BonusCoin Banner

Jumaat, Mac 30, 2007

Telekom Malaysia

Hari nie aku berurus niaga dengan Telekom Malaysia. Aku ke TM Point... banyak iklan pasal TM Point kat radio, terutamanya pasal customer service. Kali terakhir aku ke Kedai Telekom nie rasanya 2 tahun lalu, bila nak masukkan line telefon di rumah. Selepas daripada itu semua transaksi melalui TM nie aku buat online jer...

OK, pengalaman aku di kaunter telekom tidak berapa baik. Aku pernah beberapa kali menunggu berjam-jam hanya untuk di panggil nombor giliran. Hari pun sama, hampir sejam aku mengunggu hanya untuk mendowngrade akaun streamyx. Kaunter yang cepat hanyalah kaunter membayar. Aku boleh membayar bil-bil tertunggak TM dan Streamyx dgn mudah.

Tetapi masa menunggu di kaunter... amatlah pedih. Bagi aku ini semua bukan salah telekom... tetapi salah pelangan TM. Ada beberapa pelanggan sebelum aku yang terpaksa di beritahu berulang kali seelum mereka paham situasi sebenar. Aku yang duduk 2 meter di belakang pun dah paham apa masalah pelanggan tue... dan ada beberapa prosedur yang terlalu remeh. Sehingga nak bukak akaun Streamyx di pejabat, aku tengok mamat tue berurusan lebih 45 minit... pergh... yang aku respek cuma satu, petugas-petugas kaunter dia memang peramah. Melayan pelanggan macam dah kenal lama.

Nasihat aku... Rakyat MALAYSIA... tolong ler banyakkan sikit membaca... beratus duit TM membuat risalah... buat apalah ambil nombor cuma untuk tanya soalan-soalan yang aku boleh jawab. Buang masa sungguh... lagi satu, tolong ler baca bil korang... nie terbayar lebih pon korang kata TM punya SILAP... bukan nak paham bil... nak kata pakcik... semua pelanggan muda-muda jer... tapi Malas Membaca.... Aku terpaksa berbuang masa sejam, semata-mata menunggu pelanggan-pelanggan yang tidak mahu membaca...

Pegawai Rekod Jabatan

26-29 Mac lepas aku di arahkan ke Kursus Pengurusan Rekod anjuran Arkib Negara Malaysia (ANM). Kursus di jalankan di Auditorium, Bangunan Warisan, Arkib Negara, Jalan Duta.

Alhamdulillah, aku di arahkan untuk mengikuti kursus ini. Kursus seumpama ini telah aku hadiri pada 4 tahun yang lalu anjuran MAMPU, JPM. Cuma pada masa itu kursus dilaksanakan selama sehari di NIOSH. Kursus 4 hari ini memberikan banyak input kepada aku dalam melaksanakan tugas-tugas sebagai Document Controller NIOSH.

Kursus PRJ siri 1/2007 ini adalah untuk pegawai kerajaan bermula daripada gred 27. Dan Pegawai Rekod Jabatan ini merupakan satu pegawai lantikan yang di wajibkan melalui Akta Arkib Negara 2003.

Nie ada beberapa gambo yang aku snap...

PRJ at Photobucket

ANM at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Salah satu ceramah berkenaan penyisihan fail

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Amali menyisih Fail

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lawatan di sekitar Arkib Negara

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tayangan video

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lawatan di salah satu seksyen di dalam ANM

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lawatan di bilik rekod ANM

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Cenderahati yang aku dapat

Alhamdulillah, kursus berjalan dengan lancar... dan aku kini mempunyai sijil sah sebagai Pegawai Rekod Jabatan... tambah lagi koleksi sijil dan kepakaran... hahahaha

Khamis, Mac 29, 2007

Repair kereta

Abis kelas aku ke KIA Service Center di Rinching. Kereta aku dah kena tukar Timing Belt. Sepatutnya di tukar pada disember 2006 lagi... tapi sebabkan ongkosnya tidak cukup jadi terpaksa tangguh bila masa mengizinkan.

Sampai di Pusat Servis dalam jam 3 petang. Hantar servis dan tukar timing belt. Lepas aku solat Zohor, aku lepak dan tertidur di sofa ruang menunggu. Penat sangat rasanya beberapa minggu nie... hujan lebat lak... sejuk...

Tiba-tiba ada budak kejut... bagitau yang Mounting Enjin aku dah pecah... kena ganti... kemudia kata hos radiator aku bocor lak... hmmm... pasal mounting, mejor ada tegur dulu, jadi aku takdelah terperanjat sangat. Dan pasal hos radiator pon aku dah agak.. sebab tahun lepas lagi dorang dah bagitau, lagipun air kereta aku asyik kering jer... jadi tanpa berfikir panjang, aku kata ok jer. Kemudian dia cadangkan aku tukar Fan Belt sekali sebab belt dia dah agak teruk dan makan tepi.... aku iyakan jer... servis yang sepatutnya di bawah RM1k dah jadi RM1.4k.

Itu tak masuk lagi tayar belakang yang dah botak dan absober belakang yang rosak. Aku tanya harga Absober, adalah dalam RM430++... pergh.... kena kumpul duit lagilah nampaknya aku nih.. bile ler boleh senang sikit nih, duit asyik abis kat kereta jer...

camanapun, Alhamdulillah... kereta aku kurang memberi masalah... mungkin sebab aku kerap hantar ke Pusat Servis KIA yang bertauliah sahaja... dan apa yang disyorkan akan aku amik... Bukan apa, dulu aku pernah tukar di workshop biasa, tetapi kena tipu dengan barangan tiruan. Di KIA harga aksesori tidak banyak berbeza cuma kos upah jer agak tinggi... tapi semua pekerja dia profesional... tak macam di workshop yang serba boleh. Nak bukak oil filter pon mengambil masa...

hmm... sebelum ke pusat servis KIA, aku singgah ke sales office Bangi Height. Check introducer aku dah siap.... Alhamdulillah... ada extra RM200. Jadi duit Fitriah yang aku guna untuk repair hanpon aku dah terbayar.... hehehehe

Cek Bangi Hight at Photobucket
Cek oleh Bangi Height

Alhamdulillah..... rezeki Allah ada di mana-mana... Syukur Alhamdulillah...

CINTA & KAWAN

Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung... Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga... Kenapa?? Kerana CINTA itu buta.. Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga... Kenapa?? Kerana... KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA!!

Di dalam telaga CINTA hilang... Kenapa?? Kerana... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap...Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu.. Kenapa?? Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia...kan ?? so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia

BERERTI....

Walau kita punya couple, teman still paling setia.
Walau kita punya harta banyak, teman still paling berharga.

Rabu, Mac 28, 2007

UNICOSH

Hari ahad lalu aku ke Hotel Istana bagi menjayakan program UNICOSH. Aku saja jer menyibuk... saja nak tido kat hotel Istana. sambil-sambil tue boleh layan-layan delegasi ASEAN OSH-Net. Aku memang antara salah seorang GRO NIOSH.... hahahaha...

Program UNICOSH ini hanya ada 4 orang seketariat dan dihadiri oleh 750 orang. Program dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato Seri Najib Tun Razak. Program awareness OSH untuk sektor perkhidmatan.

Hari Ahad lepas, tolong Zul unload barang pameran dan kemudian kami ke Bukit Bintang. Abis RM150 untuk ganti skrin K750i aku yang dah KAPUT. Kemudian aku ke LowYat dan beli Pad Penyejuk Laptop... terbang lagi RM34... dan yang paling aku rasa menyesal, aku tak beli WebCam... RM28 lak tue... takper lah dah takde rezeki aku nak guna WebCAm lagi...

Malam tue aku ke KLIA jemput delegasi daripada Indonesia, Pak Roy dan Ibu Zulmiar. Dalam jam 10 malam, baru dorang keluar pintu ketibaan... Kami tunggu sejam sampai kul 11 sebab ada delegasi dari Filipina tiba lewat... dekat sejam, dia tak keluar-keluar.... last-last aku amik keputusan balik... bila sampai hotel... dia ada kat kaunter, tengah check-in... hampeh, dia naik taxi....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bilik Hotel Istana

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
NoteBook Cool Pad

2nd day, hari Isnin malam. Ada dinner di Restoren Seri Melayu. Balik dari Arkib Negara, lepak-lepak kat bilik... Aku turun jam 7.15 malam. Tengok semua delegasi tengah berkumpul di Lobi Hotel. Ada dua buah Coaster menunggu... aku amik keputusan berjalan kaki jer ke Restoren... tengok-tengok, semua yang tinggal nak ikut sekali. Abis kami semua berjalan kaki beramai-ramai.

Di Seri Melayu, makanan macam biasa jer... dan kat situ ada Bos Fitriah... ada program bersama Agensi Nuklear Malaysia katanya... Dalam jam 9 malam, aku balik hotel... penat beb...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Antara delegasi yang turut berjalan kaki

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sementara tunggu lampu hijau

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Di restoren Seri Melayu

Hari ke-tiga... balik dari ANM, aku singgah hotel Istana... kemudian Pak Roy mengajak aku berjalan... bosan berjalan di KL sorang-sorang... lagipun kami berdua bujang... Kami ke Phileo Damansara kerana Pak Roy ada tugasan dari pejabat. Kemudian, aku teringat yang Pak Roy ada bertanyakan tentang IKEA. Jadi aku meng'offer' diri membawa ke IKEA. Seronok Pak Roy. Lama gak kami di sana, dari jam 7.20 malam sehingga 10 malam. Banyak yang Pak Roy beli. Di Indonesia tiada IKEA dan banyak pejabat di Indonesia yang datang ke Malaysia semata-mata untuk ke IKEA.

Dalam diam, aku sempat juga membeli beberapa keperluan bilik. Aku beli penggantung baju, rak baju, cermin dan keretapi kayu. Alhamdulillah, aku dapat rezeki lebih sebab mainan keretapi yang aku beli untuk Nuqman cuma di masukkan RM19 daripada RM45. Aku sedar semasa dalam perjalanan balik. Sebab bila aku kira sepatutnya aku kena bayar RM100 lebih.. tapi kasyer minta RM88 jer... aku tak cakap banyak terus bayar... Bagus mainan keretapi kayu nie. Yang aku beli cuma set tambahan untuk koleksi keretapi kayu Nuqman. Seronok bila tengok Nuqman cantum-cantum track keretapi...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
antara barangan yang di beli

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Set keretapi kayu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Rak penyangkut baju dan rak baju

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Dah siap kemas

Itulah serba sedikit..... kehidupan aku... Rasa seronok pon ada. Dalam beberapa hari nie banyak aku berSMS dan menelepon Jakarta... hmm, berapa ler agaknya aku kena bayo bil telepon...

Internet

Alhamdulillah.... Akhirnya hari nie aku dapat balik rumah... aku keluar daripada hari Ahad lepas bagi membantu Seketariat UNICOSH di hotel Istana. Sehingga semalam aku masih melayan beberapa delegasi daripada Indonesia, Singapore, Vietnam dan Filipina... Yang lain-lain aku tak berapa terlibat. Kerja yang agak membosankan. Rata-rata daripada mereka pernah datang ke Malaysia dan ada yang lebih cekap berjalan sekitar KL daripada aku...

Sepanjang satu minggu ini aku telah membuat beberapa tugas. Dan dalam pada masa yang sama, aku mengikuti kursus Pengurusan Fail Kerajaan bagi Pegarai Rekod Jabatan (PRJ). Kursus di anjurkan oleh Arkib Negara Malaysia. Alhamdulilah, aku mengikuti kursus ini.... kursus yang sama telah aku jalani pada 3 atau 4 tahun yang lalu... tetapi pada masa itu, ia di kendalikan oleh MAMPU, JPM. Dan malangnya kursus 4 hari ini terpaksa di singkatkan kepada sehari setengan dan bersama-sama dengan kursus Fail Meja. Jadi pada 3 hari yang lalu, aku menjadi lebih paham. Dan aku boleh mengemaskini nota dan membuat persiapan bagi mengajar kakitangan NIOSH pula. Alhamdulillah, aku lebih paham konsep pengurusan fail jabatan. Walaupun ada beberapa perkara yang agak pelik dan tidak logik dalam pengurusan fail kerajaan... tetapi semua itu boleh di atasi oleh pegawai dengan alasan... "dah prosedur tulis macam tu..." ehehehehe... itulah jawapan standard seoran pegawai....

Dan dalam 3 hari ini juga aku begitu penat.... di sebabkan 2 hari aku tidak melayari internet... aku rasakan seolah-olah seminggu aku tidak online dan hidup aku terasa kosong.... bila, check balik emel... rupa-rupanya baru 2 hari aku tidak online...

oklah, esok hari last kursus di Arkib Negara Malaysia..... dan insya-Allah esok aku akan menerima diploma aku daripada Arkib Negara...

Sabtu, Mac 24, 2007

NIOSH Bowling 2007

is150 at NIOSH bowling tournament at Photobucket
pingat aku


Alhamdulillah... dalam tangan kayu ini aku dapat tempat kesembilan dalam Perlawanan Bowling Tahunan NIOSH. Dan kumpulan aku mendapat tempat ke-empat. Setelah aku cuba bermain sebelum ini dan aku sorang jer yang tak cecah 100 malah tak cecah 70 pon... hehehe... SAmpai lenguh-lenguh ler praktis... Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar daripada beberapa sifu Anuar dan Shahir... akhirnya aku berjaya mengalahkan dorang... hehehehehe

Jumaat, Mac 23, 2007

Zodiak VS Kissing

Nie dah tahap malas sangat nak buat report.... walaupun minggu depan confirm aku takde di pejabat seminggu dan report sepatutnya di hantar dua bulan lalu... kalau kat tempat lain aku dah boleh di buang kerja nih, tetapi di sebabkan top management paham masalah yang aku hadapi sekarang... aku di beri peluang untuk bersiap sediakan diri aku... sehingga hari ini, bos-bos kat opis asyik nak jodohkan aku jer... sampai naik pening kepala aku... ada jer pompuan yang nak di kenalkan, ada jer adik dan sedara yang di kenalkan... sabar yerk.... aku masih belum bersedia...

Bila bercerita pasal jodoh, teringat pasal kisah ciuman... aku pernah di tanya... penting sangatkah ciuman... apa yang ada dengan ciuman?

Capricorn
Ciuman-ciuman yang didaratkan oleh orang-orang berbintang Capricorn khabarnya sangat-sangat romantis. Bahkan saking romantisnya, ciuman ala mereka kerap menjadi ubat pembunuh stress!

Leo
Orang-orang Leo yang terkenal keras dan tegas ternyata memiliki gaya berciuman yang liar, tanpa malu-malu, bahkan tidak segan-segan untuk menggigit dan mencakar! Pun warga bintang berlambang singa ini ternyata sangat senang jika mendapat pujian dari pasangannya, utamanya pujian atas ghairahnya yang luar biasa.

haaa.... sekarang ko paham tak?

Sakit

siapa peduli? apa cerita sebenar yang berlaku? Kenapa aku jadi begini? Tidak malukah kau? Tidak boleh berfikirkah kau? atau bodoh sangat kah aku? Tak payah paham ler.... memang aku membuang masa sekarang nie.... membuang masa menyakitkan hati aku...

SoulMate

Life is Short at Photobucket

Memang aku kesorangan sekarang nih... rayau di Jiwang.org terbaca artikel pasal SoulMate... satu perkataan yang telah membuat aku benci mendengarnya...

Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional,
spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau
mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus
bersamanya. Benarkah seperti itu?

Lalu, apakah ada petanda lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh (soulmate) kita atau bukan?...

Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui
segala aspek kehidupan secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat
menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu
sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada harapan
bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!

Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap
ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu!

Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah
destini kebahagian kamu...

Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.

Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia selalu dapat memahami
situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...

Petanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan
masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa berarti dia sudah siap menerima kamu apa adanya..

Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil 'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama!

Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan petanda di atas telah kamu
temukan padanya?

Sebelum ini memang aku merasakan aku telah berjumpa SoulMate... cuma silap aku, aku tidak memberitahu dan ternyata aku hanya bertepuk sebelah tangan. Dia telah ketemu SoulMatenya. Walau sebanyak mana tepisnya menidakkan... tapi hakikatnya, itulah yang ditunjukkan. Aku hanyalah sebagai boneka dan bank. Aku hanyalah patung yang di peraga-raga dan di biarkan dan di perhiaskan.

kadang-kadang aku terfikir? apakah petunjuk dan permohonan ku sebelum ini adalah salah? Mengapa aku di biarkan menerima pengajaran yang hebat ini? Aku perlu mencintai mereka yang cintai Aku. Aku perlu perbetulkan situasi... biarlah dia bersama SoulMatenya, Insya-Allah aku akan dipertemukan dengan SoulMate aku jua.... Aku sering berdoa agar Allah SWT menemukan aku dengan SoulMate aku.... Aku tidak dapat di pura-purakan lagi.... Apa yang kau lakukan terhadap aku adalah sungguh perit.... permainkan airmata dan perasaan. Perainkan kata-kata dan balasan. Dan yang paling pedih, permainkan cinta dan perasaan...

Kenapa kau buat begini? Apakah objektif kau? Apakah yang bermain di fikiran kau?

Gambo

Lama dah tak post-post gambo... memandangkan hanpon merangkap kamera aku dah rosak... jadi... inlah sahaja yg ada... nie pon main tangkap jer... nak tengok tak leh sebab backlit hanpon dah kaput.

ada ler beberapa gambo di sebalik cerita... ops, cerita sebalik gambo...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

16hb Mac lepas aku ke Opis waktu malam... sebab ada dinner KUITHO. Aku tak dijemput pon cuma saja menyelit makan free. Tengok dorang karaoke. Sampai jam 10 malam, aku dah boring lepas tue terus balik tido... ingat nak tido kat hostel jer, tapi bilik semua penuh... terpaksa ler aku meredah jalan balik rumah sorang-sorang. Sekarang nie aku jalan kaki jer dari opis ke rumah... dan dalam sebulan nie, duit minyak baru RM80... macam tak percaya... kalo lagi 3 bulan, aad harapan aku tuka kereta besar nih... hahahaha

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

18hb Mac lepas, aku lepak rumah. Basuh baju, tido, tgk TV... siap beli roti ngan kaya... tapi tetap tak cukup dan rasa lapar, goreng telur 2 biji dan melantak sensorang.... memang boring dengan hidup aku sekarang nih... dan kalau boleh di pendekkan nyawa... memang nak jer aku pendekkan nyawa aku... makan sorang-sorang, lepak sorang-sorang, masak sorang-sorang, kemas sorang-sorang....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tempat solat

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
inilah persektif aku

19 dan 20hb Mac kena ke TTDI, Institut Kimia Malaysia. Kena attend kursus "General QA/QC Procedures For Testing Laboratories" Penceramah untuk 2 hari nie ialah Mr. Tan Kim Ho. Aku sorang jer bukan kerja bahagian Testing Lab. Abis 2 hari aku termanggu-manggu bila semua orang guna term lab.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

20hb Mac malam hari tue, An masak mee hoon sup kuning.... hehehehe melantaklah kami makan malam tue... Alhamdulillah...

hehehe... itu ajelah yang ada... hidup aku kebosanan sekarang... tengah merancang nak tukar hanpon dan beli kamera... bila ler boleh agaknya...

Men vs. Women

What is the difference between men and women?

  1. A successful man is one who makes more money than his wife can spend. A successful woman is one who can find such a man.
  2. Men wake up as good-looking as when they went to bed. Women somehow deteriorate during the night.
  3. A man will pay $2 for a $1 item he wants. A woman will pay $1 for a $2 item that she doesn't want.
  4. A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't. A man marries a woman expecting that she won't change, and she does.
  5. There are two times when a man doesn't understand a woman- before and after marriage.
  6. A woman worries about the future until she gets a husband. A man never worries about the future until he gets a wife.
  7. To be happy with a man, you must understand him a lot and love him a little. To be happy with a woman, you must love her a lot and not try to understand her at all.
  8. Any married man should forget his mistakes. There's no use in two people remembering the same thing!
  9. A woman has the last word in any argument. Anything a man says after that is the beginning of a new argument.
  10. Women look at a wedding as the beginning of romance, while men look at a wedding as the ending of romance.

Rhyming couplets

A local newspaper (in England) ran a competition asking for a rhyme with the most romantic first line... But the least romantic second line.

Here are some of the entries they received.

*********

My feelings for you no words can tell,
Except for maybe "go to hell"

*********

Roses are red, violets are blue, sugar is sweet, and so are you.
But the roses are wilting, the violets are dead, the sugar bowl's empty and so is your head.

*********

Oh loving beauty you float with grace
If only you could hide your face

*********

Kind, intelligent, loving and hot;
This describes everything you are not

*********

I want to feel your sweet embrace
But don't take that paper bag off of your face

*********

I love your smile, your face, and your eyes -
Damn, I'm good at telling lies !

*********

I see your face when I am dreaming.
That's why I always wake up screaming

*********

My love, you take my breath away.
What have you stepped in to smell this way

Khamis, Mac 22, 2007

Kenapa tak call

hmm... tak tau nak cakap apa... hanpon aku dah lebih 24 jam tanpa gerak! tanpa ada satu panggilan atau sms atau miss-call. Mungkin sebab hanpon aku buruk... dan mungkin sebab hanpon aku dah rosak.... atau mungkin juga sebab aku tak bayar bill penuh bulan lepas... tapi camana pun memang takde sebarang bunyi...

Hari nie seharian aku di Batu Berendam, Melaka. Aku buat Customer Satisfaction Survey dengan Kris. Hari nie kami melawat 3 buah kilang iaitu Nasional Semiconductor, Infineon dan TEAC. Alhamdulillah, ke3-3 kompeni memberi feedback yang sungguh positif. Nie membuatkan aku kembali bersemangat untuk meneruskan kerja di NIOSH. hmmm... tak cukup lagi KPI aku untuk 3 bulan nie... aku masih hutang 2 kompeni untuk di lawat. Bilalah aku ada masa untuk melawat...

ok, berbalik kepada hanpon aku.... kenapa ia begitu mengganggu kepala aku... sebab aku tahu, kau dapat gaji dan sekali gus kau berDUIT. Memang sudah lumlah dunia... bila kau berduit, kau akan lupakan perkara di sekeliling... bila kau tidak berduit, di masa itulah aku terlintas di benak fikiran kau. Bila aku tegur perkara ini kau menangis menafikan. Ini bukan yang kau mahukan. Ini bukan cita-cita kau... tapi hakikatnya, inilah apa yang aku kena hadapi. Itulah kehidupan, orang kenyang... orang mudah lupa... orang lapar, orang mudah ingat.... itulah datangnya syariat berpuasa.... ada hikmahnya berpuasa sunat... sekurang-kurangnya kita beringat....

Bercakap pasal DUIT... aku sudah bosan berkata tentang DUIT.... kenapa manusia terlalu mementingkan duit? Kenapa manusia perlu menjadi hamba duit? Kenapa manusia terlalu mementingkan duit? duit, duit, duit.... ini yang nak nyanyi lagu Hattan... Duit, duit, dimanakau Duit... duit, duit, Hutangku membukit... betulkah sebab berhutang sehinggakan kita terpaksa menjadi hamba kepada duit? ke atau sebab bernafsu? ntahler... bukan kata aku tidak kisah... kalau tidak, takkan ler ia mengganggu fikiran aku... ia sudah begitu banyak mengganggu aku. disebabkan duitlah aku dibelenggu hidup oleh pelbagai anasir baik dan jahat...

Kenapalah aku terlalu negatif?... adakah kemungkinan kau di timpa masalah? semua sumber telefon telah di tarik kembali. Mungkin terlalu letih dengan keadaan sekeliling yang memenatkan... dan mungkin juga terlalu sibuk mengemas rumah.... cuma bagaimanapun alasan yang wujud... talian khabar berita tetap tidak diterima...

Salahkah menghantar satu perkhabaran berita... bukan aku nak sangatpun duit... cuma ingin tahu kau hidup atau tidak.....

Selasa, Mac 20, 2007

Pasal Blog

memang aku takde keja....

Your Blog Should Be Purple

You're an expressive, offbeat blogger who tends to write about anything and everything.
You tend to set blogging trends, and you're the most likely to write your own meme or survey.
You are a bit distant though. Your blog is all about you - not what anyone else has to say.

----------===============-----------

Your Hidden Talent

You are a great communicator. You have a real way with words.
You're never at a loss to explain what you mean or how you feel.
People find it easy to empathize with you, no matter what your situation.
When you're up, you make everyone happy. But when you're down, everyone suffers.
----------===============-----------
You Should Get a MBA (Masters of Business Administration)

You're a self starter with a drive for success.
You'd make a great entrepreneur.
----------===============-----------
You Are 28 Years Old

Under 12: You are a kid at heart. You still have an optimistic life view - and you look at the world with awe.

13-19: You are a teenager at heart. You question authority and are still trying to find your place in this world.

20-29: You are a twentysomething at heart. You feel excited about what's to come... love, work, and new experiences.

30-39: You are a thirtysomething at heart. You've had a taste of success and true love, but you want more!

40+: You are a mature adult. You've been through most of the ups and downs of life already. Now you get to sit back and relax.

Perbezaan

Kisah kau
Kau terlalu loyal. Terlalu jujur. Terlalu bekerja keras. Terlalu akur. Terlalu naif. Tetapi kejujuran kau telah disalah ertikan oleh dia. Dia pergi meninggalkan kau kerana kejujuran kau.

Kisah Aku
Aku terlalu mempercayai. Terlalu bangga diri. Terlalu merancang. Terlalu berharap. Terlalu mengikut kata. Rupanya, aku diperalatkan, diperbodohkan, dipinggirkan. Hanya kerana aku terlalu mempercayai. Kepercayaan yang aku beri rupanya telah dikhianati.


Perbezaan Kau dan Aku
Kau takut untuk berlaku jujur lagi. Kau takut untuk terlalu berhati-hati lagi. Dan aku takut untuk mempercayai lagi. Takut untuk berharap lagi. Kau perlukan seseorang yang mampu memberi kau kepercayaan, yang mana satu ketika dahulu aku memilikinya. Aku perlukan seseorang yang sentiasa jujur, yang mana satu ketika dahulu kau punyai.


Sekarang.. tiada lagi kejujuran dalam diri kau.. dan tiada lagi kepercayaan dalam hati aku.. Jadi.. untuk apa diteruskan.. jika kita sama² begini? Untuk apa?


In life, we need understanding to achive our success..

kosong

Takde kerja... esok aku amik half day pagi dengan niat nak bangun lambat... tapi sekarang dah tido lambat, surf dan baca blog-blog... Tgah merayau, terjumpa blog nih:

I'm not sad.. but i'm hurt... i'm not feel bad.. but i feel empty... i'm not lonely.. but i'm single... Only if you could understand me in the hardest way...

Ntah apa yang aku pikirkan skrang nih... memang aku cinta, aku rindu.... dan aku bosan sekarang nih....

Dalam beberapa minggu nie, banyak perkara yang berlaku dalam hidup ini. Banyak dugaan yang datang. Banyak ujian yang berlalu. DAn banyak nafsu yang berganti... kadang-kadang aku keliru.... keliru dengan tanggungjawab aku di muka bumi ini.... di mana aku boleh mencari jawapan? di mana aku boleh dapatkan petunjuk? dan aku yakin, aku memang manusia biasa... cuma aku di beri kelebihan untuk memahami dan di fahami... Insya-Allah

Father n Son

Why condoms come in boxes of 3, 6 and 12

A man walks into a drug store with his 8-year old son. They happen to walk by the condom display, and the boy asks, "What are these, Dad?

To which the man matter-of-factly replies, "Those are condoms, son. Men use them to have safe sex."

"Oh I see," replied the boy pensively, "Yes, I've heard of that in health class at school." He looks over the display and picks up a package of 3 and asks, "Why are there 3 in this package?"

The dad replies, "Those are for high school boys, ONE for Friday, ONE for Saturday, and ONE for Sunday."

"Cool" says the boy. He notices a 6 pack and asks: "Then who are these for?"

"Those are for college men," the dad answers, "TWO for Friday, TWO for Saturday, and TWO for Sunday."

"WOW!" exclaimed the boy, "Then who uses THESE?" he asks, picking up a 12 pack!

With a sigh and a tear in his eye, the dad replied:

"Those are for the married men. ONE for January, ONE for February, ONE for
March...etc."

hehehehehe

Isnin, Mac 19, 2007

Marital Woes

Getting married is very much like going to a restaurant with friends. You order what you want, then when you see what the other person has, you wish you had ordered that.

*********

Man: Is there any way for long life?
Dr: Get married.

Man: Will it help?
Dr: No, but the thought of long life will never come.

*********

Why do couples hold hands during their wedding?
It's a formality just like two boxers shaking hands before the fight begins!

*********

Wife: Darling today is our anniversary, what should we do?
Husband: Let us stand in silence for 2 minutes.

*********

It's funny when people discuss Love Marriage vs Arranged.
It's like asking someone, if suicide is better or being murdered

*********

It is difficult to understand GOD . He makes such beautiful things as women and then he turns them into Wives

*********

If u r married please ignore this MSG,
For everyone else: Happy Independence Day

*********

Before marriage, a man will lie awake all night thinking about something you say.
After marriage, he'll fall asleep before you finish.

*********

There's a way of transferring funds that is even faster than electronic banking. It's called marriage

*********

Galfriends r like chocolates, Taste gud anytime.
Lovers r like PIZZAS, Hot n spicy, eaten frequently.
Wife r like Dal RICE, eaten when there`s no choice

*********

Man receives telegram: Wife deadshould be buried or cremated?
Man: Don't take any chances. Burn the body and bury the ash.

*********

Prospective husband: Do you have a book called 'Man, The Master of Women'?
Salesgirl: The fiction department is on the other side, sir.

*********

Q: Why dogs don't marry?
A: Because they are already leading a dog's life!

*********

There was this guy who told his woman that he loved her so much that he would go through hell for her. They got married and now he is going thru hell.

*********

Fact of life: One woman brings you into this world crying & the other ensures you continue to do so for the rest of your life!

*********

Q: Why doesn't law permit a man to marry a second woman?
A: Because as per law you cannot be punished twice for the same offence!

Ahad, Mac 18, 2007

Keliru


Keliru... semalam, aku di beri selirik lagu.... dan semalaman juga aku menghayati lirik lagu nih... susah aku nak tafsirkan... banyak yang bermain-main di fikiran aku sekarang nih...

How To Share Videos With Your Friends And Get Paid! Click Here.

Keane - Somewhere Only We Know

I walked across an empty land,
I knew the pathway like the back of my hand.
I felt the earth beneath my feet,
Sat by the river and it made me complete.
Oh, simple thing, where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on.
So tell me when you're gonna let me in,
I'm getting tired and I need somewhere to begin.

I came across a fallen tree,
I felt the branches of it looking at me
Is this the place we used to love?
Is this the place that I've been dreaming of?

Oh, simple thing, where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on.
So tell me when you're gonna let me in,
I'm getting tired and I need somewhere to begin.
AND if you have a minute why don't we go,
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything.
So why don't we go,
somewhere only we know,
Somewhere only we know.

Oh, simple thing,
where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on.
So, tell me when you gonna let me in,
I'm getting tired and I need somewhere to begin.
AND if you have a minute why don't we go,
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything.
So why don't we go, so why don't we go,

Hmmm yea,

This could be the end of everything.
So why don't we go, somewhere only we know,
Somewhere only we know?
Somewhere only we know.

hmm... tak tau nak cakap apa. Semua ini adalah perancanganNya... insya-Allah. Siapalah yang dengan mudah boleh melepaskan semua ini? Merancang dan terus merancang... itu yang aku pernah dulu fikirkan... memang aku tidak pernah mahu hidup mewah. Memang aku merancang untuk hidup susah... hidup susah supaya aku boleh kecapi kehidupan mewah kelak... bagi aku... "wise people learnt from other, only fool learnt from themself"...


Sabtu, Mac 17, 2007

Lagu dari Mukhsin

How To Share Videos With Your Friends And Get Paid! Click Here.

Aku dapat emel pasal video nih..... dan terus terang, aku tak dapat tangkap apa maksud di sebalik ini semua... apa yang perlu aku buat sekarang? apa yang haru aku lakukan? pening dan keliru... ya aku keliru dengan apa yang berlaku hari ini...

Aku nak pergi tengok cerita Mukhsin, tapi takde member lak... nak ajak pompuan... kang dia kata aku beri harapan lak... nak ajak jantan... kang aku di cap mat bunga.... abis semua gelak dan tak percaya tgk aku... apa ler....

MAKSUD ALLAH SIAPALAH YANG TAHU

Pada satu zaman ada seorang raja yang amat zalim. Hampir setiap orang pernah merasakan kezalimannya itu. Pada suatu ketika, raja zalim ini tertimpa penyakit yang sangat berat. Maka seluruh tabib yang ada pada kerajaan itu dikumpulkan.

Di bawah ancaman pedang, mereka disuruh untuk menyembuhkannya. Namun sayangnya tidak ada satu tabib pun yang mampu menyembuhkannya.

Hingga akhirnya ada seorang rahib yang mengatakan bahawa penyakit sang raja itu hanya dapat disembuhkan dengan memakan sejenis ikan, yang sayangnya saat ini bukanlah musimnya ikan itu muncul ke permukaan. Betapa gembiranya raja mendengar khabar ini. Meskipun raja menyedari bahwa saat ini bukanlah musim ikan itu muncul ke permukaan namun disuruhnya juga semua orang untuk mencari ikan itu.

Aneh bin ajaib ... walaupun belum musimnya, ternyata ikan itu sangatlah mudah ditemukan. Sehingga akhirnya sembuhlah raja itu dari penyakitnya.

Di lain waktu dan tempat, ada seorang raja yang amat terkenal kebijaksanaannya. Ia sangat dicintai oleh rakyatnya.

Pada suatu ketika, raja yang bijaksana itu jatuh sakit. Ternyata kesimpulan para tabib sama, iaitu ubatnya adalah sejenis ikan tertentu yang saat ini sangat banyak terdapat di permukaan laut. Kerana itu mereka sangat optimis rajanya akan segera pulih kembali.

Tapi apa yang terjadi? Ikan-ikan yang seharusnya banyak dijumpai di permukaan laut itu, tidak ada satu pun yang nampak. Walaupun pihak kerajaan telah mengirimkan para ahli selamnya, tetap saja ikan itu tidak berhasil diketemukan. Sehingga akhirnya raja yang bijaksana itu pun mangkat.

Dikisahkan para malaikat pun kebingungan dengan kejadian itu. Akhirnya mereka menghadap Tuhan dan bertanya, "Ya Tuhan kami, apa sebabnya Engkau mengirim ikan-ikan itu ke permukaan sehingga raja yang zalim itu selamat, sementara pada waktu raja yang bijaksana itu sakit, Engkau menyembunyikan ikan-ikan itu ke dasar laut sehingga akhirnya raja yang baik itu meninggal?

Tuhan pun berfirman,

"Wahai para malaikat-Ku,sesungguhnya raja yang zalim itu pernah berbuat suatu kebaikan. Kerana itu Aku balas kebaikannya itu, sehingga pada waktu dia datang menghadap-Ku,tidak ada lagi kebaikan sedikitpun yang dibawanya. Dan Aku akan tempatkan ia pada neraka yang paling bawah!"

Sementara raja yang baik itu pernah berbuat salah kepada-Ku, kerana itu Aku hukum dia dengan menyembunyikan ikan-ikan itu, sehingga nanti dia akan datang menghadap-Ku dengan seluruh kebaikannya tanpa ada sedikit pun dosa padanya, kerana hukuman atas dosanya telah Kutunaikan seluruhnya di dunia!"

Kita dapat mengambil beberapa pelajaran dari kisah ini.

Pelajaran pertama adalah:

Ada kesalahan yang hukumannya langsung ditunaikan Allah di dunia ini juga, sehingga dengan demikian di akhirat nanti dosa itu tidak diperhitungkan-Nya lagi. Keyakinan hal ini dapat menguatkan iman kita apabila sedang tertimpa musibah.

Pelajaran kedua adalah:

Apabila kita tidak pernah tertimpa musibah, jangan terlena. Jangan-jangan Allah menghabiskan tabungan kebaikan kita. Keyakinan akan hal ini dapat menjaga kita untuk tidak terbuai dengan lazatnya kenikmatan duniawi sehingga melupakan urusan ukhrowi.

Pelajaran ketiga adalah:

Musibah yang menimpa seseorang belum tentu kerana orang itu telah berbuat keburukan. Keyakinan ini akan dapat mencegah kita untuk tidak berprasangka buruk menyalahkannya, justeru yang timbul adalah keinginan untuk membantu meringankan penderitaannya.

Pelajaran keempat adalah:

Siapa yang tahu maksud Allah? Wallahua'lam bissawab.

Sesungguhnya DIAlah yang Maha Mengetahui akan segala ketetapan yg telah ditentukan buat kita, hambaNYA. Oleh itu jgn sesekali berdendam sesama insan, marah atau mengesali segala dugaan yg dtg menjengah di sepanjang perjalanan hidup kita untuk menemuiNYA. Allah itu Maha Pengampun, Pengasih serta Pemurah.. maka carilah keredhaanNYA agar hidup kita bahagia hingga ke akhir usia di dunia, seterusnya bahagia di akhirat kelak.

salam ukhwah..

Pesan Imam Al-Ghazali, yang dekat itu MATI, yang jauh itu MASA LALU, yang besar itu NAFSU, yang berat itu MEMEGANG AMANAH, yang ringan itu MENINGGALKAN SOLAT, yang tajam itu LIDAH MANUSIA...

Jumaat, Mac 16, 2007

The Secretary Interview

A boss has to interview four girls for a secretary's position. He thought of a question and asked each one of them:

Boss: "A woman normally has two mouths, What's the difference between the two?"

The first one answered: One can talk but the other can't.

Second answered: one is vertical and the other is horizontal.

Third answered: one is hairy, the other isn't.

The last one answered: One is for my use and the other is for my boss.

Boss: You're hired!

Sex..?? Funny Thought bout sex

  1. DON'T LOOK AT NAKED LADY
    Boy 1: Why do you run from a naked lady?
    Boy 2: Becos my mum said that if I look at a naked lady, I'll turn into stone. A part of me is getting hard already!
  2. NAMES OF WIVES
    A malay man had 4 wives, and he called his...
    4th wife..... baby doll
    3rd wife.....china doll
    2nd wife.....barbie doll
    1st wife..... panadol !
  3. HOW INDIA GOT ITS NAME
    This is how India got its name.....

    The king was having sex with his mistress while thinking a name of his country and his mistress ask him "is it In Dear?"...
  4. RESEARCH FINDING
    Research shows men are fatter than women because every-night men get fresh milk & 2 big papayas while women only get 1 banana, 2 peanuts & 1 tea-spoon of starch!
  5. SERVICE
    Sex is like a restaurant.
    Sometimes you get full satisfactory service, and sometimes you have to be satisfied with self-service"
  6. HAPPY MAN
    What makes a happy man?
    Daughter on the cover of cosmo.
    Son on the cover of sports illustrated.
    Mistress on the cover of playboy
    and .. Wife on the cover of "missing persons"
  7. SWIMSUIT
    Why was the 2-piece swimsuit invented?
    To separate the HAIRY section from the DAIRY section.
  8. GOOD AMBITION
    Teacher: What do you want to become?
    Little Johnny: Doctor !!
    Teacher: Why?
    Little Johnny: Coz its the only profession where u can tell a woman to take off her clothes and ask her husband to pay for it.
  9. DENTIST
    Woman complaining to dentist: "It's so painful, I'll rather have a baby than
    have a tooth removed."
    Dentist: "Make up your mind soon, I'll adjust the chair accordingly. "
  10. VIRGIN
    Old lady, 85, a virgin, about to die. wanted her tombstone to read :
    BORN A VIRGIN, LIVED A VIRGIN, DIED A VIRGIN.
    The engraver shortened it to: " RETURNED UNOPENED "
  11. OLD MAN AND YOUNG GIRL
    75 yr old man got married to a 15 yr girl.
    On their first night both were crying - why???
    Coz she didn't know anything, and he had forgotten everything.

300

semalam aku dan geng-geng bujang terlajak keluar lepak-lepak... bila kami keluar semua tengok semacam jer... sebab semua badan besar-besar dan dua orang daripada kami botak... semua macam gangster... dan yg betul-betul bujang cuma dua orang, yang lain semua tena tinggal bini.. hehehehe

Petang semalam ada game volley ball... warga senior lawan junior NIOSH... tapi budak junior tak cukup... macam-macam alasan keluar, sakit perut lah, emergency lah, dsb... camana nak kerja lama... kami dulu bila baru masuk kerja, semua kerja buat... aku ingat lagi kena jaga pameran, amik buku, susun buku, buat air, pergi beli kueh, dan pelbagai tugas remeh temeh... tup-tup semua orang suka dan kontrak aku di tetapkan tak sampai setahun... baik beb, pijak semut pun tak mati, aku lah orang paling pertama datang pejabat dan orang terakhir balik rumah.... bila dapat jer conformation letter, esok terus jadi orang last datang opis dan orang first balik... hahahahahaha.... politik beb...

ok, balik cerita semalam... kami kemudian ke setapak pergi makan bihun sup... ok ler... nie hari kedua aku amik dinner. Dah lama aku tak amik dinner, hari sebelum aku pergi Seremban makan Char Kuey Teoy Juara. Abis dua pinggan aku sebat dan ke esokkan hari aku sakit perut sampat petang... Abis pekena Bihun, kami se kereta ke Mines tengok midnight cerita 300. Best gak cerita nie, since aku memang minat cerita-cerita sejarah kuno nie.

hmm... aku dah boleh tumpukan perhatian kepada benda lain... dah tak perlu lagi nak hidup dalam kepompong. Aku tak boleh nak kekalkan hidup aku, suka duduk di rumah. Aku kena keluar dan berjumpa orang. Tenang sungguh rasa hati bila hidup bebas nie. Dan semalam juga aku buat satu cerita yang menarik untuk hidup aku.... aku di beritahu yang sekarang aku ada borang tut yang telah di sign.... dan tak sangka, hidup aku masih laku.... hahahahaha, buat apa aku terhegeh-hegeh mengejar hati dan perasaan yang tidak ingin di kejar oleh AKU. Aku dah faham hakikat hidup ini, jika aku di mahukan, biar dia yang mengejar bukan aku. AKU yang dahulu sudah tiada. Sudah lenyap. Aku sudah berubah... Allah tidak akan merubah sesuatu kaum itu, melainkan mereka sendiri yang berubah... kata proton, BERANI BERUBAH....

Gembira? memang aku gembira sangat. Gembira di beri petunjuk yang besar. Insya-Allah aku akan menjalani kehidupan baru. Kehidupan baru di tempat baru dan suasana baru. Alhamdulillah, syukur aku kepada Allah swt.

Khamis, Mac 15, 2007

HAKIKAT PERKAHWINAN

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? cuba kita lihat... dan manakah pilihan kita???

  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

Subhannallah...... kita manusia mudah terlupa... mudah tertipu, menipu dan ditipu....

Love

Love by Swami Vivekananda

I once had a friend who grew to be very close to me. Once when we were sitting at the edge of a swimming pool, she filled the palm of her hand with some water and held it before me, and said this: "You see this water carefully contained on my hand? It symbolizes Love.

" This was how I saw it: As long as you keep your hand caringly open and allow it to remain there, it will always be there. However, if you attempt to close your fingers round it and try to posses it, it will spill through the first cracks it finds.

This is the greatest mistake that people do when they meet love ... They try to posses it, they demand, they expect ... And just like the water spilling out of your hand, love will retrieve from you. For love is meant to be free,

You can not change its nature.

If there are people you love, allow them to be free beings.

Give and don't expect.
Advise, but don't order.
Ask, but never demand.

It might sound simple, but it is a lesson that may take a lifetime to truly practice.

It is the secret to true love.To truly practice it, you must sincerely feel no expectations from those who you love, and yet an unconditional caring."

Passing thought ... Life is not measured by the number of breaths we take; but by the moments that take our breath away.

--========--

Subhannallah.....

WHAT DO YOU WANT?

We never get what we want,
we never want what we get,
we never have what we like,
we never like what we have,
and still we Live & Love.
This is Life........

Selasa, Mac 13, 2007

Rahsia Seks Lelaki

Lelaki mempunyai rahsia-rahsia seks yang amat sukar untuk diluahkan pada wanita tetapi mereka berharap agar wanita mengetahui rahsia-rahsia tersebut. Apabila lelaki mendakap atau mencium isterinya itu tidak bererti bahawa lelaki itu mahu melakukan seks, itu adalah tanda sayang. Secara Umumnya terdapat 4 rahsia yang mana lelaki keberatan untuk memberitahu isterinya berkaitan seks.

  1. Lelaki Bukanlah Hanya mahu Jimak
    Kadangkala apa yang lelaki mahu hanyalah dakapan, ciuman dan perbualan. Lelaki faham bahawa kemesraan fizikal tidak berakhir dengan jima’ adalah bahagian yang penting dalam hubungan mesra suami isteri. Ada pula lelaki mahu rasa dipentingkan oleh pasangannya, melakukan jima’ semata-mata tidak cukup untuk sebilangan besar lelaki.
  2. Cinta Kasih Faktor Penting Kegembiraan Seksual Lelaki
    Berkongsi hidup dengan isteri yang benar-benar kenal dan cinta adalah dambaan lelaki. Dengan isteri seperti ini lelaki akan rasa selamat, diterima dan di cintai. Kadang-kadang lelaki juga seperti wanita, lebih tinggi penglibatan emosi mereka maka lebih tinggi kepuasan fizikal mereka.
  3. Lelaki Juga Perlukan Istimta’
    Wanita perlu tahu bahawa lelaki tidaklah sentiasa boleh bangkit ghairahnya bila saja melihat susuk tubuh isterinya. Lelaki juga perlukan wanita mencumbu rayu dirinya untuk membolehkannya benar-benar ghairah dan bersedia. Jika lelaki didapati lambat bangkit nafsu syahwatnya bila melihat isterinya, isteri mulalah risaukan kecantikan dan daya tariknya dan suami mulalah risaukan kekuatan seksnya. Sedangkan sebenarnya lelaki itu perlukan istimta’ yang cukup dan itu adalah normal bagi semua lelaki.
  4. Lelaki Tidak Sentiasa Mahu Mulakan Seks
    Boleh dikatakan semua lelaki akan gembira benar dengan pujukan dan rayuan cinta isterinya ketika di atas ranjang. Ini akan mengakibatkan lelaki merasa senang hati dan diperlukan, dan menyebabkan lelaki itu semakin sayangkan isterinya. Ada juga lelaki yang mengalu-alukan inisiatif seksual isterinya kerana ini menyebabkan mereka rasa diperlukan dan membawa rasa kurangnya bebanan pemula segala-galanya termasuk seks. Wanita pula keberatan memulakan seks kerena mereka khuatir ini akan menekan perasaan suaminya atau takut akan ditolak. Tetapi sebagaimana juga lelaki yang kadangkala ditolak oleh isterinya apabila mahu memulakan seks, wanita juga patut sedar mengenai risiko penolakan itu, seperti mana juga wanita, lelaki juga mungkin menolak seks.

sokong semua penyataan di atas.... boleh faham tak? artikel di ambil daripada syokkahwin.com

Isnin, Mac 12, 2007

Its all about Wives

  • My wife dresses to kill. She also cooks the same way.
  • My wife and I were happy for twenty years. Then we met .
  • A good wife always forgives her husband when she's wrong.
  • I bought my wife a new car. She called and said, "There was water in the carburetor."
    I asked her, "Where's the car?"
    She replied, "In the lake."
  • The secret of a happy marriage remains a secret.
  • I haven't spoken to my wife in 18 months - I don't like to interrupt her.
  • My girlfriend told me I should be more affectionate.
    So I got myself two girlfriends.
  • Man is incomplete until he is married. Then he is finished.
  • A little boy asked his father, "Daddy, how much does it cost to get married?"
    The father replied, "I don't know son, I'm still paying."
  • A man placed an ad in the classifieds: "Wife wanted."
    The next day he received a hundred letters.
    They all said the same: "You can have mine."
  • It's not true that married men live longer than single men.
    It only seems longer.
  • Losing a wife can be very hard. In my case, it was almost impossible.
  • A man meets a genie. The genie tells him he can ask for whatever he wants, but his mother-in-law gets double of what he gets.
    The man thinks for a moment and says, Okay, give me a million dollars and beat me till I'm half dead."
  • The most effective way to remember your wife's birthday is to forget it once .

19 HADITH MENGENAI WANITA

  1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".
  2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan
  3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.
  4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
  5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
  6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.
  7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
  8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
  9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
  10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
  11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.
  12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a.w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".
  13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
  14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.
  15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
  16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.
  17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.
  18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.
  19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Subhanallah...

Death Note

Bosan... semalam tgh hari aku ke PutraJaya. Pergi majlis perkahwinan di Precint 9, Kawan abah... Petang aku alihkan kereta kat NIOSH dan malam lepak kat rumah...

Malam takde pergi mana, nak makan dah takde selera... sekarang aku hanya menunggu malaikat maut datang ambil nyawa jer... ntah bila masa tue nak tiba, rasa tak sabar sangat, walaupun aku tau aku bukannya di kalangan ahli syurga.... tetapi lebih senang kalau aku takde di dunia ini lagi... rasa malas sangat nak hidup bila kita tahu 2-3 tahun sebelum ini semua sia-sia. Apa yang kita beri dan harapkan semua sia-sia sahaja. Bila kita tahu kita di beri harapan tetapi dalam masa yang sama kita di tipu...

Last-last aku tengok DVD cerita jepun. Cerita Death Note... asal daripada anime jepun dan di jadikan live action movie. Lepas tengok movie, ingat boleh tido, tapi bila cuba-cuba lelapkan mata tak boleh... rasanya lepas jam 3 pagi baru tertidur... ini dah malam ke dua... bila tak boleh tidur nie, banyak perkara yang bermain di fikiran, banyak maklumat yang masuk, banyak ide yang bergolek, dan pelbagai-bagai lagi perkara yang boleh menjadi persoalan... orang-orang sekitar aku semua suruh keluar Dating balik.... tetapi aku memang dah tak boleh nak terima sesiapa pun buat masa ini...

Hari nie aku membuat perancangan untuk mendapatkan hak penjagaan anak-anak aku... memang rasa kosong sekarang nie. Aku bukan jenis yang suka berkawan dan keluar bergembira. Bagi aku kehidupan aku hanya di rumah. Bila aku tiada rumah sekarang nie aku rasa kehidupan aku dah tiada lagi. Lebih baik aku pun tiada kat dunia nie lagi...

Kenapa emel 26hb bukan untuk aku? salahkah kalau di tujukan kepada aku? benda ini tidak dapat tidak, tidak boleh hilang daripada pemikiran aku. Memang cakap senang... perkara yang berlalu lupakan lah... tetapi selama ini dia tidak pernah melupakan perkara yang lalu... asyik menyalahkan aku... sekarang bila aku menggunakan tektik yang sama, cuba mendapatkan jawapan daripada persoalan lalu... aku di suruh lupakan... kenapa kau tidak melupakan dulu? kenapa kau suka sangat memperingati peristiwa-peristiwa lampau? kenapa kau mencemarkan diri aku?

Debat Pramugari vs Ulamak

Seorang ulamak sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri. Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhuk. Oleh kerana tandas di dalam kapal terbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu.

Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin), seorang pramugari telah ternampak perbuatan ulamak itu dan menegurnya.

Peramugari: (dengan suara dikeraskan..) Tuan tidak boleh memasukkan kaki
ke dalam tangki tu, sebab ia akan mengotorkan tangki.
Ulamak: (dengan suara lembut dan penuh rendah diri...) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?
Peramugari: (dengan sifat angkuh...) Kebiasaannya sekali atau dua
kali dalam sehari.
Ulamak: (dengan sifat bersahaja....) Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.
Ps. ...hasil karya lawak tauladan dari seorang hamba Allah...cari lah pengajaran disini....

Khamis, Mac 08, 2007

Lord of Wars

Takde buat apa malam nie... tengok DVD "Lord of Wars" lakonan Nicholas Cage... satu cerita ala dokumentari yang sungguh menarik. Cerita mengenai seorang penjual haram senjata... yang manarik dalam cerita ini ialah, Dia tak dapat nak mengelak daripada menjual senjata walaupun ia menimbulkan perlbagai masalah terhadap diri dan keluarga... alasan tak dapat tarik diri ialah... "because I'm good at it..."

Seronok dapat tengok cerita-cerita yang menunjukkan situasi sebenar dunia... bagaimana US memerlukan penjenayah-penjenayah untuk membuat kerja-kerja kotor yang berprofail tinggi. Macam mana Cage boleh memanipulasikan keadaan... bagaimanapun dalam cerita ini ada satu watak suci, seorang pegawai polis yang tahu mengenai perbuatan Cage tetapi tidak dapat menangkap atau menyabitkan kesalahan... Bila dapat tangkap, kena lepaskan lak... hahahaha

Inilah cara hidup baru aku... melepak tengok DVD...

Long Distance


hmm... aku pernah rasa macam nie... memang susah nak berjaya... tue sebab aku jadi macam nie.. biarlah, orang nak salahkan aku sekalipun....

Selamat Hari Wanita

50% of the total workforce in Malaysia adalah wanita. Sekarang, dengan ratio wanita yang melebihi lelaki di IPT/ kolej/ sekolah berasrama, in future mungkin percentage wanita in the workforce akan melebihi lelaki.

Staff NIOSH pun, ramai yg ada lebih anak pompuan dari anak lelaki. Might conquer the world?

hmmm.....

Rabu, Mac 07, 2007

bermakna

Alhamdulillah... syukur...

Hari demi hari... hidup aku bertambah bermakna. Aku sudah boleh mengadaptasi sekeliling... rahsia diri aku tetap lagi rahsia...

Hari nie aku buat kerja agak banyak. Semangat untuk bekerja sudah semakin menghampiri. Malah kerja-kerja sukarelawan akupun makin bertambah ok. Hari nie cuba ke hentian Kajang bagi mendapatkan tiket balik Lumut. Malangnya yang ada kena naik di Pudu, lagi sebuah syarikat hanya bertolak hari Sabtu dan Ahad, itu pun jam 3 petang jer. Memandangkan hari Jumaat dan Isnin aku tidak dapat bercuti... jadi, kalau ada rezeki... insya-Allah aku balik lepas interview petang Jumaat dan aku cuba minta 1/2 day leave hari isnin. Petang Isnin aku kena mengajar Occupational Health Nurse.

Petang tadi gak, aku berjaya masukkan duit collection gathering ke bank muamalat aku.... kena simpan tempat lain supaya lebih selamat... dan insya-Allah bulan depan aku cuba buat simpanan tetap.

Petang nie takde apa-apa. Aku pergi gym dulu. Dapat ler 45 minit bersukan. Dan yang paling mengecewakan, kasut Reebok baru aku tidak sedap dipakai.... sakit sikit kat jari kaki masa berjalan atau berlari. Banyak aktiviti petang nie sebenarnya. Ada Bowling dan Futsal... memandangkan budget aku tak berapa hensem.... terpaksalah aku memilih ke gym untuk aktiviti petang....

Hari nie gak, aku sedar diri aku.... sebelum ini aku ternanti-nanti telefon aku berbunyi... tetapi kini tidak lagi.... hakikat, telefon aku tidak berbunyi lama, sudah boleh aku terima. Banyak peluang yang datang bergolek, banyak dugaan yang datang melayang.... cuma aku perlu menjaga diri sahaja. Dan insya-Allah ada orang yang sudi mengajak aku menonton Mukhsin hujung minggu ini.... Tapi aku tak beri keputusan lagi. Aku rasa aku masih setia.... insya-Allah...

Fikiran aku malam ini sungguh tenang.... Alhamdulillah... Syukur ke hadrat Ilahi...

Isnin, Mac 05, 2007

Gila

Apakah lagi nikmat dalam hidup selain dari mendapat isteri dan anak anak yang taat?
Berapa ramai orang jadi gila kerana isteri tak taat dan anak jadi durhaka?

Nabi SAW bersabda bahawa (lebih kurang maksud) Ada 4 nikmat yang besar dalam hidup di dunia, iaitu:

  1. isteri yang solahah
  2. anak-anak yang Taat
  3. Jiran yang baik
  4. Rezeki di kampung sendiri.

hmm... memang di akui... memang iyelah... nikmat nie semua besar... jadi kepada kawan-kawan aku... kahwinlah

Info Sharing

Dapat daripada kekawan... jadi boleh bayangkan apa yang aku sembang-sembangkan...

  1. Study shows, melalui MRI scan, bahagian otak wanita yg control bercakap lebih besar daripada otak lelaki. Sbb wanita gemar bercakap or in other word 'membebel'. Bahagian otak lelaki membesar kat tempat lain tp tak nak cakap pulak tang mana.
  2. Scientific fact : bola mata wanita boleh nampak pada 180 degree di sekeliling bila memandang tetapi bola mata lelaki nampak straight jauh ke hadapan/'tunnel vision'. Yg ni nak kena lukis baru paham. Sbb tu lelaki cari butter dlm peti ais tak jumpa tapi kalau amoi kat ujung jalan tu tonggeng sikit nampak pulak underwear amoi tu warna merah !
  3. This apply to ofis & home : Kalau kita buat satu -ve impact pd seseorang, it takes 12+ve impact to cover up negatif tu tapi kesan yg -ve tu tetap tak hilang. Cth : Kita marah anak sekali pagi ini, dia feel bad/hurt. Kita kena buat 12 +ve things cth: puji dia, sayang dia, peluk dia, bagi hadiah.... utk dia overcome rasa bad tu. Ucap sorry sekali will serve no impact once you hurt someone. Agaknya for a more 'over sensitive' person like me, it take 24 +ve le gamaknya. So, dont go around hurting other people.

hmm..... sekian kelas untuk hari ini

GOOD LUCK TANTRA TOTEM

A CHINESE GOOD LUCK TANTRA TOTEM.

Anda mungkin tidak mempercayainya, tapi merupakan nasihat yang baik untuk dibaca!
Anda mungkin mempelajari sesuatu jika membacanya!! !

  1. Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.
  2. Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.
  3. Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu
  4. Apabila kamu berkata, " Aku Cinta Padamu", maka tunaikanlah.
  5. Pabila mengatakan, "Maaf", tenunglah matanya.
  6. Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.
  7. Percayailah cinta pandang pertama.
  8. Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.
  9. Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.
  10. Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.
  11. Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.
  12. Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.
  13. Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya, "Kenapa anda ingin tahu?"
  14. Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.
  15. Ucaplah "Semoga anda diberkati" apabila mendengar seseorang bersin.
  16. Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.
  17. Berpeganglah kepada tiga R:
    1. Rasa hormat pada diri sendiri;
    2. Rasa hormat kepada orang lain;
    3. Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda
  18. Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.
  19. Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.
  20. Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.
  21. Ada ketikanya anda perlu bersendirian.

Yup... memang banyak yang aku terkena..... Banyak lagi yang aku perlu belajar

Ahad, Mac 04, 2007

Ntah

tau nak buat apa dah... beberapa hari kebelakangan nie aku cukup penat. Mungkin sebab dah lama tak bersukan. Badan rasa terlalu letih. Kalau tidak mengenangkan jam 3.30 nie ada kelas SHO... mesti aku tengah tido lagi kat rumah. Semalam elok balik dari opis dalam jam 5 petang, sampai rumah terus hujan lebat. Aku sembahyang Asar dan terus tidur. bangun-bangun ingat jam 8 malam, tapi jam 10.30 malam.... pergh... tak sedar langsung.

Bila ingat-ingat balik... last Jumaat ada Happy Hour di NIOSH. Biasalah lepas perhimpunan bulanan. Aku ingat nak happy-happy, nak nyanyi satu dua lagu (karaoke)... tapi tak boleh... bukan dalam jiwa aku nak bergembira macam tue...

Last-last sebelum jam 5 petang aku naik ke opis dan surf internet... lagi baik...

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Malam, aku balik rumah dan rehat... dalam jam 10 malam aku ke NIOSH ambil kereta. Nak park dekat rumah sebab jam 5 pagi aku nak ke LCCT hantar Fit. Singgah office dan surf sikit... epas tue Anuar dan Shidi ajak pergi main bowling. Kami ke Alamanda, tapi penuh lak. Kemudian kami ke Cheras makan Western. Aku makan sikit jer sebab sekadar meneman kekawan. Dekat jam 1 pagi baru balik rumah.

Kul 4.40 aku dah terjaga... bersiap-siap dan aku tiba seminit sebelum jam 5.30 pagi di parking VSP. Kami bertolak ke LCCT dan perjalanan tidak banyak bercakap... mungkin masih keliru.... Sampai di LCCT, Fit pergi check-in dan aku mencari parking. Kami makan sarapan di Asian Kitchen...

Photobucket - Video and Image Hosting
Nasi Lemak Special

Photobucket - Video and Image Hosting
Assam Laksa

Photobucket - Bil Asian Kitchen
Bil Asian Kitchen

Macam tuelah sedikit sebanyak rutin hidup aku minggu lalu... masih terpinga-pinga apa yang boleh aku buat... tapi perancan hidup mesti di teruskan. Hari nie cuba call banyak kali nak bercakap dengan Nuqman dan Pica.... tetapi tak berjaya...

Sabtu, Mac 03, 2007

21 Rules of Life

  1. Marry the right person . This one decision will determine 90% of your happiness or misery.
  2. Work at something you enjoy and that's worthy of your time and talent.
  3. Give people more than they expect and do it cheerfully.
  4. Become the most positive and enthusiastic person you know.
  5. Be forgiving of yourself and others.
  6. Be generous.
  7. Have a grateful heart.
  8. Persistence, persistence, persistence.
  9. Discipline yourself to save money on even the most modest salary.
  10. Treat everyone you meet like you want to be treated.
  11. Commit yourself to constant improvement.
  12. Commit yourself to quality.
  13. Understand that happiness is not based on possessions, power or prestige, but on relationship with people you love and respect.
  14. Be loyal.
  15. Be honest.
  16. Be a self-starter.
  17. Be decisive even it it means you'll sometimes be wrong.
  18. Stop blaming others. Take responsibility for every area of your life.
  19. Be bold and courageous. When you look back on your life, you'll regret the things you didn't do more than the ones you did.
  20. Take good care of those you love.
  21. Don't do anything that wouldn't make your Mom proud.

Insya-Allah

Guys n Girl facts

Yup... and I agree each of it...

Guys facts:

  • When a guy is quiet, He's listening to you...
  • When a guy is not arguing, He realizes he's wrong.
  • When a guy says, "I'm fine," after a few minutes, he means it.
  • When a guy stares at you, he thinks you're the most beautiful thing in the world .
  • When you're laying your head on a guy's chest he has the world.
  • When a guy calls you everyday he is in love.
  • When a (good) guy say he loves you he means it.
  • When a guy says he can't live without you, he's with you till your done
  • When a guy says, "I miss you," he misses you more than you could have ever missed him or anything else.

Girl facts:

  • When a girl is quiet, millions of things are running through her mind.
  • When a girl is not arguing, she is thinking deeply.
  • When a girl looks at you with eyes full of questions, she is wondering how long you will be around.
  • When a girl answers, "I'm fine," after a few seconds, she is not at all fine.
  • When a girl stares at you, she is wondering why you are so wonderful.
  • When a girl lays on your chest, she is wishing for you to be hers forever.
  • When a girl calls you everyday, she is seeking for your attention.
  • When a girl wants to see you everyday, she wants to be pampered.
  • When a girl says, "I'll love you forever," she means it..
  • When a girl says that she can't live without you, she has made up her mind that you are her future.
  • When a girl says, "I miss you," no one in this world can miss you more than that..

Khamis, Mac 01, 2007

Mutiara Kata

Betullahlah kata orang... bukan aku kata, tapi orang yang kata... kalau lebih tepat, kata orang tua. Banyak perkara yang dapat kita belajar sepanjang perjalanan hidup ini. Aku sendiri telah banyak terdidik dan di didik. Bagaimanapun kita hanya merancang.... Sebaik perancang, ialah perancangan Allah swt.

Cinta adalah perkataan yang amat indah dan manis tetapi ia menyembunyikan banyak keperitan dan kepahitan.

Hidup ini umpama mimpi, Kita harus berhadapan dengan realiti, walau apa pun yang terjadi.

Jangan terlalu menyayangi seseorang, kelak kita akan membencinya. Jangan pula terlalu membenci seseorang, kelak kita akan menyayanginya.

Hiduplah seperti lilin, membakar diri sendiri demi menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri yang selalu mencucuk diri dan menyakiti orang lain.

Cinta seringkali akan lari bila kita mencari, tetapi cinta jua seringkali di biarkan pergi bila ia menghampiri!

JIKA ANDA BERSAHABAT BERSIAPLAH UNTUK BERKORBAN DEMI SAHABAT ANDA. JIKA ANDA BERMUSUHAN DENGAN SAHABAT ANDA, BERSIAPLAH UNTUK MENGALAH DEMI PERSAHABATAN KALIAN

hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan islah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik & berlandaskan kenyataan!

hmm.... apa lagi yang boleh aku kupas? Semua yang dikata ada kebenarannya...

The Island

Kehidupan ini memang membosankan... kadang-kadang aku rasa malas dah nak ikut semua nie. Semalam lepas dinner (bersama Fit) bubur nasi di Nilai, aku balik rumah dan tengok dvd "The Island".

Best gak cerita "The Island". Cerita pasal clone yang dibuat untuk polisi insuran seseorang. Sesiapa sahaja boleh buat clone untuk kegunaan masa akan datang. Dan clone-clone nie dijaga sebaiknya kerana bahagian-bahagian badan mungkin diperlukan bila-bila masa sahaja oleh pemilik insuran. Dan cara mereka membawa keluar clone nie ialah dengan memberi mereka rasa menang loteri dan dapat hadiah berpindah ke sebuah pulau. Macam best jer dapat hidup macam tue... semua dah tersedia. Kita cuma tunggu masa pemilik sakit dan bila perlu mereka akan bunuh dan ambil organ....

Photobucket - Video and Image Hosting
Meja aku yang sentiasa berselerak

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting
Komputer pejabat aku

Dua hari lepas, aku balik rumah dan ambil beberapa perabot... Yang penting, aku dah tak perlu beli ironing board, kipas dan rak baju. Boleh ler hidup selesa sikit. Tapi aku tetap malas... Tapi perancangan aku tetap kena teruskan.

Photobucket - tempat tinggal
dah ada ironing board

Photobucket - tempat tinggal
dah ada kipas

hmm... boringnya.... bolehlah kot.... hidup untuk 2-3 bulan lagi macam nie...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...