BonusCoin Banner

Ahad, Julai 25, 2010

Aksesori baru iPhone

Tidak lagi kekurangan bateri semasa berjalan... Al maklumlah, iphone banyak apps yang menarik dengan keperluan sentiasa online (bergantung kepada apps). Semalam sempat singgah epiCentre di Pavilion, KL beli CAPDASE Dual USB Car Charger.


Harga yang di tawarkan ialah RM58. Ini yang paling murah, untuk car charger iPhone... Ada yang lagi murah, tapi tulis untuk iPod sahaja. Nak selamat, beli ajelah...



Masuk dalam kereta terus buka dan cas iPhone... Dalam 30 minit cas hanya 12% sahaja yg berjaya di cas.
Pakej termasuk kabel USB. Dan dia sertakan sekali cover plastik USB. Dan kabel USB yang dibekalkan 1 1/2 kali lebih panjang daripada kabel yang disediakan oleh Apple.





- Posted using iPhone

Jumaat, Julai 23, 2010

Rabu, Julai 21, 2010

Aktiviti malam

Hari ni balik agak lewat. Alhamdulillah NCSB dapat lagi satu client...

Ptg ni Fit amik di pejabat. Lps shj turunkan kami di rumah, dia terus sambung kerja d KL.



Lps goreng.... Makan







Nuqman makan 2 sandwich ayam + telor. Dapatlah aku merasa sekeping...



Irisa makan nugget sambil tengok TV... Janji aku tak duduk guna komputer, dia akan buat kerja sendiri.... Kalau tak alamat dia akan duduk di meja komputer sekali...


Habis makan, kami naik mandi, tukar baju dan turun bawah balik.... Teman Nuqman siapkan kerja sekolah.

- Posted using iPhone

SPAM LHDN

tajuk emel : New email message from Inland Revenue Board of Malaysia

Usah terpedaya dengan RM 700!. Email ini adalah satu penipuan. Disertakan
bersama adalah kenyataan rasmi daripada LHDN berkenaan perkara ini. Atau
tuan-tuan boleh layari laman web LHDN sendiri untuk meklumat lanjut.

http://www.hasil.gov.my/lhdnv3/index.jsp?process=4100&newsid=102

Kalau gatal-gatal klik... alamat abislah password CIMBclick.....

Harap maklum.

optimise blogspot

Seharian mencari masih tidak ketemui.... macamana nak optimise laman web blogspot untuk telefon? aku dah berjaya set laman web NIOSH Certification Sdn Bhd ke versi 'mobile'... jadi pelayar mobile (iphone, android, palm DSB) dapat versi yang ringkas.... untuk blogspot tak pasti... ada ke kat setting?

masih mencari.... walaupun sepatutnya aku siapkan tesis MSc aku... mood tak sampai lagi sebab sepatutnya aku hantar bulan lepas... jadi setakat hari ini.... semangat nak menulis tak nampak lagi.... "semangat yang hilang...."

Rabu, Julai 14, 2010

Apps Diguna

Dalam tempoh 16 jam, apps-apps yang digunakan ialah:

  • iBearMoney
  • SimpleSense
  • Hottest Apps
  • World War (Online Games)
  • Analytics
  • FreeAppADay
  • OpenFeunt
  • BlogPress
  • Slay (Games)
  • Twitterrific
  • TweetDefense (Games)

Dah tentu selain apps Mai, Contact, Safari, Messages DSB....

Bagi pengguna iOS4, kalau nak periksa boleh 'double click' home dan delete semua program-rogram yang di buka....

Selasa, Julai 13, 2010

Penat dan Terkilan

Apa aku nak cakap yea.... Serba salah jadinya, semua yang di taip akan di soal balik atau di 'interogate' satu per satu. Rasanya sudah nak meletup belon ni bila setiap masa cuba di tiup.... pepatah lama, sedikit demi sedikit, lama-lama habis gak.... Dan sebenarnya tahap pemampan dah lama habis... dah takde lagi apa nak di fikirkan... sudah terlalu tepu, kata orang kalau aku mati hidup balik tujuh kali jadi hantupun belum tentu aku akan mengulangi apa yang aku lakukan sekarang.... Mungkin pemiiran aku masih waras lagi... boleh ler bertahun beberapa ketika.... cuma tahap nak membunuh diri, lari, kena langgar sudah tidak dapat di nilai lagi...

Takde keja aku pergi lawat http://www.islam.gov.my/informasi/statistikperceraianseluruhmalaysia.php. Kadar semakin tahun smakin meningkat.... Scara umumnya pertambahan di antara 5-10% setahun.... Institusi keluarga sudah banyak berubah. Dahulu hanya golongan bapa pergi bekerja.... Zaman penaklukan penjajahan kembali lagi kali ini hak sama rata di minta... akibatnya ibu dan bapa pergi mencari nafkah....

Minggu ini merupakan minggu yang teramat-amat stress.... bermula dengan disertasi sarjana yang tidak selesai-selesai, perangai manusia, gelagat orang, ketidak ikhlasan individu DSB.... sudah tidak dapat di bendung lagi.... alangkah beruntungnya mereka-mereka yang mempuyai penyakit-penyakit kronik...

Pagi ni sibuk dengan beberapa laporan yang perlu dibuat, dan ada satu meeting yang aku sendiri perlu hadir.... masa dari pagi sehingga jam 3 petang berlalu tanpa perasan... Dan alhamdulillah, tengahari tadi sempat lunch di Buffet Equatorial Bangi.

Balik rumah agak lewat, bukan sengaja.... tetapi info memberitahu, si dia bekerja lewat... biar amik anak dah siap-siap makan malam... tak perlu lah aku bersusah payah nak bawak pergi makan.... Sambungan daripada statistik daripada islam.gov.my tadi... dunia sudah jadi tonggang terbalik... aku sudah dapat lihat dahulu lagi.... itu sebabnya sebelum berkahwin aku maklumkan orang rumah tak perlu bekerja... kalau tak tak payah panggil orang rumah... masalahnya zaman ini, manusia tidak boleh hidup tanpa barang-barang berjenama, tanpa harta, tanpa duit... setiap benda memerlukan duit....

Dahulu, aku impikan pulang bekerja di sambut oleh seseorang... penat bekerja, walaupun aku tidak bergerak di depan komputer seharian... Dahulu bila di luahkan kepenatan, aku di kecam... sekarang, apa yang di kecam sudah terus dilupakan.... Hari ini bila pulang dari pejabat, seluruh isi rumah pulang dalam waktu yang sama.... tidak lagi seperti dahulu.... isteri di rumah, anak pulang tengahari atau petang dan lewat petang baru si bapa tiba di rumah.... kini semua tiba serentak... semua kepenatan... dengan tanggungjawab yang ada, ibu bapa mengharapkan anak-anakknya adalah insan terbaik dan sempurna... apabila anak juga kepenatan, banyak tanggungjawab sebagai pelajar di abaikan... bagi mereka masa 2-3 jam yang ada dalam sehari di rumah perlu di gunakan sebaik-baiknya... masa inilah nak tengok TV, bermain, makan DSB... dan bila kanak-kanak menjalankan tugas sebagai anak-anak, kita tidak dapat menerimanya... habis di marahi anak-anak tadi di depan pasangan.... tergurislah perasaan pasangannya...

Prkara ini bukanlah perkara baru... Dulu pun mak aku sentiasa marah.... tak berhenti-henti berleter... cuma dia berleter selepas aku balik dari sekolah atau sebelum pergi sekolah... jadi bapak aku tak tahu macamana aku kena marah, maklumat yang di dapati hanyalah makluman-makluman dari pasangannya.... Kini, kemarahan tadi di lepaskan apabila semua berada di rumah serentak... semua kepenatan... dan sedikit sebanyak kemarahan yang di ganggu serta di kawal oleh syaitan yang di rejam akan menyelit sedikit sebanyak perkara-perkara yang terbuku di hati... tempias-tempias benci dan menyampah terkeluar tanpa di sedari... dan tempias-tempias ini lah yang terkumpul di dalam baldi seterusnya memenuhi baldi tadi.... apabila tersedar sudah terlambat... kerosakkan telah dibuat....

hmmm... apalah akibatnya bila aku cuba mengawal kemarahan... Api apabila terbakar boleh dipadamkan dengan dua cara... dengan api atau pun air.... kedua-dua tadi berupaya memadamkan api... cuma bezanya, bila dipadam dengan api... bahan yang dibakar semakin cepat terbakar... tiada sumber untuk di bakar tiadalah api.... sebaliknya apabila air digunakan untuk memadam api, sumber yang di bakar boleh di selamatkan.... namun kesan terbakar tetap ada...

Kesungguhan Isteri Mencari Keredaan Suami

Oleh : AKHISALMAN

Islam meyuruh supaya para isteri sentiasa mencari keredaan suami dan sentiasa menggembirakannya. Diantara peristiwa yangg menunjukkan kpd demikian adalah seperti berikut:

  1. Apabila Khadijah r.a melihat baginda menyukai hambanya zaid bin harithah r.a, cepat2 beliau menghadiahkannya kepada baginda.
  2. Ketika mana Rasulullah sakit tenat, isterinya Sofiyah bintu Huyyai berkata:
    (وددت أن الذي بك بي)
    Maksudnya: Aku amat suka kalau penyakitmu itu dipindahkan kepadaku.
  3. Dlm Sahih Muslim ada menyebut cerita dr Asma' r.a isteri kpd Zubair; dimana belaiu menceritakan:

    Seorang lelaki yg fakir telah datang berjumpa dgnnya, seraya berkata: "Wahai Ummi Abdillah(gelaran bg asma), aku adalah lelaki fakir, aku nak menjual di teduhan rumah mu." Asma' pun menjawab: Sesungguhnya kalau akau izinkan, suami aku akan melarangnya….

Kesimpulan: Kewajipan isteri utk mencari keredaan suaminya selagi tidak bertentangan syariat Allah dan sentiasanya menggembirakn hati suaminya. Islam melarang isteri menyakiti suaminya.

Sabtu, Julai 10, 2010

Wanita dan Hari lahirnya

ISNIN

Wanita ini bersikap jujur, tidak mudah menggelabah atau panik, berhati-hati, tidak mudah mengalah, pandai menjaga diri dan pergaulan. Ramai teman lelaki dan wanita yang menyukainya. Dia juga mudah memberi pertolongan, cergas, berusaha kuat, teliti dan pandai menguruskan kewangannya. Namun jika marah berapi-api dan menakutkan, jarang mahu mengaku kalah dalam pertengkaran. Dalam percintaan, dia mencurahkan kesetiaan tidak berbelah bagi dan sedia berkorban.

Seksualnya kurang membara melainkan pasangannya pandai mencari tempat
rangsangannya.

SELASA

Tabiat wanita ini suka mencari salah orang lain dan berpotensi menduakan suami. Namun pertuturannya lembut dan pandai mengambil hati. Apabila tidak sukakan seseorang, sentiasa mencari kesalahannya, hatinya keras dan sukar dilembutkan. Tetapi mudah mengaku kalah dan mudah meminta pertolongan orang lain. Pandai simpan rahsia, hanya orang tertentu saja tahu rahsianya. Keputusannya tidak mantap dan mudah terpengaruh. Dia juga mudah terperangkap dalam banyak hal. Dalam soal kewangan dia pandai berjimat, tak kedekut. Dia rajin bekerja, ada tanggungjawab, suka dipuji tetapi perlukan bimbingan dan pengawasan dalam banyak perkara.

RABU

Suka berdendam. Jika ada orang berbuat jahat padanya, dia akan berbuat lebih jahat lagi pada orang itu. Namun dia pandai dalam pergaulan, pandai mengambil hati dan pandai menghargai orang. Suka mementingkan teman dari dirinya sendiri. Berfikiran terbuka, pandai simpan rahsia, tidak suka diperintah dalam bekerja. Keputusannya tidak seimbang, kurang pengalaman. Hatinya keras dan tidak mudah termakan pujuk. Hanya orang2 tertentu saja yang tahu melembutkan hatinya. Dalam soal kewangan, dia pandai cari duit tapi tak pandai simpan duit. Cintanya pandang pertama dan rela berkorban kerana cinta.

Seksualnya tinggi dan kuat, romantik ditempat tidur dan pandai berasmara.

KHAMIS

Dia suka menyinggung hati orang lain, cakapnya kesat, kemahuan kuat, dan bersikap agresif. Rajin dan tekun bekerja, tak suka diganggu ketika bekerja, bercita-cita tinggi. Boleh terpikat kepada lelaki lain walaupun sudah ada kekasih atau suami. Namun dia tak mudah jatuh cinta, suka menyelidik dahulu sebelum bercinta. Hatinya tidak tetap, mudah terpedaya dengan pujuk rayu sehingga tak kenal antara yg baik dan buruk. Dia pandai mengurus dan merancang kewangan. Pada awal perkahwinan, tunduk pada suami, akan berubah apabila sudah lama berkeluarga.

Seksualnya tinggi, jika tak pandai mengawal nafsu boleh terdorong ke lembah hina.

JUMAAT

Wanita yg lahir pada hari ini tabiatnya berani menentang suami. Bangga diri, suka berbelanja, suka dipuji, suka bergaul dan suka melakukan perkara yang merbahaya dan sia-sia. Bersemangat waja, pandai simpan rahsia, tak suka mengaku kesalahan sendiri. Dalam soal kewangan, bersikap boros dan tak pandai simpan wang. Cintanya sejati dan tidak mudah berubah, cuma kadangkala tidak telus.

Seksualnya sangat teristimewa,menyeronokkan, penuh kelembutan tetapi apabila dingin tak suka dipaksa.

SABTU

Kuat cemburu, suka kebendaan, tak gemar dengan anak-anak, suka bertikam lidah. Namun dia tegas pendirian, cerdas pemikiran, teliti dalam banyak hal. Tidak pernah berasa puas, suka berkorban apa saja demi mencapai cita-cita. Apabila bercinta, suka menyelidik latarbelakang pasangan dan suka menguji. Pandai berjimat dan sentiasa berfikir untuk masa depan. Wanita ini akur dan mengikut perintah suami.

Seksualnya agak dingin, tetapi apabila bermula, seksnya kuat dan tahan lama, tidak tergesa2 dan dilakukan dengan kelembutan.

AHAD

Wanita yg lahir pada hari ini kebiasaannya sukakan kemewahan dan menunjuk2 diri. Apabila bersuami taat pada suaminya namun suka merendahkan kawan dan bersikap bangga diri. Dia tidak suka dengar nasihat, mudah terpedaya dengan kata2. Suka mengkritik orang tetapi tidak suka orang mengkritiknya. Percintaannya tidak telus tetapi sanggup berkorban apa saja jika hati dah suka. Pandai simpan rahsia, rajin berusaha dan bekerja, tak mudah mengalah namun bersikap pemboros.

Rangsangan seksualnya tinggi tapi apabila tak dapat kepuasan cari jalan lain.

Selasa, Julai 06, 2010

Kempen derma darah Pra-Ramadhan 1431

Fakta : keperluan darah semasa musim perayaan (ramadhan & syawal) amat-amat mendesak... Walaupun setiap tahun di adakan ops sikap...


Mari sama-sama meringankan beban...

Maklumat lanjut : http://www.extdk.net

Location:Jusco Alpha Angle, Wangsa Maju

Isnin, Julai 05, 2010

Jun Review

Semakan pendapatan dan perbelanjaan bulan Jun 2010. Cuma pecahan bahagian sahaja yang aku kongsikan...



Secara umumnya, majoriti pendapatan adalah daripada gaji aku bekerja. Kemudian pendapatan daripada ahli keluarga, adik beradik DSB... yg mana kebanyakkannya akan disalur kepada keluarga balik... COLA dan milage jatuh kategori keluarga... Dan COLA NIOSH dah naik 100% sejak mac lalu...

Bulan ni banyak daripada keluarga atas sebab kami melancong ke Hong Kong. Keluarga aku dan adik-adik aku.

Dan kategori member adalah pendapatan hasil aktiviti ALONG di pejabat... Aku cuma amik yuran pentadbiran dan proses je. Murah RM10 untuk setiap RM300... Sebabnya duit-duit ni aku simpan kat Tabung Haji. Nak masuk dan keluar kena caj RM1 dari Bank Rakyat.



Perbelanjaan terbesar pula pergi kepada keluarga dan di ikuti rapat perbelanjaan peribadi. Semua pembayaran pinjaman masuk kepada peribadi.

Yang menarik pecahan perbelanjaan aku ialah HPA. Dah boleh jadi sebahagian kategori perbelanjaan. Harap lepas ni boleh jadi income. Jadi mana-mana member nak join HPA, boleh contact aku....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...