BonusCoin Banner

Ahad, November 04, 2012

Sediakan payung sebelum hujan

Amacam? Ada simpanan tak? Banyak orang kita takde simpanan. Bukan nak salahkan mereka, mungkin sebab utama memang tak cukup pendapatan rakyat Malaysia.

Aku pun sama je, paling payah nak simpan duit. Boleh kata habis je manjang duit gaji. Dapat 1,500 pun tak cukup. Dapat 10,000 pun tak cukup. Betullah kata peribahasa, besar periuk, besarlah keraknya. Masa gaji 1,500 selalu bagitau kalau dapat 2,000 cukuplah. Bila dah dapat 2,000 tak cukup gak. Doa dapat 2,500 dan seterusnyalah. Sampai bila pun tak cukup.

Jadi, apa aku buat? Cara aku senang je, gaji masuk dah siap-siap potong untuk simpanan. Boleh kata, lepas setahun kerja gaji yang dapat untuk belanja dan berbajet cuma 70% je. Lagi 30% dah siap-siap potong untuk simpanan. Masa mula memang payah, asyik pergi bank dan keluarkan duit simpan. Nasib baik terus simpan ke bank yang takde kad, kena keluar ikut buku. Memang payah dan leceh sikit, lama-lama boleh adapt dan kami boleh berbelanja dengan apa yang ada ditangan. Alhamdulillah adalah simpanan sikit.

Banyak gunanya ada simpanan nih. Biarlah sikit mana pun. Insya-Allah bila sesak-sesak adalah sikit simpanan memringankan beban.

1 ulasan:

Norazam Abdul Rashid berkata...

hang baguih la disiplin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...