Photobucket.com
apa agaknya yg difikirkan yerk?

Image hosted by Photobucket.com
Pica memandang jauh

itulah dia seorang insan bernama Iman Nafeesa (abang dia panggil Picapah)

Isnin, Julai 18, 2005

aku bujang lagi

hehehe.... Umi outstation lagi... cuma kali nie dekat jer... dekat Times Square... seminggu dekat situ dari 17-23 Julai 2005... so, anak-anak dalam jagaan bapa mithali lagi ler... inilah gambaran anak-anak aku...

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com

malam-malam tengok TV sambil sepah-sepahkan rumah....

Sabtu, Julai 16, 2005

Suami Saya Lelaki Soleh?

Baca-baca email forward.... dapat email nie... menarik gak isi kandungan dia... inilah hakikat dia kehidupan sekarang di duniapenuh pancaroba...

"Apakah doa kamu?"

"Semoga dikurnia suami soleh yang boleh membimbing saya dunia dan
akhirat" Jawapan begini biasa diberikan gadis yang bakal mendirikan rumahtangga
ataupun pengantin baru. Kebanyakan wanita jika diajukan mengenai jodoh, mahukan suami soleh.

Tetapi, apakah suami yang diidamkan itu, benar-benar memenuhi keperluan wanita? Cuba kita jenguk apa yang berlaku dalam sesebuah rumahtangga selepas doa sigadis untuk mendapatkan 'lelaki soleh' mungkin sudah dimakbulkan Allah. Lelaki yang soleh amat takut kepada Allah. Salah satu bukti ketakutannya kepada Allah ialah mengerjakan solat. Jadi lelaki yang soleh akan menyuruh, malah kekadang sehingga menyuruh, malah memaksa isterinya solat. Tetapi ada isteri
yang liat untuk solat, sedangkan sebelum kahwin dia kata dia mahukan suami yang
soleh. Sedang si isteri sedap tidur di waktu malam, si suami kejutkan suruh solat
tahajud. "Apalah suamiku ini?" rungut si isteri. Dulu si gadis mahukan lelaki soleh, tetapi selepas dapat lelaki soleh yang kejutkan si isteri untuk solat
tahajud, dia marah-marah pula.

Lelaki yang soleh amat taat kepada Allah. Islam mewajibkan wanita tutup aurat. Jadi suami yang soleh tidak akan benarkan isterinya keluar rumah atau mengenakan pakaian sesuka hati. Atau berhias dan bermekap tebal. Suami yang soleh akan memastikan si isteri tutup aurat. Tetapi ada isteri kurang senang dengan perkara begini. Bukankah dulu, anda berdoa untuk mendapat suami yang soleh, tetapi bila dimakbulkan anda bantah pula cakapnya!

Suami yang soleh tidak akan duduk di rumah sahaja - 'berada di bawah ketiak isteri sepanjang hari'. Ini kerana jihad fisabilillah adalah antara program lelaki soleh. Dia akan sentiasa keluar untuk berjuang. Sama juga dengan mencari rezeki halal, sehingga kadang-kadang balik lewat malam. Ini lagi tak disukai wanita. Jika dulu anda dambakan suami soleh, bila dah dapat, cara hidupnya pulak yang tak anda sukai. Lelaki yang soleh juga akan menjadikan masjid sebagai 'rumah keduanya'. Ini pun ada wanita tak suka, asyik-asyik ke masjid aje, kata mereka.

Lelaki yang soleh amat taat kepada kedua ibubapanya. Malah, baktinya kepada ibu bapanya melebihi kepada isteri. Ini menyebabkan sesetengah isteri amat cemburu. Dulu anda mahukan lelaki yang soleh (amat taat kepada ibunya), bila dah dapat, anda marah pula! Macamana doa anda dulu??

Lelaki yang soleh juga tidak hidup bermewah-mewah. Wangnya yang banyak dihabiskan dalam perjuangan. Dia pun takut terima rasuah dan segala macam duit haram. Jadi dia tak dapatlah beri barang-barang mewah seperti rumah besar, kereta besar dan rantai berjela kepada isteri dan keluarganya. Dalam perkara ini pun ada isteri yang tak gemar. Jika dulu doa mahukan suami soleh, tetapi sekarang tidak suka pula sikapnya.

Lelaki yang soleh mahu menjauhkan diri daripada maksiat. Dia buat yang halal sahaja. Salah satu perkara yang halal ialah kahwin empat. Ini memang mana-mana perempuan pantang, malah membenci suaminya kahwin lagi. Bukankah dulu
anda mahukan lelakiyang soleh?

Demikian banyaknya perkara yang tidak disukai oleh isteri, walaupun doanya dulu mahu mendapat suami yang soleh. Berdasarkan kriteria yang dibincangkan di atas, jelaslah suami yang soleh tidak dapat memberikan sebahagian besar daripada kehendakduniawi si isteri. Si isteri tak perlulah mengeluh, sebaliknya bersyukur kerana doa untuk mendapatkan suami yang soleh, mungkin telah dimakbulkan Allah. Ingatlah, isteri-isteri Rasulullah s.a.w. sendiri pernah ditawarkan pilihan dunia (kesenangan)atau akhirat. Akhirnya mereka memilih akhirat.

Alhamdulillah, isteri aku tak macam nie... bila fikir-fikirkan balik... banyak yg tak soleh rupanya aku nie... Wallahuallam....

upgrade 2005

sebelum 2005 nie berakhir aku nak upgrade

  1. bercuti bersama keluarga (real punya vacation... tanpa ganguan kerja)
  2. tinted cermin kereta
  3. tinted cermin rumah
  4. bayar loan rumah extra 4 bulan
  5. bayar loan kereta extra 6 bulan

sekarang dah pertengahan bulan 7... aku ada dlm 5 bulan utk mencapai semua nie...

Jumaat, Julai 15, 2005

Khamis, Julai 14, 2005

National Car

Dapat dari email... mengenai kereta Nasional... menarik gak.. banyak fakta-fakta yang bole dikongsi bersama... Beberapa fakta dan spekulasi mengenai kereta nasional Malaysia

Nuggets of information

  1. Toyota Passo, Daihatsu Boon and Perodua Myvi are 3 similar cars that practice platform sharing. The engine and the chassis are the same for these 3 models.
  2. Toyota has shares in Daihatsu. Daihatsu has shares in Perodua. Apparently according to Dr. M, the Japanese have a 51% stake in Perodua. The joint development of the above 3 models gives these manufacturers economy of scale advantage in terms of production costs.
  3. In Malaysia, Toyota Avanza, Perodua Kembara DVVT and Perodua Myvi VVTi models share the same 1298cc K3-VE Dynamic Variable Valve Timing (similar to VTEC) engine.
  4. Toyota invested some RM21 million in the Perodua factory so that Perodua can assemble the Toyota Avanza to meet the stringent Toyota quality standards. Apparently their defect rate is only 0.2 per car.
  5. The Perodua Kancil was based on the most successful selling `keiĆ¢€™ car in Japan, the Daihatsu Mira.
  6. The Perodua Kelisa is based on the Daihatsu Cuore.
  7. The Perodua Kembara is based on the Daihatsu Terios.
  8. The Perodua Kenari is based on the Daihatsu Move.
  9. The Proton Saga, Proton Saga Aeroback, Proton Knight, Proton Saga Megavalve, Proton Saga Megavalve Aeroback, Proton Iswara, Proton Iswara Aeroback, Proton Wira, Proton Wira Aeroback and Proton Waja were based on several variations of the Mitsubishi Lancer.
  10. The Proton Satria and Proton Satria GTi are based on the Mitsubishi Colt/ Cyborg.
  11. The Proton Putra is based on the Mitsubishi Colt/ Mirage.
  12. The miserable failure, Proton Tiara, was the Citroen AX.
  13. The Proton Juara is based on the Mitsubishi Box.
  14. The Proton Waja 1800cc reputedly uses the Renault Megane engine.
  15. The Proton Savvy 1200cc sources its engine from the Renault Clio.
  16. The Proton Perdana 2000cc and 2000cc V6 are based on the Mitsubishi Eterna. Apparently the Eterna was not a popular model in Japan.
  17. Proton factory assembles/manufactures the car. Eon and USPD were appointed dealers. In the beginning Eon sold the sedans and USPD sold the hatchbacks. USPD ceased to exist when Proton bought it over and now operates under the name Proton Edar. Eon is now called a super dealer (whatever that means).
  18. Proton vehicles sold by the dealers come with accessory packages that are generally overpriced. If a customer refuses to accept the accessory package, he will have to wait months for the delivery of his car. This seems to be a simple means of discouraging the consumer from exercising his right to refuse the imposed accessory package. If the general strategy is to sell Proton cars on the premise of a low price (in relation to the competition), then why do the dealers inflate the price with overpriced accessories?
  19. If the dealers want to make money out of the accessories, then they should not blatantly equip the car with cheap accessories and then overcharge the consumer. The consumer is now more informed and can judge good quality. If the accessories are cheap and damage or break easily then Proton will lose the goodwill, faith and trust of the consumer e.g. the defective power window issue. If the accessories fitted are of good quality, the consumer would most likely want them. Simply because if he accepts the accessory package then he does not have to spend a lump sum on the accessories and can pay for them in installments.
  20. Power windows that continuously fail are supplied by local vendors. There is talk that the local vendors supply such low quality products because they have to compensate for the "hidden cost" (more discreet than the word bribes) that they have to pay to remain as suppliers.

Isnin, Julai 11, 2005

12DailyPro Payout

1st payout daripada 12DailyPro. Aku dapat USD 8.50... 1st investment aku adalah USD 6.00

Image hosted by Photobucket.com
bukti pembayaran kali pertama... dalam 7 hari lepas request baru dapat...

Lepas nie aku nak beli (upgrade) 2 unit lak... USD 12... insya-Allah boleh dapat dalam USD 17.28 dalam kurang 3 minggu (12 hari run program, dan 7 hari tunggu payout transfer)... kena rancang betul-betul nie...

mari-mari join under aku... setiap upgrade aku kasi 5% balik dari nilai upgrade korang... boleh pilih nak masukkan duit dalam E-Gold Atau StormPay.

join ==> http://www.12dailypro.com/?ref=7309

Ahad, Julai 10, 2005

Cermin mata baru

Setelah beberapa bulan spek pecah akibat dihempap dek payung... akhirnya dapat gak wife aku beli spek baru... nie pesen (baca fesyen) terkini nih... 5-6 kali tanya OK ke TAK... to me OK jer... asal kena dengan tujuan guna spek tue... lama gak kat Warta tunggu spek siap (1 jam jer)...

Image hosted by Photobucket.com
amacam?

memandangkan wife aku selalu tanya apsal gamba dia tak dimasukkan dalam blog nie... asyik-asyik gambar anak jer... so di kesempatan yang ada nie, masukkanlah gambar nie... gambar ehsan kata orang... ahakz

Rabu, Julai 06, 2005

StudioTraffic June Payout

StudioTraffic June Payout dah masuk dalam akaun StudioPay... june dapat $36.00 utk 30 hari... campur ngan baki $5 bulan May dan $1 daripada referal upgrade, dapat ler $42... $10 gunakan untuk upgrade akaun jadi bulan Julai dapat ler dalam $40.30... baki $32 dah transfer ke StudioPay dan akan request cheque bila akaun dah verified... nantikan lah bukti hasil usaha selama setahun...

sesapa yg join StudioTraffic under is150, insya-Allah aku cuba bantu... aku bagi upgrade dengan separuh harga iaitu RM20 utk USD10 upgrade...

Isnin, Julai 04, 2005

anak (4 julai 2005)

hmm... seronok tengok telatah anak-anak... bila boring-boring outstation... tengok balik blog nie dan tengok gambar anak-anak... boleh ler lepaskan rindu sikit...

Image hosted by Photobucket.com
Pica suka keluarkan lidah... (pic taken 260605)

Image hosted by Photobucket.com
Nuq main sorang-sorang (pic taken 260605)


Image hosted by Photobucket.com
Nuq pakai lebai... (pic taken 280605)

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com
Gelagat Pica atas walker... (pic taken 020705)

comel tak???? seronok tengok budak-budak membesar... tanda-tanda rajin tue banyak ler gambar diupload kat blog nie... :)

FYI : Nuq = Ismail Nuqman; Pica = Iman Nafeesa

Ahad, Julai 03, 2005

sibuk....

tetiba datang waktu sibuk balik... walaupun rumah dah ada streamyx tapi nak layan lak tak boleh... kang, bila layan internet... org pandang slack jer.. hmm... bosannya... itu jelah yg minat... nak buat macamana... semua orang dah ada minat masing-masing... minat aku surf... dari tahun 1997 lagi aku jarang buat benda lain... kalau org lain semua sibuk nak chat, email, grouping... aku sekadar surf dan membaca... masuklah website apa pun.. aku tetap baca... "bacalah" itulah pegangan aku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...