BonusCoin Banner

Jumaat, September 29, 2006

Kad Raya Pertama

hahahaha... akulah orang pertama menerima kad Raya dalam Opis...

Photobucket - 1st kad raya

Bangga sungguh aku.... cuma tahun nie aku terus terang cakap, aku malas nak hantar kad raya...

Khamis, September 28, 2006

kisah penjual tempe

Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Di situ ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.

Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah memang kesemuanya belum masak lagi. Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akan firman Tuhan yang menyatakan bahawa Tuhan dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahawa bagi Tuhan tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , "Tuhan , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe . Amin"

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Tuhan pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe . Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya. Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Tuhan. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi. "Tuhan, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantulah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe , Amin".

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!!

Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walau bagaimanapun kerana keyakinannya yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak. Dia berfikir mungkin keajaiban Tuhan akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar.

Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. "Tuhan, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin". Lalu dia pun berangkat. Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempe yang ada. Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya.

Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Tuhan kerana doanya tidak dikabulkan. Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe . Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi. Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe , tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang. Namun jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Tuhan, pasti Tuhan akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, "Tuhan, berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita. "Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi."

Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe , tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi. Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya "Tuhan, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Tuhan.

Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu. Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi?" Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England , si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti di sana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Tuhan...

Moral:

  1. Pertama: Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Tuhan sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Tuhan lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita .
  2. Kedua: Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Tuhan akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.
  3. Ketiga : Tiada yang mustahil bagi Tuhan

Rabu, September 27, 2006

Kemas rumah

Rak buku baru dah sampai... start ubah bilik pada 20hb sept lepas... aku alihkan almari dan letak sebelah TV... akhirnya petang tadi baru dapat amik rak buku di kilang Cavenzi di Taman Tanming di Balakong. Aku rasa ada aku tulis dalam blog nie bila kami beli rak buku nih...

Photobucket - Video and Image Hosting
Kedudukan almari asal

Photobucket - Video and Image Hosting
Kedudukan almari yang diubah

Photobucket - Video and Image Hosting
Kedudukan rak buku baru

hehehehe... bangga sungguh aku ada rak buku nie... puasa-puasa pun sanggup angkat n kemas... gembira punya pasal... Alhamdulillah

Cuti dan LYN

Hari nie aku cuti lagi... memang amik 3 hari. Dari pagi, selepas menghantar Fitriah ke pejabat dan anak-anak ke rumah Mak Ros, aku ke KL. Pertama aku ke Bank Rakyat, Jalan Ipoh. Aku pergi amik surat pengesahan pinjaman perumahan daripada bank kepada KWSP.

Selesai urusan dengan bank Rakyat, aku ke Plaza Low Yat. Saja nak buat surprise kat Fitriah. Aku pergi cari kedai untuk unlock Motorola v3x... Kebanyakkan kedai tak boleh buat... last-last ada satu kedai nak tapi RM150. Aku dah tak banyak duit, last-last aku pusing-pusing dan akhirnya aku buat keputusan hantar gak. Kat depan kedai tue dah ada satu kedai repair hanphone. Nak tanya ada pelanggan lak tunggu, jadi aku amik keputusan tanya kedai asal tadi... kali nie dia kasi RM120 lak... hampeh tol, macam tak rasa bersalah jer... mungkin dia dah lupa yg aku dah tanya 40 minit sebelum. Aku kata ok dan dia minta aku tunggu 1 jam. Punyalah hampeh, dia direct hantar kat kedai depan... kalau aku tunggu dan tanya mesti dapat lagi murah... bukan rezeki aku ler tue...

Hari nie di Lw Yat aku banyak beli barang.... aku merayau dan beli accessori PSP (analog stick) dalam RM 30. Kemudian aku beli donggle bluetooth RM28 dan last sekali aku beli Cars USB FM Transmitter RM65... banyak sungguh aku belanja, ntah kenapa aku malas nak pikir dan beli semua nie... yang aku pasti, hati aku tenang... insya-Allah

Photobucket - Video and Image Hosting
dah bole guna Celcom....

Photobucket - Video and Image Hosting
analog button PSP aku hilang daaa...

Photobucket - Video and Image Hosting
ntah... kenapa aku beli...

Photobucket - Video and Image Hosting
sekarang dalam kereta aku sudah boleh pancar MP3 dari thumbdrive

hehehe... belanje jer aku nie... manalah orang tak kata aku nie boros.... bila lagi nak rasa belanja untuk diri sendiri...

Alhamdulillah, balik dalam tengahari aku ke pejabat KWSP Kajang. Pusing lebih 5 kali dan lebih 40 minit baru dapat parking. Lepas hantar borang, kereta kena saman lak dengan MPKj. Hampeh tul, parking dah bayar pon kena gak. Aku terus ke MPKj Hentian Kajang. Bila tanya, pegawai MPKj beritahu aku guna syiling palsu... patutlah ada 50sen keluar balik... sekarang aku dah tahu, lepas beli tiket confirmkan dia tulis nilai duit bukan token pada tiket... hehehehe

beberapa lagi ilmu aku pelajari hari nie... Alhamdulillah

Selasa, September 26, 2006

Puasa di Kedah

1st puasa tahun nie aku sempat amik cuti 3 hari untuk berpuasa di Kg Bukit, Kedah. Sahaja nak share gambar anak-anak di Kedah. Aku dan Fitriah balik menaiki kereta pada malam 21hb Sept 2006. Petang tue Fitriah baru pulang dari bertugas luar di Sarawak. Anak-anak dah 2 minggu di Kedah.

Photobucket - Video and Image Hosting
Nuqman dan Pica bermain di depan rumah

Photobucket - Video and Image Hosting
Pica tak puasa

Photobucket - Video and Image Hosting
penat semua...

Khamis, September 21, 2006

keja dan jiwa

baru sampai dari Melaka... Buat Customer Satisfaction Survey... pegi dgn bos, kami bertolak jam 8.10 pagi. 1st appointment di Hualon, Tangga Batu jam 11 pagi. Jumpa semua sekali ada 4 orang. Alhamdulillah ada beberapa cadangan penambahbaikan... tapi ada gak isu yang berkait dengan Dato'.... camana nak report nih????? sakit kejap kepala...

Next, kami ke TCCM Dewhirst, appointment kul 12.30 tghari.... pergh, rasa nak berenti keja jer... 1/2 jam jumpa macam-macam keburukkan dia lempar... memang marah betul HR dia kat NIOSH... nie lah salah satu kerja aku, selalu kena marah dgn client... orang lain yang buat taik, aku yang dapat bau dia... Tapi alhamdulillah, sekarang dah kurang sesangat.... yang dia hangin pun isu 3-4 tahun dulu... memang NIOSH dah banyak berbubah, banyak berubah kepada kebaikan... aku ngan mejar down sangat.... cheh, lepaskan kat kitaorang lak... tapi dah tugas aku macam tue, dan aku gembira buat kerja-kerja nie sebenarnya.

Habis jer terus ke Ansell di Ayer Keroh. Tak sempat nak lunch. Appointment kul 2 petang. Tapi kami cuma dapat jumpa pada jam 2.30 petang... aku memang tidak banyak membantu waktu nie, mungkin sbb terlalu letih... nasib baik ada driver, bole rehat dalam keta. Abis dalam kul 3.10 petang... terus pegi makan tengahari. Aku siap tambah nasi lagi, dan amik lauk banyak. Tapi aku cuma mampu makan sikit... inilah org kata rindu sesangat, makan pon tak lalu... Insya-Allah esok Fit balik rumah... jauh di sudut hati aku berdoa.... "buat ler surprise utk abg malam nie..."

Esok aku kena keluar lagi.... kali nie kena pegi DSM (Dept. of Standard Malaysia). Esok pegi dgn Ian dan Suhaili, nak settlekan certification ISO/IEC 17025. Persijilan kualiti untuk makmal higin industri.

kemudian aku teringat, ada kawan pernah nasihat aku;

"In live, we found each other. In each other we found love. In love doesn't
meant that you have to be married. Being married, doesn't meant that you have to
stop loving."

DIL KYA KARE, 1999

hehehe, hindustanlah pulak aku skrang nih..... bila nak jam 5 jumaat, 22 september 2006!!!!!!!!

Rabu, September 20, 2006

Retro Girl

1st time nak masukkan video dlm blog aku.... aku amik video nie masa kami tengah tonton shrek 2, lagu masa ending title shrek 2. Nuqman main kat belakang. Fit lak outstation JB... seronok sangat

hehehe..... inilah keja kami bila Umi takde... menari... hahahaha

Seminar NPC

Hari nie aku dan Kris ke Hotel Concorde. Ada lanjutan daripada seminar NPC pada 30hb Mac 2006 di Hotel Hilton, PJ. NPC (National Productivity Cooperation) membuat satu sesi perkongsian amalan-amalan terbaik dalam Sistem Penyampaian Perkhidmatan (Service Delivery System).

Seminar hari ini memang cukup membosankan.... mungkin sebab aku penat kot. Jadi tak dapat nak tumpukan perhatian sangat. Kami bertolak lewat, dalam jam 8.15 pagi baru keluar NIOSH. Sampai dalam jam 9.10 pagi. Tak mula lagi, hampeh tul, aku dah agak dah, tue sebab aku keluar lewat... siap pergi isi minyak kereta lagi. Tak lama lepas kami duduk, MC bagitau yang seminar akan start 9.45 pagi.

Seminar dimulakan daripada Majlis Perbandaran Selayang... presenter tidak berapa memberangsangkan, macam talk biasa pegawai kerajaan.... kerja banyak, kemudian salahkan pelanggan... Kemudian ada sesi bersama Maktab Kerjasama Malaysia dan Jabatan Imigresen Negeri Johor.

Habis jer jam 4.15 petang, minum sikit terus balik... Alhamdulillah, jalan tak jem dan aku sampai opis tepat jam 5.15 petang. hmm.... apa nak report nie...

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Selasa, September 19, 2006

Surf lagi

Hari nie memang aku banyak giler report kena buat.... tapi dah jadi kebiasaan aku, bila kerja banyak aku cuba buat dengan bijaksana... surf... hahaha

Rasa rindulak kat orang rumah aku... maklumlah dah nak masuk hari ketiga aku hidup sorang-sorang.... so lepas belek-belek gambar orang rumah aku google nama dia....

Hasilnya ialah:

hehehe.... selamat bekerja untuk aku...

JUSTIFICATION OF A HUSBAND TO HIS WIFE

Dapat dari email.... saja rasa seronok nak kongsi

The story...

The wife comes home early &finds her husband in their master bedroom making love to a beautiful, sexy young lady!

"You unfaithful, disrespectful pig! What are you doing? How dare you do this to me the faithful wife, the mother of your children! I'm leaving this house, I want a divorce!"

The husband, replies "Wait, Wait a minute! Before you leave, at least listen to what happened"

"Hmm, I don't know, well, it'll be the last thing I will hear from you. But make it fast, you unfaithful pig, you!"

The husband begins to tell his story . . . "While driving home this young lady asked for a ride. I saw her so defenseless that I went ahead and allowed her in my car. I noticed that she was very thin, not well dressed and very dirty. She mentioned that at she had not eaten for 3 days. With great compassion I brought her home and warmed up the enchiladas that I made for you last night that you wouldn't eat
because you're afraid you'll gain weight; the poor thing practically devoured them."

"Since she was very dirty I asked if she wanted to take a shower. While she was showering, I noticed her clothes were dirty and full of holes so I threw her clothes away. Since she needed clothes, I gave her the pair of jeans that you have had for a few years, that you can no longer wear because they are too tight on you, I also gave her the blouse that I gave you on our anniversary and you don't wear because I don't have good taste."

"I gave her the pullover that my sister gave you for Christmas that you will not wear just to bother my sister and I also gave her the boots that you bought at the expensive boutique that you never wore again after you saw your co-worker wearing the same pair."

The husband continues his story . . . . .

"The young woman was very grateful to me and I walked her to the door. When we got to the door she turned around and with tears coming out of her eyes, she asks me: "Sir, do you have anything else that your wife does not use?"

hahahaha...

PSP - SIM 2

hehehe... aku beli umd psp lagi, kali nie beli SIM 2 lak... kali nie beli melalui Lelong.com.my dengan harga RM98 termasuk pos... dah lama Fit cari game nie...

Game sim nie memang aku suka main dari dulu... lama dah tak main, last sekali masa dulu-dulu dekat PC... tapi aku tak kawen lagi... lepas aku beli PS2 dulu aku ada amik game nie sekali... cuma Fit jer main....

">Photobucket - PSP UMD SIM 2
Depan Sim 2

Photobucket - PSP UMD SIM 2
dalam Sim 2

Abis dah bajet bulan nie utk beli game...

BillBoard NIOSH

hahaha.... hidup aku dah semakin dipenuhi dengan alam glamour... Gambar Pica dan Nuqman ada di dalam BillBoard NIOSH yang disponsor oleh TopSafe. Billboard nie terletak di KM294.5 Lebuhraya PLUS JB - KL arah ke Utara.

Gambar amik tahun lepas untuk dimasukkan kedalam kalender 2006 NIOSH. Dan kini di billboard lak, lepas nie boleh ler pergi ke lebih jauh.... hahahaha, aku dah start perasan.

Photobucket - Video and Image Hosting
Dari jauh

Photobucket - Video and Image Hosting
Sudah semakin hampir

Photobucket - Billboard NIOSH
gambar Nuqman dan Pica... dan Kak Maria

hehehe.... seronok giler aku... comel tak anak-anak kami?

Sabtu, September 16, 2006

I'm 72% spoiled

Ini untuk remaja sahaja dan apa sahaja jawapan aku adalah benar sehingga sebelum aku berkahwin

IN YOUR ROOM, DO YOU HAVE
[ ] tv set --> kalau sakit nanti abah letak TV kat bilik
[x] cd player
[x] vcds
[ ] dvds
[x] videos games
[x] radio
[x] computer --> kekadang...
[ ] fridge
[x] bathroom
[x] posters
total = 7

ARE U ALLOWED TO
[x] party
[x] go to the mall with friends
[x] eat unhealthy stuff
[x] stay out til past midnight
[x] have ur own curfew
[x] pick ur own school
[x] buy ur own stuff
[x] drive anywhere
[ ] drink liquor
[x] curse
total = 9

HAVE YOU EVER
[x] talk back to ur parents --> semoga aku diampunkan oleh mereka... amin...
[x] sneak out at night
[x] been "told" not "scolded"
[x] been out of country
[x] shopped til u drop
[x] been given more money than u needed --> tak sebanyak mana tapi aku tahu kemampuan org tua aku...
[ ] felt u were heavily guarded
[x] spent thousands in one store only
[ ] made ur parent(s) cry --> memang aku rasa takde, kalau ada.... ntah ler..
[ ] yelled at ur maid
total = 7

DO YOU
[x] have what u need
[x] get what u want
[x] travel a lot
[ ] have a maid
[ ] have a driver
[x] get a high allowance --> bg aku ler... walaupun nilai sikit, tapi banyak utk aku
[x] do whatever u want
[ ] have branded clothing
[ ] have a credit card
[x] eat whenever u want
total = 6

DO YOUR PARENT/S
[ ] ever scold you not following your curfew
[x] sumtimes give u EVERYTHING u want
[x] trust you
[ ] buy you things for the sake of buying them
[x] give you "extra cash" when you're out somewhere
[x] think u should have the best and only the best
[x] want you to be happy
[x] help you
[x] love you
[ ] pay for the mess you've made
total = 7

mulitply the total number by 2 and repost this saying "I'm __% spoiled"

hmm.... syukur Alhamdulilah..... kekadang benda-benda yang kecik nie kita sering terlepas pandang....

Jumaat, September 15, 2006

Majalah bulan ini

Gambar Anna keluar dalam dua majalah bulan ini... Majalah iremaja dan Marie Claire.

Photobucket - Video and Image Hosting
Dalam iRemaja - ruangan Kerjaya

Photobucket - Video and Image Hosting
Dalam iRemaja

Photobucket - Video and Image Hosting
Dalam iRemaja

Photobucket - Anna dlm Marie Claire
Dalam Marie Claire

hmm... bile ler gambo aku lak nak kuar nih... hehehehe

Balik bercuti

Saja nak share gambar-gambar kami di Manila, Filipina. Banyak perkara yang aku lakukan di Manila. Semuanya ada aku coretkan didalam Thumbdrive aku... mudah-mudahan thumbdrive aku kali nie tak hilang... Insya-Allah

Kami ke Manila dengan penerbangan AirAsia. Aku beli tiket seawal 40 hari sebelum perjalanan. Harga tiket kami berdua hanya RM501.96 (termasuk insurans perjalanan). Tiket ini merupakan tiket pergi dan balik. Penerbangan dari LCCT ke Clark mengambil masa 3 jam 55 minit. Kami bertolak pada Hari Ahad, 10hb September 2006 0720hrs dan kami ke Terminal LCCT pada jam 5 pagi. Kami dihantar oleh jiran, Willfred (kawan Fit dan staff MINT). Perjalanan pulang adalah pada 14 September 2006 bersamaan hari Khamis jam 1145 pagi.

Aku kat sana hanyalah mengikuti Fit yang menghadiri mesyuarat. Mesyuarat dikendalikan oleh PNRI (Philippine Nuclear Research Institute). Jadi aku berpeluang mengikuti mereka makan malam dan berjalan di sekitar bandar Manila. Bandar Manila bagi aku adalah seperti Bandaraya Kuala Lumpur di penghujung tahun 1990. Traffic dia agak ganas.

Hari ini aku ke KL bersama Pn Rodiah bagi membeli PSP dan beberapa peralatan komputer. Aku mengambil cuti separuh hari. Sebelum pergi aku berkaunseling bersama Amin di OMC. Petang dalam jam 3 aku mengajar SHO topik Auditing dan ICT. Kelas sehingga jam 7 petang. Alhamdulillah aku dapat mengawal keletihan dan mengajar dengan gembira. Penat mengajar tak abis lagi... Semalam kami sampai dalam jam 4 petang di LCCT. Terus balik kemudian Fit terus ke pejabat bagi memberi laporan hasil mesyuarat kepada KP. KP AELB kena ke hadiri mesyuarat di luar negara dan Fit kena maklumkan secepat mungkin.

Photobucket - Video and Image Hosting
on da way.... di LCCT

Photobucket - Video and Image Hosting
dah tiba di Macapagal International Airport

Penerbangan sehingga Clark. Dari Clark (Air Force City) kami kena menaiki bas ke Manila. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit. Tiket bas sehala adalh 300 peso. Dan 100 peso bersamaa RM 7.30++. Bas menurunkan kami di MegaMall. Alhamdulillah ada staff PNRI menjemput kami ke hotel. Dekat jer hotel dengan Mega Mall dalam 10 minit berjalan kaki. Kami menginap di Richmonde Hotel.

Photobucket - pemandangan dari hotel Richmonde
Pemandangan bandar dari bilik hotel

Photobucket - Video and Image Hosting
Dinner di restoren jepun oleh PNRI

Aku dijemput sekali ke majlis makan malam di Restoren Jepun. Seronok sangat sebab dari hari kami sampai aku tidak dapat makan dengan puas. Banyak yang kami makan sampai berpinggan-pinggan. Majlis makan malam ada persembahan nyayian oleh satu kumpulan band. Mereka menyanyikan lagu dari pelbagai negara. Dari Malaysia mereka menyayi lagu Belaian Jiwa.

">Photobucket - Jeepney
Jeepney, pengangkutan awam utama Filipina

Photobucket - Video and Image Hosting
Bergambar di salah sebuah memorial park

Photobucket - Video and Image Hosting
Bergambar di hadapan Asia Mall - antara Mall terbesar di Manila

Photobucket - Video and Image Hosting
Di hadapan Hard Rock Cafe MAKATI

Photobucket - Video and Image Hosting
On da way balik

Manila, Filipina bagi aku bukanlah satu tempat perlancongan. Daripada aku tiba di airport sehingga ke hotel, aku tak nampak sebarang broucher perlancongan. Perjalanan di sekitar bandar dan shopping mall tidak membuatkan kita rasa tidak tenteram. Setiap banggunan ada armed security guard lengkap dengan metal detector. Sebelum masuk mana-mana bangunan, mesti ada pemeriksaan oleh guard, ini termasuklah hotel. Pemeriksaan kurang sedikit jer dari pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang kerana mereka takde mesin x-ray check beg.

Memang menyeronokkan dapat bersama-sama bercuti dengan isteri tersayang... Macamanapun, ini merupakan satu pengalaman menarik bagi aku dan Fit.

Selasa, September 12, 2006

Cuti

Alhamdulillah, dah 3 hari aku dan Fit di Manila. Aku teman Fit bermesyuarat 3 hari. Manila bukanlah bandar untuk perlancongan. Dari tiba di airport sangat susah berjumpa panduan / broucher / phamplet untuk pelancong. Bank ada banyak sampai tak boleh nak menyebut. Majoriti menggunakan bahasa Inggeris, jadi tak susah untuk kita berjalan-jalan. Bagi aku Manila nie macam KL di awal 2000an. Petang nie insya-Allah aku dan Fit akan ke Makati untuk berjalan-jalan. Dengarnya, disana ada tempat membeli sourvenier....

Jadual aku banyak duduk di bilik hotel sambil menulis diari hidup aku.... ntah kenapa terasa terpanggil utk menulis... semuanya akan aku simpan menjadi kenangan. Dan kat sini gak aku masih lagi meneruskan beban-beban tugas yang aku bawa. Semalam dapat review projek Ian IH. Aku diminta buat beberapa model statistik bagi mengesahkan hipotesis kajian. Terpaksa aku mengangkut buku-buku statistik aku. Alhamdulillah, the 1st selakan nota, terus terjumpa.... rasa seronok sangat.

Dn tadi aku sibut buat report pasal kes penyiasatan yang ada. hari Jumaat nie sambung balik kes.... sungguh tak seronok membuat penyiasatan, rasa hidup aku tak tenteram... tapi itu salah satu kelebihan aku... boleh melihat dan memahami apa yang orang lain tak paham.

Aku dan Fit duduk di 'The Richmonde Hotel', Manila. Kami di bilik 1710. Rasa seronok pon ad walaupon fikiran aku banyak terganggu dengan kisah-kisah peribadi orang. Bagaimanapun, aku percaya. Aku dapat membuat keputusan yang terbaik.

oklah, aku nak balik hotel... kejap lagi Fit ada lunch break... tak sabar nak menunggu Fit di bilik.

Khamis, September 07, 2006

Bad Day

satu hari yang tak berapa memberangsangkan... tadi pagi isi borang milage, lepas print aku sign dgn pen hitam... lepas tue aku lupa apa yang berlaku pada pen tue. Hilang sebatang pen... kemudian dlm kul 11 pg aku ke Maybank, masukkan duit. Masuk guna mesin... balik lepas jam 3 ptg, baru teringat pasal kad maybank... tertinggal lagi.. abis kopak kena buat kad baru. hmm sekarang nie surf internet... speed macam sial... internet problem atau laptop aku yg problem... argh... nak sambung doa nisfu shaaban...

Bukan sekadar lojika

Sekadar berkongsi, terima email mengenai perkara ini melalui Yahoo!Group Terendakz,

Pada hari Isnin malam israk mijraj yang lepas, uztaz wan jaafar meminta semua guru-guru hatta uztaz dan ustazah sendiri perlu membetulkan kenyataan ini.

Biasa kita lihat dalam buku-buku agama anak kita.

1) Senaraikan 5 benda yg manusia cipta dan 5 yang Allah cipta?

jawapan:-

manusia-kapal perang, kapal terbang, bom nuklear, bangunan KLCC, tv satelit
Allah- lipas, lalat, cacing, semut dan tungau

Seolah-olah ciptaan Allah tidak sehebat manusia. Sebenarnya Semua yang ada, setiap satu, yang terlihat dan tersembunyi termasuk hampagas semuanya Allah yang cipta termasuk 5 jawapan benda yang diatas itu tadi.

Manusia sebagai alat , manakala Allah yang mencipta. Allah bagi pengetahuan / akal / fikiran kepada manusia dan memasukkan ilham dari NYA lalu manusia pun menemukan hasilnya.

Thomas Edison pernah berkata, dia tidak mencipta lampu sebaliknya menemukan elektrik. Ada banyak rahasia Allah yang belum kita ketemu lagi. Allah maha berkuasa umpama setitik air dilautan, itulah ilmu manusia sedangkan ilmu Allah lebih luas dari seluruh lautan.

Ustaz Wan bercerita Al kisah- seorang tua yang dilanda banjir dirumahnya, dari air separas lulut, naik kepinggang, kemudian naik ke atap. Setiap kali ada penyelamat datang menyelamat dia berkata "Aku tak perlukan bantuan manusia tetapi Allah saja tempat aku meminta.." Dia menolak bantuan penyelamat, dan sehinggalah beliau meninggal dunia disebabkan lemas dalam bencana tersebut.

Pada ketika beliau dibangkitkan, beliau bertanya kepada Allah mengapakah Allah tidak menyelamatkan dia sewaktu beliau berdoa dan berharap. Jawapannya .. pada ketika bantuan pertama itulah Allah memberikan gerak hati untuk penyelamat datang menyelamat dia tetapi dia menolaknya. Setiap kali dia berdoa Allah akan turunkan penyelamat itu memberi bantuan kepadanya tetapi beliau terus tidak mahu menerima bantuan.

Sebenarnya orang tua itu tidak faham bahasa Allah. Tidak melihat apa yang datang itu adalah bantuan dari Allah. Manusia yang datang membantu itu sebagai alat. Padahal Allahlah yg menolong.

Manusia sering percaya kpd tanda-tanda contohnya "jika gatal tangan kanan, hendak dapat duit, tangan kiri nak keluar duit" dan ada 1000 tanda yang mereka percaya walau pun tiada fakta.
TETAPI
Jika ada musibah seperti gempa bumi, tsunami, banjir, puting beliung. Ada diantara kita masih lagi berkata ..ini adalah kejadian semulajadi alam. Mereka tidak mengkaitkan bahawa ini adalah tanda dari Allah. Setiap kejadian ada sebab dan musabab. Kita harus fikirkan.

Logika,
Jika kita berwuduk lalu terkentut, mengapa kita tidak membasuh dubur ? tetapi kita membasuh muka tanggan rambut dan kaki ketika berwuduk?
Bukan semua kita harus beriman berdasarkan logik. Ada perkara yang mesti kita ikut walau pun kita tidak tahu sebabnya. Tidak perlu melihat Allah baru hendak solat sebab Allah tidak boleh dilihat. Lagi pun ilmu manusia tidak mampu untuk berfikir sesuatu yang berada dibawah kemampuan akal kita yang terbatas.

Kurangnya kefahaman kita disebabkan kita tidak ada masa untuk belajar, kita sibuk. Sebab itulah gejala murtad semakin berluasa sekarang.

Jika kita tidak berhati-hati dikuatiri kita akan murtad atau pun
generasi / zuriat kita (Nauzubillah).

Sekadar berkongsi bersama.

Sabtu, September 02, 2006

Penat

Satu hari bermain-main dengan Nuqman dan Pica... seronok sangat... Dapat hiburkan hati yang sorang. Satu hari ada jer permainan yang Nuqman dan Pica boleh main.... Bila tengok-tengok balik semua gambar yang ada... memang aku rasa nak share

Photobucket - Image Hosting
Berposing depan TV

Photobucket - Video and Image Hosting
Main bas, Pica bawak

Photobucket - Image Hosting
Main bas di rumah

Photobucket - Nuqman dan ica makan ais-krim
Makan aiskrem kat padang

hmm, kejap lagi Fit sampailah kot... Fit dan Yulin terus hantar Rozman ke airport. Rozman ke pergi Germany malam nie, flight jam 11 malam. Mungkin dia tunggu sehingga kapal terbang berlepas atau makan malam bersama Yulin...

Kata orang, 'Penantian satu Penyeksaan'...

tv

anak-anak dah tido.... selalu nya aku tido sekali... tapi rasa bersalah lak tinggal rumah berselerak... so, kemas rumah, solat asar, makan ais-krim dan surf... sat lagi sampailah Fit kot. Petang aku dah book buat facial kat fasa 4 tambahan, bandar baru bangi. Fiza yang jual kupon. Harga asal RM60 dia kasi RM12... jadi belilah 2 kat Fit dan kawan dia...

pagi tadi tengok Astro Ria... kemudian ada gazet cerita 'Astana Idaman 3' kalau tak silap... bila peratikan gazet dia, 1st anak tinggikan suara kat emak.... 2nd emak ingatkkan anak, yang dia lahirkan... 3rd kakak / adik lak tinggikan suara kat mak backing anak yang sebelum.... kalau diperhatikan, patutlah orang Islam dah kurang keislamannya... dalam TV pon tunjuk yang anak boleh tinggikan suara kat emak asalkan ada motif... yg aku pasti, dari kecik ustaz pesan jangan tinggikan suara kat mak. Banyaklah ayat-ayat yang ada... kita hanya boleh menentang cakap mak kalau ianya bertentangan dengan ajaran Islam... itupon kita tak boleh melawan secara terang-terangan.... itulah yang aku pernah belajar.... tapi hakikatnya TV hari nie macam dah jadi daya penarik. Dan aku percaya masyarakat mesti ingat itu dah jadi perkara biasa. Subhanallah....

Jumaat, September 01, 2006

MERDEKA lagi...

Hari nie masuk opis, hambar sikit... aku bangun lewat, bangun matikan loceng (hp) dan tertido balik... sedar-sedar dah jam 7 pagi... kelam kabut sikit. Kejut Nuqman dan minta Nuqman kejut Pica... Alhamdulillah sempat breakfast. Kul 10.30 pon makan lagi, 2 pinggan nasi goreng aku bedal. Lapar agaknya... Semalam kak Ani ada bagi nasi dengan sayur, ayam goreng dan sambal udang. Kami 3 beranak makan tengahari jam 3 petang. Janji nak bawak Nuqman dan Pica ke playground. Tapi kul 6 petang hujan lak.. takdelah rezeki dorang nak ke padang...

Malam semalam, sumpah aku tak ingat apa.. tengok TV macam biasa kot...

Tengahari tadi Kelab jumpa Dato'. Sebelum masuk, Kak Maria bagitau Dato' "Bad Mood".... alamak.. nie musti Hajah buat proglem nie, sbb sebelum tue dia jumpa Dato'... kenapalah aku tak jumpa dia petang rabu lepas... time tue aku boleh tertido lak kat kerusi... sedar-sedar Kak Maria ada kat bawah tengah belek Kad Raya NIOSH. Tanya dia, Dato' dah keluar dan taknak masuk opis lagi.... lari gi cafe tak nampak lak dato'.... hish... musti DAto' nampak aku tertido kat kerusi nih... penat, nak buat camana...

ok, balik cerita tadi... Jack yang nak bawak aku jumpa Dato', takut nak jumpa sorang-sorang. Kemudian Siti Bad lak nak ikut sekali... Alhamdulillah, kertas cadangan majlis aku, Dato' terima.. dan terus sign luluskan.. Alhamdulillah...

Lepas solat Jumaat ada meeting korporat.... dan hari nie Birthday Mr. Munu. Time ada makan best, bos ada lak... tak dapat aku nak makan... btw, meeting tak abis lagi. Nasib baik aku tak masuk. Fit balik malam nie kot, Insya-Allah...... aku nka balik cepat nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...